Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Σε 74 χώρες μετανάστευσαν 150.000 Έλληνες επιστήμονες


Σε συνολικά 74 χώρες έχουν μεταναστεύσει μέσα στην τελευταία πενταετία πάνω από 150.000 Έλληνες αναζητώντας δουλειά.

Σε ημερίδα του γραφείου διασύνδεσης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με θέμα «Εργασία στο εξωτερικό» ο καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας του ιδρύματος, Λόης Λαμπριανίδης, αποτύπωσε ορισμένες επικαιροποιημένες διαστάσεις της έρευνας που παρουσιάζει στο βιβλίο του.
Ειδικότερα, το 2010 υπήρχαν περίπου 120.000 Έλληνες επιστήμονες, που εργάζονταν στο εξωτερικό και αποτελούσαν το 10% του... συνολικού αριθμού επιστημόνων στην Ελλάδα.

Έκτοτε, ο αριθμός αυτός έχει αυξηθεί, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για πάνω από 150.000. Έλληνες βρίσκονται σε 74 χώρες και συνολικά σε 528 πόλεις. Έτσι, μπορούμε να βρούμε διάφορες ειδικότητες επιστημόνων σε όλες τις γωνιές του κόσμου, όπως γιατρούς στη Μέση Ανατολή, χημικούς στην Αφρική, μηχανικούς στην Ασία. Βέβαια, οι περισσότεροι συγκεντρώνονται σε Βρετανία, ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία και κυρίως στις μεγάλες πόλεις των χωρών αυτών. «Πλέον όσοι φοιτητές διανύουν τα μεγαλύτερα έτη σπουδών αρχίζουν να εξετάζουν τις διόδους φυγής στο εξωτερικό», παρατήρησε ο ίδιος.

Από την άλλη, σύμφωνα με την έρευνα, οι περισσότεροι από όσους βρίσκονται στο εξωτερικό (ακριβές ποσοστό 61%) πριν αποφασίσουν να φύγουν ή να παραμείνουν στο εξωτερικό μετά τις σπουδές για εργασία, δεν αναζήτησαν καθόλου δουλειά στη χώρα μας. «Η κινητικότητα των επιστημόνων έχει πολλά θετικά, καθώς τους εμπλουτίζει με εμπειρίες ζωής, εργασίας. Όμως η φυγή των επιστημόνων παίρνει τα χαρακτηριστικά του “διωγμού” από τη χώρα λόγω έλλειψης επαγγελματικών επιλογών» τονίζει ο πανεπιστημιακός. Ταυτόχρονα, οι μετανάστες μαζί με την πίκρα για τη φυγή διατηρούν μια ιδιαίτερα αρνητική εικόνα για ορισμένες πτυχές της ζωής στην Ελλάδα όπως η διαφθορά, η αναξιοκρατία, η γραφειοκρατία κ.ά.

Source: HR Professional Online( 10 Απριλίου 2013)
primeconomy

Δεν υπάρχουν σχόλια: