Του Στάθη Σαραφόπουλου,
Οικονομολόγου,
π. Βουλευτή Δράμας.
Μέρος A.
Στην αφετηρία κάθε νέου χρόνου αισθανόμαστε την ανάγκη και έχουμε την ελευθερία να προχωρήσουμε σε μερικές εξομολογήσεις που έχουν να κάνουν με πράξεις και παραλήψεις μας κατά την διάρκεια της πορείας μας στα δικά μας οικογενειακά αλλά και στα δημόσια πράγματα της Δράμας μας. Αλλά και σκέψεις και απόψεις μας για τα τρέχοντα προβλήματα και τις μελλοντικές εξελίξεις.
Πιστεύω ότι οι πολίτες της Δράμας μπορούν να κάνουν πολλά. Αλλά μέχρι στιγμής δεν δραστηριοποιήθηκαν , δεν κινητοποιηθήκαν.
Αρκετά συχνά, ιδιαίτερα μετά τα οξυμμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο νομός μας ( ανεργία, αποβιομηχάνιση, έλλειψη μεγάλων έργων, αγροτικά προβλήματα κ.λ.π. ) συναντώ συμπολίτες που με
παροτρύνουν με αγωνία: ‘’κάντε κάτι'’.
Η απάντηση μου είναι σχεδόν πάντα στερεότυπη. Πως τίποτα δεν εξαρτάται μόνον από εμένα και κάποια άλλα δημόσια πρόσωπα. Αλλά πως είναι συνάρτηση κοινωνικής συνειδητοποίησης των προβλημάτων και κίνηση πολιτική από τα κάτω, δηλαδή από τους πολίτες.
Υπάρχουν πολλά που θα μπορούσαν να κάνουν οι πολίτες. Θα μπορούσαν π.χ. να πιέσουν για πολιτικές και πρόσωπα με γράμματα, τηλεγραφήματα, fax, ηλεκτρονικά μηνύματα, blogs, τηλεφωνήματα και επισκέψεις σε πολιτικές προσωπικότητες και δημοσιογραφικά γραφεία. Τέτοιες κινήσεις θα μπορούσαν να πείσουν την ηγεσία του τόπου για τις ευαισθησίες της κοινωνίας και δείχνουν πως υπάρχει και πολιτικό κόστος πέραν από τις πιέσεις και τα συμφέροντα της ηγεσίας του.
Ακούω σχόλια πολιτών που κατηγορούν την ηγεσία του τόπου μας για τα χάλια μας. Φροντίζουν όμως να κρύβουν το γεγονός ότι οι πολίτες της Δράμας ψήφησαν την ηγεσία της!. Δεν υπάρχουν ένοχοι πολιτικοί και αθώοι πολίτες!
Η Κοινωνία μας όμως συνεχίζει να παραμένει σιωπηλή και να αποζητά από άλλους τον ρόλο του σωτήρα. Μήπως αισθάνεται και η ίδια ένοχη για τις επιλογές της; Ποιοι διαμαρτυρήθηκαν όταν εξελίσσονταν τα γεγονότα που έφεραν τον νομό μας στην σημερινή του κατάσταση;
Την οικονομική κρίση που ζούνε σήμερα όλα τα κράτη και οι πολίτες του πλανήτη, με την αγωνία των κυβερνώντων τους για διέξοδο από αυτήν, με συναντήσεις, προτάσεις, διαβουλεύσεις και λήψη μέτρων για τις υποδομές και τις ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες είναι πρωτοφανείς και πρωτόγνωρες. Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι άργησαν και ότι τα μέτρα δεν επαρκούν και πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα! Οι ηγεσίες συνεχίζουν να συνεργάζονται και να λαμβάνουν μέτρα, να κινητοποιούνται για να βρουν διέξοδο από την κρίση!
Το μέγεθος αυτής της σημερινής παγκόσμιας κρίσης η Δράμα την βίωσε και την βιώνει εδώ και 15 χρόνια, όταν σταμάτησαν τα μεγάλα έργα (Θησαυρός, Δημόσιες και Ιδιωτικές επενδύσεις),έκλεισαν βιοτεχνίες, εργοστάσια και ‘’δορυφόρες’’ επιχειρήσεις. Χιλιάδες εργαζόμενοι έχασαν τις εργασίες τους, το εισόδημα της περιοχής μειώθηκε κατακόρυφα και η οικονομία της περιοχής ‘’μπήκε’’ σε ύφεση. Οι νέοι φεύγουν για σπουδές και αφού τελειώσουν δεν επιστρέφουν στην Δράμα, εφ’ όσον δεν υπάρχουν προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης, έτσι ο νομός μας γερνάει και αποψιλώνεται. Ο Νομός Δράμας, σήμερα είναι πρώτος σε ανεργία στο σύνολο της χώρας και τελευταίος στους δείκτες βοιωτικού επιπέδου και ανάπτυξης. Η δε σημερινή παγκόσμια οικονομική κρίση θα μας ‘’αποτελειώσει’’, αν συνεχίσουμε τον ‘’ύπνο του δικαίου’’ που ακολουθεί η ηγεσία του νομού μας τα τελευταία χρόνια. Δεν νομίζω να υπάρχει άλλη περιοχή της Ελλάδος αλλά και της Ευρώπης, η οποία θα προσπαθήσει να ξεπεράσει την παγκόσμια οικονομική κρίση σε τόσο δυσμενές περιβάλλον και με τόσα αρνητικά ‘’εφόδια’’, γιατί η τοπική κρίση στην Δράμα έχει προϊστορία 15 χρόνων περίπου! Την περίοδο του ’95 και μετά ξεκίνησε η βίαια και πλήρης υποβάθμιση της περιοχής μας η οποία συνεχίζεται μέχρι σήμερα! Η ηγεσία της δεν αντέδρασε, δεν πρότεινε, δεν διεκδίκησε, δεν προγραμμάτισε σοβαρά όπως θα έπρεπε, δηλ. όπως αντιδρούν σήμερα οι ηγεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και όλου του πλανήτη. Άφησαν μόνους τους πολίτες να πορευθούν μόνοι τους! Ο κάθε καλόπιστος πολίτης μπορεί αντιληφθεί τις δύσκολες συνθήκες που έχει αντιμετωπίσει η περιοχή μας στον δρόμο της ανάπτυξης!
Οι προσωπικές πολιτικές της τοπικής ηγεσίας ήρθαν στην επικαιρότητα και κυριάρχησαν, χωρίς να λογοδοτεί κανείς σε κανέναν! Το επιχείρημα ότι με επιβραβεύει ο Δραμινός λαός στις εκλογές, έφερε σε όλους μας τα γνωστά αποτελέσματα, γιατί στην ουσία είναι ένα ρητορικό επιχείρημα! Μεταφέρει όμως την ευθύνη, της ανεπάρκειας του, στους πολίτες-ψηφοφόρους, καθιστώντας τους συμμέτοχους.
Χρήσιμος ηγέτης σε έναν νομό δεν είναι αυτός που σκέφτεται τις επόμενες εκλογές, αλλά αυτός που σκέφτεται τις επόμενες γενιές.
Είναι πολύ εύκολο να είσαι αρεστός χωρίς να κάνεις τίποτα και να χαϊδεύεις τα αυτιά των συμπολιτών σου, εσύ θα πετύχεις στον στόχο σου αλλά θα έχεις καταστρέψει τον τόπο σου και τους πολίτες. Θα είσαι όμως ο ‘’λιγούρης της εξουσίας’’.
Η πολιτική κυρίως και η πνευματική ηγεσία του νομού, από τα μέσα της δεκαετίας του 90 και μέχρι σήμερα, αν δεν εγκλημάτησε, ολιγώρησε. Άφησε τον Λαό, τους πολίτες και το μέλλον του νομού να βαδίσει ‘’με αυτόματο πιλότο’’. Δεν τον κινητοποίησε, τον άφησε απροστάτευτο να τα βγάλει ‘’πέρα’’ μόνος του. Χωρίς στρατηγική, χωρίς να προγραμματίσει τρόπους διεξόδου από την κρίση, έκανε λάθος επιλογές, μεγιστοποίησε ιδέες μικρές και άκαιρες, λανθασμένες, στην καλύτερη περίπτωση, ‘’αδύνατες’’ να δώσουν λύση στο αναπτυξιακό πρόγραμμα που χρειαζόταν ο νομός, απεμπόλησε κυριαρχικά δικαιώματα. Δεν ζήτησε βοήθεια και συμπαράσταση από όλες τις δυνάμεις του νομού, δεν αξιοποίησε τις γνωριμίες και διασυνδέσεις που διαθέτουμε, δεν διαβουλεύθηκε, περιμένοντας να δώσουν λύσεις οι άλλοι, οι ‘’ξένες δυνάμεις’’ από την Αθήνα, δηλαδή αυτούς που κατηγορούμε επί σειρά ετών, ότι φταίνε για τα κακά του νομού μας. Ο πολίτης είχε και έχει την αίσθηση ότι φταίνε οι Κυβερνήσεις που θέλουν το ‘’κακό’’ μας. Το μόνιμο επιχείρημα ότι φταίνε οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ ή της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ έγινε διαχρονικό, προσπαθώντας να καλύψει την ‘’ανεπάρκεια’’ της ηγεσίας!
Είναι μεν πολύ εύκολο να μετατοπίζεις τις ευθύνες και να παρουσιάζεσαι ως διχασμένη προσωπικότητα στα σημαντικά θέματα. Πρέπει να αντιληφθούμε όλοι μας, ότι για το ότι γίνεται στον νομό μας, είτε θετικό είτε αρνητικό είναι αποτέλεσμα των δικών μας ενεργειών ή παραλείψεων. Εμείς πρέπει να προγραμματίσουμε και να διεκδικήσουμε το ‘’όραμα’’ της ανάπτυξης της περιοχής μας. Δυστυχώς για την Δράμα αυτή είναι η κατάσταση! Η περιγραφή είναι λίαν επιεικής, θα μπορούσε να ήταν πιο αυστηρή και περισσότερο αναλυτική.
Και ο πολίτης τι έκανε; Πώς αντέδρασε; Πώς διαμαρτυρήθηκε; Πώς πίεσε; Θα ανέχεται την ηγεσία του να μην κάνει τίποτα; Να χάσουμε και άλλες ευκαιρίες και χρόνο, όταν άλλες περιοχές εκμεταλλεύονται, όχι μόνο τις ευκαιρίες που τους παρουσιάζονται, αλλά ξέρουν πάρα πολύ καλά να δημιουργούν από μόνοι τους, νέες ευκαιρίες! Θα παραμείνει ο πολίτης αμέτοχος; Δεν έχει και αυτός ευθύνη γι’ αυτήν την κατάσταση; Του αξίζει αυτή η ηγεσία;
Και όμως ο τόπος μας έχει προοπτική και δυνατότητες, ευτυχώς αυτές δεν καταστράφηκαν, πρέπει όμως να ξεχάσουμε την μέχρι σήμερα τακτική και μεθοδολογία που ακολουθήσαμε. Να αφήσουμε πίσω αυτά που μας χωρίζουν, να συνεργασθούμε, να συνεννοηθούμε, να καλέσουμε γενικό προσκλητήριο σ’ όλες τις υγιείς δυνάμεις του τόπου. Ηγεσία και πολίτες σ’ έναν νέο διάλογο, σε μία νέα συνεργασία, γιατί μπορούμε να βγάλουμε τον τόπο μας από την σημερινή κατάσταση της ύφεσης και να τον οδηγήσουμε στην πολυπόθητη ανάπτυξη. Να ξεκινήσουμε την αναστροφή του σημερινού δυσμενούς κλίματος!
Χρειαζόμαστε ένα Ειδικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για όλους τους τομείς της τοπικής μας οικονομίας, σε συνδυασμό με ποιότητα ζωής για τους πολίτες. Για να πετύχει αυτή η προσπάθεια χρειάζεται να συμφωνήσουν όλοι οι πολιτικοί θεσμικοί φορείς της Δράμας και ενωμένοι να διεκδικήσουν.
Το χρωστάμε στις γενιές που έρχονται!
3 σχόλια:
Μπορει να ειμαι μολις 18 αλλα απο τοτε που θυμαμαι τον εαυτο μου η Δραμα αντι να αναπτυσεται και να προοδευει ειναι σε εναν συνεχες "ληθαργο" με τραγικες συνεπειες οι οποιες σιγα σιγα αρχισαν να βγαινουν στην απιφανεια..
Για το αν φταινε οι πολιτες ή τα λιγουρια που κοιμουνται θα φανει στο χειροκροτημα...
Κωνσταντινιδης Νικολαος
Πέμπτη, Μάρτιος 05, 2009 2:34:00 μμ
Α.Ν.Σ. είπε...
ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΟΡΕΙΝΟΥ ΟΓΚΟΥ ΤΟΥ Ν. ΔΡΑΜΑΣ
Ένα τετραετές πρόγραμμα υλοποίησης βασικών υποδομών πρέπει να εφαρμοστεί στον Ν. Δράμας που θα αποτελέσει κίνητρο για τους επενδυτές και βασικό μοχλό ανάπτυξης του ορεινού όγκου της περιοχής μας. Αναλυτικότερα:
1. Υλοποίηση οδικού άξονα Αμφίπολης – Δράμας – Κ. Νευροκοπίου με ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΕΓΝΑΤΙΑΣ.
2. Υλοποίηση οδικού άξονα Καβάλας – Δράμας με ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΕΓΝΑΤΙΑΣ.
3. Ακτινωτή σύνδεση του Φαλακρού όρους και του χιονοδρομικού κέντρου με όλα τα σημεία του ορίζοντα. Πιο συγκεκριμένα:
Βελτίωση οδικού άξονα Φαλακρού Βώλακα (ειδικά στα τελευταία χιλιόμετρα).
Άξονας Παπάδες Βώλακας (έχει υλοποιηθεί)
Άξονας Πύργοι Βώλακας. (Είναι στα χαρτιά….)
Σύνδεση Χιονοδρομικού κέντρου με άξονα Σιδηρονέρου Λιβαδερού. Ειδικά για αυτήν την σύνδεση θα ήθελα να αναφερθώ αναλυτικότερα: Η αξιοποίηση του δάσους της ελατιάς, της λίμνης του Νέστου και της πανέμορφης ευρύτερης περιοχής του Σιδηρονέρου, Λιβαδερού, Δενδρακίων, και Σκαλωτής πρέπει να συνδεθεί με την γρήγορη πρόσβαση στο Φαλακρό. Απορώ πως αυτός ο δρόμος δεν έχει συζητηθεί ποτέ στο παρελθόν. Πως είναι δυνατόν να αφήσουμε ανεκμετάλλευτη αυτήν την τεραστίου κάλους περιοχή χωρίς να την συνδέσουμε με το Φαλακρό. Ο δρόμος αυτός θα πρέπει να είναι βασική προτεραιότητα των τοπικών αρχών. Κάποιος πρέπει να το προωθήσει. Αγροτουρισμός δεν είναι μόνο το χιονοδρομικό κέντρο. Και σίγουρα η περιοχή Σιδηρονέρου μπορεί να αποτελέσει το κέντρο αυτής της ανάπτυξης.
Ευχαριστώ για την φιλοξενία
Α.Ν.Σ.
νομός δράμας: η απόλυτη στασιμότητα
του Κώστα Αναστασιάδη
Την περασμένη εβδομάδα πήγα με ένα φίλο συντοπίτη στο χωριό μας(Ποταμοί) και αφού μετά την Εγνατία μπήκαμε στα στενά της Αμφίπολης, σχολιάζαμε το πόσο μεγάλη αξία έχει πράγματι για τη ζωή μας ένας δρόμος σαν την Εγνατία(ανάπτυξη, πολιτισμός ευημερία κλπ.) αφού σε 1 ώρα και 10 λεπτά είσαι πλέον έξω από τη Δράμα και ενώ σχολιάσαμε θετικά τον έστω ημιτελή "περιφερειακό" στο ύψος του εργοστασίου της softex στρίψαμε και σε 2 λεπτά ήμασταν στη διασταύρωση Ξηροποτάμου, αποφεύγοντας την κίνηση Αμμισού-Αρκαδικού-Κομνηνών. Μια μικρή πρόοδος, όχι αυτό που θα περίμενα(πχ. στη softex θα μπορούσε να γίνει μια γέφυρα και να αποφεύγαμε το φανάρι, όπως και στο Μυλοπόταμο το ίδιο).
Τέλος πάντων, στην Ελλάδα ζούμε και το προσπερνάμε. Εκεί λοιπόν αναρωτηθήκαμε με το φίλο μου για τον κάθετο άξονα του Ν.Δράμας με την Εγνατία, αφού λόγω του ότι κυκλοφορούμε γνωρίζουμε ότι ο Ν.Σερρών έχει άξονα σε εξέλιξη, το ίδιο και ο Ν.Κιλκίς, το ίδιο και ο Ν.Πέλλας. Οταν η πόλη έχει 50% και πλέον(ποσοστά σοβιετ) Ν.Δ., έχει δύο κυβερνητικούς βουλευτές(μαϊντανοί των αθηναϊκών ΜΜΕ), ο ένας εκ των οποίων μέχρι τις αρχές του χρόνου ήταν και υπουργός ΜΑ-ΘΡΑ, έχει έναν νομάρχη υπέργυρο, ο οποίος πριν είκοσι χρόνια ίσως ήταν αποτελεσματικός αλλα σήμερα είναι για τσαγάκι και παντόφλες, έχουμε δήμαρχο δράμας τον "ονειροπόλο" Μαργαρίτη(φίλος από τα παλιά), όπου το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι η τουριστική προβολή της πόλης(πάλι στα αθηναϊκά ΜΜΕ-πρωϊνάδικα), έχουμε γενικά την τοπική αυτοδιοίκηση στο νομό ολόκληρο τελματομένη και διαχωρισμένη σε βιλαέτια μιας παράταξης(Ν.Δ.), τα ίδια προσωπα επί μια δεκαπενταετία και πλέον διαχειρίζονται τις τύχες του νομού και της πόλης και δεν έχουν κάνει τίποτε απολύτως τα τελευταία πέντε χρόνια(με κυβέρνηση Ν.Δ.) αλλά απλώς επιδίδονται σε συναγωνισμό για το ποιος είναι πιο Καραμανλής από τον Καραμανλή, φίλοι μου δραμινοί γηγενείς, κι εμείς οι ετεροδημότες πρέπει κάποια στιγμή να αντιδράσουμε και να σταματήσουμε αυτόν τον κατήφορο του νομού Δράμας.
Ολοι είμαστε συνυπεύθυνοι και πρέπει να ξεσκεπάσουμε τους άχρηστους τοπικούς άρχοντες στο ότι ήταν μόνο λόγια και τίποτα άλλο. Πρώτος βέβαια και με διαφορά ο φαφλατάς Μ.Τζίμας...και ο κατάλογος συνεχίζεται...
Δημοσίευση σχολίου