Αυτό τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα ο Διευθυντής Ερευνών της Opinion Poll, Ζαχαρίας Ζούπης, σχολιάζοντας τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις έτσι όπως διαμορφώνονται στα κόμματα και κυρίως στο ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ.
Το παραπάνω ποσοστό –72%– είναι πάρα πολύ σημαντικό, τόνισε ο Ζαχ. Ζούπης, πόσω μάλλον όταν «το βρίσκουμε σε μια στιγμή που πληγώθηκε η κυβέρνηση, έφτασε δηλαδή στο 28% και παρόλα αυτά διατήρησε double score από το ΣΥΡΙΖΑ και το άθροισμα ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ που δεν φτάνει ακριβώς το ποσοστό της... Νέας Δημοκρατίας.»
Νομίζω ότι αυτό ακριβώς το γεγονός, το οποίο προφανώς είναι ένα πλήγμα στα στελέχη των κομμάτων του χώρου της κεντροαριστεράς και της βάσης τους, σπρώχνει στο κάτι να γίνει. Αυτό τι μπορεί να είναι; Η σύγκλιση, για παράδειγμα, η σύμπλευση με διάφορους τρόπους των κομμάτων αυτών να εμφανιστεί πιο ενωμένη, πως να το πω, η κεντροαριστερά. Αυτή την άποψη την υιοθετεί και το 57,5% της κοινής γνώμης, ότι θα ήταν δηλαδή θετικό να γίνει».
«Χρειάζονται πολιτικές και προγραμματικές προϋποθέσεις»
«Στα ακροατήρια του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ στα κομματικά, τα εκλογικά στο ΣΥΡΙΖΑ φτάνουν στο 80%, η κρίση δηλαδή ότι θα ήταν θετική μία τέτοια εξέλιξη (για εκλογική συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ) και στο ΠΑΣΟΚ το 73,5%.
Αυτό δείχνει την πίεση εκ των πραγμάτων ότι κάτι πρέπει να κάνουμε απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι χρειάζονται πρωτοβουλίες. Όμως, στην κοινή γνώμη αυτό το 57,5% για παράδειγμα και το 38% των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας λέει θετική θα ήταν. Εκεί έχουμε κάτι άλλο», διευκρίνισε ο Ζ. Ζούπης.
Όπως συμπλήρωσε, «υπάρχει ένα μεγάλο κοινωνικό ακροατήριο, το οποίο λέει καλό είναι για τη χώρα και για την ίδια την κυβέρνηση να υπάρχει για το πολιτικό σύστημα συνολικά-το οποίο δέχτηκε ένα ηχηρό μήνυμα-να υπάρχει ένα σοβαρό μεγάλο κόμμα της αντιπολίτευσης. Άρα, αυτές οι δύο απόψεις και ό,τι αφορά τα κόμματα της Κεντροαριστεράς, η αίσθηση της αδυναμίας γιατί έχουν υποστεί μια ήττα και αυτά, και πέρσι ο ΣΥΡΙΖΑ και φέτος να πέφτει η κυβέρνηση 13 μονάδες και να πέφτεις και σαν ΣΥΡΙΖΑ 350.000 ψήφους και το ΠΑΣΟΚ 110.000 ψήφους είναι ένα θέμα».
Το ερώτημα που τίθεται, σύμφωνα με τον Ζ. Ζούπη, είναι το εξής:
«αν περάσουμε από τα ποσοστά στην ανάλυση και επειδή έχουμε εμπειρία εγχειρημάτων στην Ελλάδα μεταπολιτευτικά, ίσως όχι σε ίδιες συνθήκες και με ακριβώς παρόμοιους πρωταγωνιστές-είναι για να γίνει σοβαρά ένα τέτοιο βήμα χρειάζονται πολιτικές και προγραμματικές προϋποθέσεις. Αλλιώς κινδυνεύουν να βρεθούν εν κενώ και να μην είναι πειστικές (…).»
Όπως και σημείωσε ο κ. Ζαχαρίας Ζούπης:
«Στο ΣΥΡΙΖΑ το 56% επιλέγει το πρόεδρό του ενώ στο ΠΑΣΟΚ το ποσοστό είναι 2%, διότι προσφεύγουν στη λύση τρίτου προσώπου. Δηλαδή προσέξτε, μπορεί να γίνουν αύριο εκλογές για να ξαναβγεί ο κ. Ανδρουλάκης. Λέω τώρα ένα σενάριο. Φαίνεται από τις απαντήσεις σε αυτό το ερώτημα ότι και οι ίδιοι οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ δεν βλέπουν πλειοψηφικά τον κ. Ανδρουλάκη ότι μπορεί να παίξει τον πρωταγωνιστικό ρόλο, τον ηγετικό, σε μία σύμπλευση ευρύτερων δυνάμεων της κεντροαριστεράς (…)».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου