Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023

Δύσκολη νύχτα στο Βόλο: Σφοδρές πλημμύρες - Εκκενώνονται οικισμοί σε Λάρισα, Καρδίτσα (vids)

Προσπάθεια απεγκλωβισμού πολιτών στο κέντρο του Βόλου βρίσκεται σε εξέλιξη εξαιτίας της σφοδρής κακοκαιρίας «Elias» που πλήττει την περιοχή.
Την ίδια ώρα, δεκάδες είναι οι κλήσεις στην πόλη του Βόλου για απεγκλωβισμούς πολιτών, καθώς η ισχυρή βροχόπτωση έχει μετατρέψει πολλούς δρόμους σε ορμητικούς χειμάρρους...

Δραματική ήταν η κατάσταση για ακόμη μία νύχρα σε περιοχές της Θεσσαλίας, της Φθιώτιδας και της Εύβοιας που χτυπήθηκαν από την κακοκαιρία Elias. Στη Μαγνησία και τη Λάρισα κάτοικοι έζησαν τον ίδιο εφιάλτη που είχαν ζήσει λίγες ημέρες πριν με τον Daniel.

Πολύ δύσκολες συνεχίζουν να είναι οι ώρες που βιώνουν και οι κάτοικοι στον Βόλο και την ευρύτερη περιοχή καθώς στις 6 το πρωί ξεκίνησε εκ νέου η βροχή από την κακοκαιρία Elias που είχε κάνει ένα «διάλλειμμα» από τις 2 τα ξημερώματα.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της πυροσβεστικής σε αρκετά σημεία της πόλης το νερό φτάνει τα 30-40 εκατοστά σε ύψος ενώ συνολικά μέχρι τις 5:30 τα ξημερώματα είχαν γίνει 420 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων στον Βόλο. Παράλληλα, όπως είπε ο κ. Βαθρακογιάννης στο MEGA πυροσβέστες μετέφεραν σε ασφαλή σημεία από Αλυκές, Αγριά και Νέα Ιωνία Βόλου.

«Η προσπέλαση των οχημάτων σε ορισμένα σημεία είναι ακόμα δύσκολη» πρόσθεσε ο εκπρόσωπος τύπου της πυροσβεστικής.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα στον Βόλο δημιουργήθηκε από το γεγονός ότι ο Κραυσίδωνας υπερχείλισε και «έσπασε» λόγω της κακοκαιρίας Elias, πλημμυρίζοντας σπίτια και παρασύροντας αυτοκίνητα.

Ο Κραυσίδωνας «έσπασε» στο ύψος της γέφυρας του ΟΣΕ και στο ύψος της οδού Ζάχου με Λόρδου Βύρωνος, με αποτέλεσμα τεράστιοι τόνοι νερού να διοχετεύονται μέσα στους δρόμους της πόλης.

Σημειώνεται, δε, ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία των μετεωρολόγων αναμένονται βροχές μέχρι το μεσημέρι στην ανατολική Μαγνησία.

Ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος μίλησε την Τετάρτη για δύσκολο βράδυ ενώ τα σχολεία Πέμπτη και Παρασκευή θα μείνουν κλειστά. «Ανεξέλεγκτη η κατάσταση στην πόλη, μείνετε σπίτια σας» δήλωσε.

Δρόμοι της πόλης πλημμύρισαν και η στάθμη το βράδυ είχε φτάσει σε κάποια σημεία τους 70 πόντους, ενώ στην Αγριά και στις Αλυκές είχε φτάσει το ένα μέτρο. Στην Αγριά οι κάτοικοι με κουβάδες και σκούπες προσπαθούσαν να απομακρύνουν τα νερά από τις περιουσίες τους, ενώ σε πολλές περιπτώσεις στην Αγριά και στις Αλυκές πολίτες εγκλωβίστηκαν στα σπίτια τους και στα αυτοκίνητά τους.

Στην Αγριά, δεν υπάρχουν δρόμοι, η βροχόπτωση έχει καταστρέψει τα πάντα στο πέρασμά της ενώ οι τόνοι λάσπης έχουν σκεπάσει εκατοντάδες αυτοκίνητα.

Και οι τρεις δρόμοι της περιοχής είναι θαμμένοι κάτω από τόνους φερτών υλικών και λάσπης και η περιοχή είναι αγνώριστη.

Αξίζει να σημειωθεί πως λίγο μετά τις 06:00 άρχισε πάλι να βρέχει, γεγονός που δυσχέραινε την κατάσταση αφού υπήρχε η ελπίδα πως θα ξεκινήσει η άντληση των υδάτων με το πρώτο φως της ημέρας.

Σημειώνεται πως το ρεύμα στις περισσότερες περιοχές έχει κοπεί.

Εικόνες καταστροφής και στην πόλη του Βόλου

Η ίδια εικόνα είναι και στον Βόλο, όπου όλοι η κόμβοι είναι κλειστοί. Δεν επιτρέπεται αλλά και δεν μπορείς να φτάσεις στην πόλη του Βόλου, αφού όλοι οι δρόμοι είναι πλημμυρισμένοι και θαμμένοι κάτω από τόνους λάσπης και φερτών υλικών, μέχρι και βράχια που είχαν αποκολληθεί και είχαν πέσει στην μέση του δρόμου.

Ανησυχητική και η εικόνα που καταγράφηκε το βράδυ και στο Νοσοκομείο του Βόλου όπου η στάθμη του νερού ξεπερνούσε το ύψος του υπογείου.

Πολλοί από τους κατοίκους έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, πολλά αυτοκίνητα έχουν παρασυρθεί από τους χειμάρρους ενώ παρέμειναν για ώρες εγκλωβισμένοι μέσα στα οχήματά τους.

Άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων απεγκλώβισαν οδηγούς που ήταν έμειναν μέσα στα οχήματά τους 9 ώρες περιμένοντας βοήθεια.

Οι δρόμοι είχαν μετατραπεί σε ποτάμια και η κυκλοφορία απαγορεύτηκε για λόγους ασφαλείας. Οι δρόμοι στο κέντρο, η οδός Αναλήψεως, ο περιφερειακός,  μετατράπηκαν σε χειμάρρους. Νερό και ρεύμα κόπηκαν τον βράδυ στις περισσότερες περιοχές.

«Η κατάσταση είναι τραγική,  έχουν πλημμυρίσει τα πάντα. Εγώ πρόλαβα και έφυγα από το σπίτι. Η  γειτόνισσά μου, πλημμύρισε στο ισόγειο και όλοι βρίσκονται στον πάνω όροφο του σπιτιού τους χωρίς ρεύμα», ανέφερε κάτοικος στην οδό Ζάχου.

Την ίδια ώρα η πυροσβεστική δεχόταν κλήσεις για απεγκλωβισμούς πολιτών.

Σύμφωνα με πηγές από την Πυροσβεστική, το Κέντρο Επιχειρήσεων έχει δεχτεί μέχρι στιγμής 800 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 330 απομακρύνσεις πολιτών προς ασφαλή σημεία. 

Το 199 δέχθηκε κλήση προς βοήθεια και από τηλεοπτικό συνεργείο της ΕΡΤ, τα 2 μέλη του οποίου (η δημοσιογράφος Φρόσω Παύλου και ο τεχνικός της δημόσιας τηλεόρασης)  μετέδιδαν ρεπορτάζ για το σπάσιμο του ποταμού Κραυσίδωνα και εγκλωβίστηκαν.

Επικαιροποίηση έκτακτου δελτίου επικίνδυνων καιρικών φαινομένων

Το σύστημα κακοκαιρίας Elias θα εξακολουθήσει να επηρεάζει περιοχές της χώρας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών.

Σήμερα Πέμπτη (28-09-2023) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται μέχρι τις προμεσημβρινές ώρες στη Μαγνησία, τις Σποράδες, την Εύβοια (κυρίως τη βόρεια), τη Φθιώτιδα, τη Φωκίδα και τη Βοιωτία (κυρίως τη δυτική και βόρεια). Σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Τοπικά μέσα αναφέρουν ότι ολόκληρος σχεδόν ο Βόλος έχει βυθιστεί στο σκοτάδι με τους πολίτες να προσπαθούν να αντιμετωπίσουν και τη διακοπή ρεύματος.

Πηγή: Weather Analysis Greece

Πηγή: Weather Analysis Greece

Σύμφωνα με την ΕΡΤ εγκλωβισμένη είναι η δημοσιογράφος Φρόσω Παύλου, μαζί με άλλα τρία άτομα στον Βόλο. Η δημοσιογράφος ετοιμαζόταν να μεταδώσει το ρεπορτάζ στο αναλυτικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ.

Μεγάλες ποσότητες νερού ξεχύνονται από τον λόφο της Γορίτσας στον παραλιακό δρόμο από Βόλο προς Αγριά.

Απαγορεύεται η κυκλοφορία στον Βόλο με μήνυμα του 112

Απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου επιβάλλει η Αστυνομία από τις 18:40 το απόγευμα της Τετάρτης με μήνυμα του 112 που εστάλη στους κατοίκους της πρωτεύουσας της Μαγνησίας, αφού από το απόγευμα σαρώνεται όλη η περιοχή από καταρρακτώδη βροχή θυμίζοντας σε ένταση και ποσότητα νερού την κακοκαιρία Daniel.

Μεγάλα πλημμυρικά φαινόμενα σημειώνονται λόγω της κακοκαιρίας στον δρόμο από Χάλκη προς Πλατύκαμπο, ενώ σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει και το χωριό Σωτήριο το οποίο έχει για μια ακόμη φορά εκκενωθεί και από τους 200 περίπου κατοίκους.

Στον δήμο Κιλελέρ, σύμφωνα με πληροφορίες έσπασε το φράγμα του Γκουσμπασανιώτη και απειλεί τα χωριά Χάλκη και Πλατύκαμπος ενώ έχει διακοπεί η κυκλοφορία στον δρόμο Πλατυκάμπου-Χάλκης.

Μεγάλο και Μικρό Ευύδριο, Υπέρια, οικισμός Πυργάκια στην περιοχή Χάλκη της Λάρισας εκκενώνονται προληπτικά λόγω της κακοκαιρίας.

Αρκετοί δρόμοι είναι αποκλεισμένοι σε όλη το νομό Λάρισας, αλλά και της Μαγνησίας.

Εκκένωση του Αμπελώνα Παλαμά, κατεύθυνση προς Ιτέα

Εντολή για εκκένωση του οικισμού Αμπελώνα δήμου Παλαμά προς Ιτέα. «Αν βρίσκεστε στον οικισμό Αμπελώνα δήμου Παλαμά απομακρυνθείτε προς Ιτέα λόγω πλημμυρικών φαινομένων.   Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών» αναφέρεται στην ανακοίνωση του 112΄, όπως φαίνεται παρακάτω.

Πιο σφοδρή είναι η κακοκαιρία Elias από την κακοκαιρία Daniel, σύμφωνα με τον δήμαρχο Βόλου Αχιλλέα Μπέο.

Ο δήμαρχος Βόλου βρίσκεται από το πρωί επί ποδός σε διάφορα σημεία της πόλης μαζί με συνεργεία. Σε ένα δραματικό του μήνυμα που δημοσιεύει το thenewspaper.gr μέσα από το αυτοκίνητο, εν μέσω της σφοδρής καταιγίδας, απευθύνει έκκληση στους Βολιώτες λέγοντας:

«Αυτή η καταρρακτώδης βροχή είναι μεγαλύτερη από τις 6 Σεπτεμβρίου. Κόπηκε ο δρόμος στη μέση στην Παιδόπολη της Αγριάς. Πλημμύρες παντού. Αν συνεχίσει έτσι θα σπάσει ο Κραυσίδωνας σε λίγα λεπτά. Σας παρακαλώ, σας εκλιπαρώ αν μένετε σε ισόγεια και σε πρώτους ορόφους, ανεβείτε σε ψηλότερους ορόφους. Αν χρειαστείτε βοήθεια καλέστε στα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης. Ο κόσμος δεν αντέχει άλλο. Δε μπορώ να καταλάβω τι οργή είναι αυτή από τη φύση. Προστατεύσετε τους εαυτούς σας. Η βροχή θα συνεχιστεί όλη νύχτα. Μείνετε ψηλά. Μην κυκλοφορείτε».

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023, 21:23

Δεν υπάρχουν σχόλια: