Οι βεβαιότητες λιγοστεύουν, η προοπτική αυτοδυναμίας έχει πληγωθεί και η πιθανότητα πολιτικής αστάθειας ενισχύεται, εκτιμά o Θωμάς Γεράκης, επικεφαλής της εταιρείας δημοσκοπήσεων MARC, ακτινογραφώντας τα ποιοτικά ευρήματα των τελευταίων ερευνών.
«Την παρούσα στιγμή, οι πιθανότητες σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης μειώνονται. Ωστόσο, με βάση τα σημερινά δεδομένα δημιουργούνται ζητήματα και για την εφικτότητα σχηματισμού κυβερνητικών σχημάτων συνεργασίας. Αυτό που ενισχύεται είναι η πιθανότητα πολιτικής αστάθειας»...
σημειώνει χαρακτηριστικά.Ο διευθύνων σύμβουλος της MARC, ο οποίος στην τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας είχε καταγράψει διαφορά 4,6% υπέρ της ΝΔ, βλέπει ότι οι αλλαγές μετά την τραγωδία των Τεμπών, ναι μεν μεταβάλλουν σταθερές του πολιτικού σκηνικού, χωρίς όμως προς το παρόν να τις ανατρέπουν.
Στο ερώτημα υπό ποιες προϋποθέσεις μπορεί η ΝΔ να «μαζέψει» τις απώλειες, απαντά ότι ο καθοριστικός παράγοντας θα είναι η «ειλικρίνεια, η ενσυναίσθηση και η αποφασιστικότητα του πολιτικού προσωπικού», ενώ θεωρεί πως το γεγονός ότι το ποσοστό που χάνει η κυβερνώσα παράταξη δεν το καρπώνονται ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, τις επιτρέπει να διατηρεί ελπίδες. Το γεγονός αυτό, όπως λέει, «δίνει ένα θεωρητικό πλεονέκτημα στο κυβερνών κόμμα ως προς στην τελική κατανομή των αναποφάσιστων».
Συνέντευξη στον Γ. Φιντικάκη
Είναι αναστρέψιμη η νέα δημοσκοπική εικόνα, όπου το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ έχει περιοριστεί; Υπό ποιες προϋποθέσεις θα μπορούσε να «μαζέψει» τις απώλειες;
Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν τα συναισθήματα, την στάση, τις απόψεις, τις επιθυμίες και τις προθέσεις της κοινής γνώμης την στιγμή κατά την οποία διενεργούνται. Δείχνουν αυτό που συνήθως αναφέρεται ως φωτογραφία της στιγμής. Δεν μπορούν να προβλέψουν το μέλλον, την εξέλιξη των πραγμάτων.
Το πρόσφατο κύμα των δημοσκοπήσεων έγινε σε ένα κλίμα ισχυρής συναισθηματικής φόρτισης με κυρίαρχα τα αισθήματα της οργής, της θλίψης και της ταύτισης. Ο αντίκτυπος του τραγικού δυστυχήματος στους πολιτικούς συσχετισμούς την δεδομένη στιγμή έχει καταγραφεί, αλλά η απάντηση στο ερώτημά σας θα αρχίσει να σχηματίζεται στα επόμενα δημοσκοπικά κύματα. Προς το παρόν όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά και ο καθοριστικός παράγοντας είναι η ειλικρίνεια, η ενσυναίσθηση και η αποφασιστικότητα του πολιτικού προσωπικού.
Της επιτρέπει να διατηρεί ελπίδες το γεγονός ότι το ποσοστό που χάνει δεν το καρπώνονται ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ;
Η μείωση της ψαλίδας στην πρόθεση ψήφου δεν οφείλεται στην αύξηση των ποσοστών της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά στη μετακίνηση ψηφοφόρων της ΝΔ προς την αδιευκρίνιστη ψήφο. Είναι επίσης ακριβές ότι από τη μείωση του ποσοστού της ΝΔ δεν φαίνεται να ωφελείται ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το ότι στο μείγμα της ονομαζόμενης γκρίζας ζώνης υπερτερούν πλέον οι ψηφοφόροι της ΝΔ, δίνει ένα θεωρητικό πλεονέκτημα στο κυβερνών κόμμα ως προς στην τελική κατανομή των αναποφάσιστων.
Γιατί αλήθεια δεν ανεβαίνουν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ;
Στο γεγονός πως, σύμφωνα με την πλειοψηφία των πολιτών, οι αιτίες για την κατάσταση του σιδηρόδρομου στη χώρα μας είναι διαχρονικές και δεν εξαντλούνται μόνο στις ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης.
Στην αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να πείσει ευρύτερα ακροατήρια πως έχει μια καλύτερη εναλλακτική πρόταση, ικανή να υλοποιήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που έχει η χώρα.
Στην ασαφή στάση του ΠΑΣΟΚ ως προς το στίγμα του και την στρατηγική των κυβερνητικών συνεργασιών.
Ποιο είναι το πιο πιθανό σενάριο με βάση την παρούσα εικόνα; Αυτό της αυτοδυναμίας ή των κυβερνήσεων συνεργασίας;
Τίποτε δεν μπορεί εκ των προτέρων να αποκλειστεί. Οι βεβαιότητες λιγοστεύουν και τα ερωτήματα γίνονται περισσότερα.
Την παρούσα στιγμή, οι πιθανότητες σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης μειώνονται. Ωστόσο, με βάση τα σημερινά δεδομένα δημιουργούνται ζητήματα και για την εφικτότητα σχηματισμού κυβερνητικών σχημάτων συνεργασίας. Αυτό που ενισχύεται είναι η πιθανότητα πολιτικής αστάθειας.
Βλέπετε σε κάθε περίπτωση μια συνολική αμφισβήτηση του πολιτικού συστήματος, η οποία θα μπορούσε να εκδηλωθεί με αύξηση της αποχής ή ενίσχυση μικρών αντισυστημικών κομμάτων στα άκρα δεξιά και αριστερά;
Το πλήγμα εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στην αποτελεσματικότητα του πολιτικού συστήματος και τους θεσμούς δεν είναι τωρινό φαινόμενο και καταγράφεται ενισχυμένο μετά την οικονομική κρίση. Είναι προφανές πως και σήμερα, εξαιτίας του τραγικού δυστυχήματος, πλήττεται η αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος συνολικά και η ικανότητά του να προστατεύει τους πολίτες. Ωστόσο, οι αξιολογήσεις των πολιτικών δυνάμεων και οι συγκρίσεις των πολιτών είναι αναπόφευκτα πολυπαραγοντικές, στηρίζονται τόσο σε προηγούμενες εμπειρίες όσο και στις προσδοκίες και τις εναλλακτικές που προσφέρονται.
Οι αλλαγές που παρατηρούμε μεταβάλλουν σταθερές του πολιτικού σκηνικού, χωρίς προς το παρόν να τις ανατρέπουν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου