η συνταγή έχει κάτι από την αμηχανία για τον στοιχειωδώς επαρκή τρόπο που διαχειρίζεται την πανδημία η κυβέρνηση, κάτι από την τάση για καταστροφολογία, κάτι από τις διαρκείς εξάρσεις και χυδαιότητες Πολάκη και μπόλικο από ένα διαρκή «ανταρτοπόλεμο» επί όλων των θεμάτων: για το πώς διαχειρίστηκε η κυβέρνηση τον χιονιά, για το αν αγόρασε καλά λεωφορεία και πάει λέγοντας.
Βεβαίως, αυτή η αντιπολιτευτική τακτική δεν έχει πάει πολύ μακριά την Κουμουνδούρου. Συν... τοις άλλοις, βρισκόμαστε σε ένα μεταβατικό στάδιο, αφού η πανδημία (σιγά - σιγά) φεύγει και η δύσκολη «επόμενη μέρα» ήδη αχνοφαίνεται. Έτσι, στο επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα περιμένουν τις επόμενες ημέρες τα... δημοσκοπικά μαντάτα πριν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πάρει πολλές και μεγάλες - όπως λένε όσοι ξέρουν - αποφάσεις.
Σύμφωνα, λοιπόν, με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας σχεδιάζει «να τα αλλάξει όλα» (κόλλημα διαρκείας με τον «παπανδρεϊσμό», βλέπετε...) πριν ο κορωνοϊός δώσει τη θέση του στην επόμενη μέρα, με βασικό στόχο να πάρει θέση ο ΣΥΡΙΖΑ στο νέο οικονομικό και κοινωνικό τοπίο όχι ως ένα παραζαλισμένο κόμμα αντιπολίτευσης, που ψάχνει εναγωνίως αφήγημα, αλλά ως μία νέα ομάδα με νέα στρατηγική και πολιτικά προτάγματα.
Η πληροφορία είναι, λοιπόν, απολύτως έγκυρη, παρότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επεξεργάζεται το κύμα αλλαγών μόνο με δύο ανθρώπους: τον γραμματέα τού κόμματος Δημήτρη Τζανακόπουλο και τον εξ απορρήτων διευθυντή τού γραφείου του Μιχάλη Καλογήρου.
Οι τρεις τους, λοιπόν, τα εξετάζουν όλα από την αρχή: ποιοι τομεάρχες πρέπει να μείνουν στις θέσεις τους και ποιοι να φύγουν, πόσοι «τεχνοκράτες» πρέπει να αξιοποιηθούν στην πρώτη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ, πόσοι «γέροντες» πρέπει να φύγουν από τη μέση, πόσα «τοξικά» στελέχη πρέπει «να σταματήσουν να τραβούν το κόμμα κάτω».
Όμως, δεν είναι μόνο θέμα προσώπων. Πέραν αυτών, ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να προβληματίζεται για το κατά πόσον η στρατηγική της «Προοδευτικής Συμμαχίας» έφτασε στα όριά της και πρέπει να αντικατασταθεί από κάποια άλλη, αλλά και από το εάν πρέπει η Κουμουνδούρου να θέσει νέα πολιτικά διακυβεύματα - ζητώντας και πρόωρες κάλπες.
Το σκεπτικό της «Αγίας Τριάδας», όπως τους ονομάζουν σκωπτικά κορυφαία στελέχη, που επιμένουν στην ανάγκη «συλλογικής λειτουργίας» του κόμματος, είναι ότι για να αλλάξει ο ΣΥΡΙΖΑ τα πάντα και να κάνει ένα γενικό «reset» πρέπει να έχει χρόνο μπροστά του ώστε οι αλλαγές να «χωνευτούν» από τους ψηφοφόρους.
Ως εκ τούτου, επειδή στον 7ο όροφο δεν βλέπουν μεν εκλογές, αλλά και οι αλλαγές δεν μπορούν να γίνουν... δύο μήνες πριν απ’ αυτές, φαίνεται ότι ο κύβος έχει ριφθεί:
Αν οι κυλιόμενες με τα «ειδικά ερωτήματα» που έχει παραγγείλει ο ΣΥΡΙΖΑ δείξουν ότι η δυσπιστία προς την αξιωματική αντιπολίτευση παραμένει, τότε οι σαρωτικές αλλαγές θα είναι θέμα μερικών εβδομάδων - αν όχι ημερών.
Πολλοί τομεάρχες θα μείνουν απλοί βουλευτές και νέα πρόσωπα με τεχνοκρατικές «περγαμηνές» θα αναλάβουν να τρέξουν συγκεκριμένα χαρτοφυλάκια - ψάχνει βλέπετε και ο Τσίπρας τους δικούς του «Πιερρακάκηδες», καθώς το συγκεκριμένο «μοντέλο» πολιτικών στελεχών πουλάει «τρελά» σαν ζεστό ψωμί.
Επίσης, η επιχειρηματολογία του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ θα αλλάξει εντελώς και ο ίδιος θα δώσει βάρος στις υποσχέσεις για την επόμενη μέρα, αφήνοντας κατά μέρος τη δικαιολόγηση των πεπραγμένων της «πρώτη φορά Αριστεράς». Άλλωστε, μέρος του σχεδίου είναι η απόσυρση από την πρώτη γραμμή των εμβληματικών στελεχών της «πρώτης φοράς», ώστε να απαλλαγεί από το βάρος του παρελθόντος ο Αλέξης Τσίπρας.
«Δεν μπορούμε να υπερασπιζόμαστε διαρκώς την υπερφορολόγηση του χθες για να αισθάνεται καλά ο Ευκλείδης ούτε τα πεπραγμένα στο Μάτι για να αποκατασταθεί η Ρένα», είναι μία από τις χαρακτηριστικές φράσεις που έχουν ειπωθεί στην Κουμουνδούρου και περιγράφουν την υπό διαμόρφωση νέα πραγματικότητα.
Φυσικά, όλο αυτό το σχέδιο για ολικό «reset» του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα περάσει αβρόχοις ποσίν από την Κουμουνδούρου: πολλοί δεν σκέφτονται καν να συνταξιοδοτηθούν, άλλοι θέλουν να συνδιαμορφώσουν το αφήγημα του κόμματος, ενώ αρκετοί συμφωνούν απολύτως με το διαρκές... μότο Τσακαλώτου ότι, δηλαδή, ο Τσίπρας είναι απλώς «ο πρώτος μεταξύ ίσων» (με έμφαση στο «ίσων» και όχι στο... «πρώτος»).
Όταν, λοιπόν, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πατήσει το κουμπί των αλλαγών, τότε στην Κουμουνδούρου μπορεί να ανοίξει το κουτί της Πανδώρας και οι εξελίξεις να καταστούν ασύμμετρες και απρόβλεπτες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου