Να μεταθέσει για το φθινόπωρο τα «δύσκολα» της διαπραγμάτευσης επιθυμεί η κυβέρνηση, προκειμένου να αποφύγει στην παρούσα φάση με την προσφυγική «βόμβα» στα χέρια κι άλλες αναταράξεις εντός και εκτός κυβερνητικού συνασπισμού.
Άλλωστε η απόφαση του επικείμενου Συμβουλίου Κορυφής στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα, είναι προειλημμένη καθώς από όλες τις πλευρές...με τελευταίο και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk, και σε όλους τους τόνους διαμηνύεται ότι η Ελλάδα γίνεται το «γκέτο» των προσφύγων στην Ευρώπη.
Είναι άγνωστο βέβαια πώς μετά από τέτοια απόφαση θα επιστρέψει ο Πρωθυπουργός στη χώρα και πώς θα επιχειρήσει να διασκεδάσει τις εντυπώσεις της μεγάλης εθνικής ήττας.
Ο μόνος δρόμος, όπως άφησε να εννοηθεί και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaeuble, είναι να «χαλαρώσει» το πρόγραμμα αρκεί να βγαίνουν οι αριθμοί, το πώς βέβαια είναι μια άλλη υπόθεση αφού οι «πηγές» έχουν εξαντληθεί προ πολλού.
Πολύ απλά όμως το σκεπτικό είναι, όχι όλα τώρα που έχετε και τη «φουρτούνα» του προσφυγικού να σας πνίγει, σιγά σιγά και με δόσεις, προκειμένου να αποφευχθεί και εσωτερική «έκρηξη» αφού η κοινωνία έχει ξεπεράσει τα όριά της.
Αυτό ουσιαστικά όμως σημαίνει ότι η οικονομία θα εξακολουθήσει να «σέρνεται», με ό,τι φυσικά αυτό συνεπάγεται για τη ρευστότητα, την αγορά και εν κατακλείδι τις επιχειρήσεις που στέκονται ακόμη όρθιες, ενώ και οι δόσεις θα εκταμιεύονται «σταγόνα – σταγόνα» απλώς για να κρατούν τον «ασθενή» στη ζωή.
Αλλά όπως λέει μια Τούρκικη παροιμία, γιατί να πας στο παζάρι εάν δεν αγοράσεις, ή δεν πουλήσεις; Προφανώς κάτι γνωρίζουν περισσότερο οι γείτονες που, για μια ακόμη φορά, ως μαιτρ της διπλωματίας έχουν καταφέρει να αποσπάσουν πολλαπλάσια οφέλη από τη χώρα μας, εκμεταλλευόμενοι την προσφυγική κρίση.
Εμείς, δυστυχώς, το μόνο που καταφέραμε είναι, όπως έχει ήδη αποκαλύψει το Liberal.gr, να ανταλλάξουμε το προσφυγικό με τη διαπραγμάτευση, απλώς και μόνο για να κερδίσει η κυβέρνηση λίγους μήνες ακόμη στην εξουσία.
Ίσως αυτό να είχαν πάντως στο μυαλό τους η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ από την έναρξη των διαπραγματεύσεων, ένα χρόνο πριν, οπότε και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας εκτόξευε «βολές» προς την Ευρώπη ότι θα γεμίσει… τζιχαντιστές.
Και προφανώς οι εταίροι μας, από τη στιγμή που η κυβέρνηση εμφανίζεται πρόθυμη να «θυσιάσει» τη χώρα στο «βωμό» της εξουσίας και της καρέκλας, ως ένδειξη καλής θέλησης σχεδιάζουν να μας πετάξουν ένα «κομμάτι» θετικής πρώτης αξιολόγησης.
Ξεχνά όμως η κυβερνητική συμμαχία ότι και οι εταίροι γνωρίζουν να παίζουν «βρώμικα» και ξέρουν να περιμένουν.
Είναι ίσως το μεγαλύτερο λάθος να πιστέψει το οικονομικό επιτελείο ότι οι δανειστές θα δώσουν και την πολυπόθητη απομείωση του χρέους, χωρίς προηγουμένως να έχουν πάρει αυτό που θέλουν, ίσως και υπό την απειλή για μια ακόμη φορά ασφυξίας της οικονομίας.
Οι δρόμοι επομένως που έχουμε μπροστά μας είναι δυο, είτε νέα μέτρα ύψους 3,5 δισ. ευρώ όσα δηλαδή ζητά το ΔΝΤ τώρα, ή αφήνουμε την εξίσωση του δημοσιονομικού κενού για αργότερα το φθινόπωρο και τώρα προχωράμε αργά αργά στις μεταρρυθμίσεις του Ασφαλιστικού και φορολογικού, χωρίς νέες παρεμβάσεις.
Και στις δυο όμως περιπτώσεις η οικονομία χάνει.
Διότι όσο ο καιρός περνά τα δημόσια οικονομικά δεν πρόκειται να καλυτερεύσουν, το αντίθετο. Και όσο φυσικά η οικονομία θα βυθίζεται στην ύφεση τόσο και μεγαλύτερος θα είναι ο «λογαριασμός» στο τέλος.
Γιατί προφανώς η κυβέρνηση λησμονεί ότι ακόμη και εάν οι Ευρωπαίοι μας… λυπηθούν, το ΔΝΤ πάει… «by the book» γιατί έχει κανόνες, έχει μετόχους τους οποίους σέβεται και φυσικά δεν πρόκειται να παραβεί ξανά το καταστατικό του
βάσει του οποίου απαγορεύεται να δανείζει χώρες με μη βιώσιμο χρέος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου