Του Γιάννη Παντελάκη
Η «λεπτή κόκκινη γραμμή» είναι μια φράση που αποδίδεται στον ανταποκριτή των Times Ουίλιαμ Ράσελ, ο οποίος περιέγραψε μια μάχη στον πόλεμο της Κριμαίας το 1854.
Η φράση χρησιμοποιείται για να υποδηλώσει το έσχατο όριο της υποχώρησης. Έως εκεί...
Στην πολιτική ορολογία των ημερών μας, αφαιρέθηκε η λέξη «λεπτή», έμειναν οι άλλες δυο, ωστόσο το πολιτικό προσωπικό της χώρας φρόντισε να δώσει στις εναπομείνασες λέξεις ένα διαφορετικό νόημα. Για την ακρίβεια, μετέθετε την κόκκινη γραμμή όλο και πιο πίσω. Μαζί με τη μετάθεση, χανόταν και μια γερή δόση αξιοπιστίας, αλλά αυτό δεν είναι πάντα το κυρίαρχο ζητούμενο. Την τελευταία μετάθεση της γραμμής έκανε το βράδυ της Δευτέρας ο Α. Τσίπρας και αφορούσε τις περικοπές στις συντάξεις.
Πριν τις τελευταίες εκλογές, στο παράλληλο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζονται διάφορες προβλέψεις, μεταξύ των οποίων και αυτή ότι δεν θα προκύψει νέα μείωση των συντάξεων, αφού θα βρεθούν ισοδύναμα μέτρα που θα κάλυπταν τις απαιτήσεις του μνημονίου. Οι εκλογές κερδήθηκαν και δεν πέρασε ιδιαίτερα μεγάλος χρόνος για να γίνει η πρώτη μετάθεση της σχετικής κόκκινης γραμμής. Ξαφνικά, Τσίπρα, Κατρούγκαλος και άλλοι υπουργοί έπαψαν να μιλάνε για το σύνολο των συντάξεων και η κόκκινη γραμμή αφορούσε μόνο τις κύριες. Οι επικουρικές έβγαιναν ήδη από τη γραμμή. Θα είναι τα πρώτα θύματα.
Η διαβεβαίωση Τσίπρα για τη νέα οριοθέτηση της κόκκινης γραμμής γίνεται με τον πιο επίσημο τρόπο, στο υπουργικό συμβούλιο της 23 Δεκεμβρίου: «Η κόκκινη γραμμή είναι μια και απαραβίαστη. Δεν θα προχωρήσουμε για 12η φορά σε μείωση των κύριων συντάξεων», είπε (κάτι εντελώς ανακριβές, ήδη από το καλοκαίρι η κυβέρνησή του είχε κάνει τη 12η μείωση). Και για να είναι περισσότερο πειστικός, διευκρίνισε ότι «η συμφωνία ούτε περιγράφει, ούτε απαιτεί νέες περικοπές στις κύριες συντάξεις».
Παρ' ότι ωστόσο η συμφωνία «δεν περιγράφει, ούτε απαιτεί νέες περικοπές στις κύριες συντάξεις», αργά το βράδυ της Δευτέρας, ο πρωθυπουργός έκανε κάτι παραπάνω από φανερό πως οι περικοπές και στις κύριες είναι απλά θέμα χρόνου. Οι κόκκινες γραμμές που ο ίδιος είχε θέσει έκαναν ένα ακόμα βήμα πίσω. Θόλωσαν και άλλαξαν χρώμα. Αντί να επαναλάβει τις μετεκλογικές του δεσμεύσεις, άρχισε να λέει διάφορα περίεργα για προστασία των συντάξεων από 600 έως 1.200 ευρώ και άλλα τέτοια. Όλα δείχνουν πως, για μια ακόμα φορά, δεν είπε την αλήθεια. Η οποία, άλλωστε, δεν είναι και το ισχυρό χαρτί του.
Αν το όλο θέμα αφορούσε μόνο στην αναξιοπιστία του, το κακό θα ήταν σχετικά μικρό. Έχει φροντίσει να την έχει περιορίσει σημαντικά τον τελευταίο χρόνο. Το θέμα αφορά και στις ίδιες τις επιπτώσεις που θα έχει η 13η περικοπή των συντάξεων, από τις οποίες, όπως και ο ίδιος έχει πει, δεν ζουν μόνο οι συνταξιούχοι, αλλά και ολόκληρες οικογένειες με άνεργα μέλη.
Το 2015, χρόνος συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (26/2/2016), επιδεινώθηκαν ακόμα περισσότερο οι δείκτες φτώχειας στη χώρα μας. Όπως αναφέρεται, στην περίοδο 2010-2015, αναδεικνύεται το 2015 ως ο χρόνος με τις μεγαλύτερες αρνητικές μεταβολές όλων των δεικτών που σχετίζονται με τη φτώχεια και τη σχετική μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος. Η κυβέρνηση προφανώς επιχειρεί, όπως το 2016, να επιδεινώσει ακόμα περισσότερο αυτόν τον δείκτη. Με τη μείωση των συντάξεων, για τις οποίες υπήρχε η κόκκινη γραμμή…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου