Προσωπικό μήνυμα του προέδρου της Ρωσίας Β.Πούτιν προς τον πρωθυπουργό Α.Σαμαρά επέδωσε στην συνάντησή του σήμερα η πρόεδρος του Συμβουλίου της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης της Ρωσίας Βαλεντίνα Ματβιένκο.
Το μήνυμα περιγράφει μία διαδικασία ολικής "επανεκκίνησης" των ελληνορωσικών σχέσεων οι οποίες ξεκίνησαν να παίρνουν καθοδική πορεία από το 2008 με...
συγκεκριμένες ενέργειες της τότε υπουργού Εξωτερικών Ν. Μπακογιάννη, μετά τον πόλεμο της Γεωργίας και η πορεία αυτή κορυφώθηκε με την δήλωση του προέδρου της Ρωσίας Β.Πούτιν προς Ρώσους επιχειρηματίες στις 23 του περασμένου Αυγούστου όπου περιέγραφε την Ελλάδα ως χώρα "ακατάλληλη για επενδύσεις".
Εν συνεχεία ο πρωθυπουργός Α.Σαμαράς επέδωσε επίσημη πρόκσληση στον πρόεδρο της Ρωσίας Β.Πούτιν να επισκεφθεί την Ελλάδα.
Μάλιστα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Βαλεντίνα Ματβιένκο είπε επίσης στον πρωθυπουργό ότι "Υπάρχει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον από ρωσικές εταιρείες" (ανέφερε τον ΟΣΕ και τον ΟΛΘ, πέρα από την ΔΕΠΑ) και εξέφρασε την κατηγορηματική βούληση της ρωσικής κυβέρνησης να στηρίξει με κάθε τρόπο τις επενδύσεις αυτές.
Επίσης από ελληνικής πλευράς σημειώθηκε ότι είναι έτοιμη προς υπογραφή η συμφωνία πλαίσιο για την αμυντική συνεργασία των δύο πλευρών.
Είπε ακόμη πως η Gazprom θα συμμετάσχει στον νέο διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ, ενώ διατύπωσε τα παράπονά της για τη στάση των Ευρωπαίων που οδήγησαν στην αποχώρηση της Gazprom. Όπως εξήγησε, η ρωσική εταιρεία έχει δραστηριότητα παντού στην Ευρώπη και εκείνοι έχουν πρόβλημα αν η Gazprom έρθει στην Ελλάδα.
Η κυρία Μετβιένκο, η οποία έχει διατελέσει πρέσβειρα της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη χώρα και γνωρίζει καλά την Ελλάδα, παρατήρησε ότι είναι περίεργο πώς η Κομισιόν φέρεται να υποστηρίζει ότι Gazprom θα έχει δεσπόζουσα θέση στην Ευρώπη πουλώντας 2,5 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Ελλάδα, όταν πωλεί 30 δισ. κυβικά μέτρα στη Γερμανία.
Ειδικότερα, η κυρία Μετβιένκο, ερωτηθείσα σχετικά, χαρακτήρισε περίεργο το ότι, την ώρα που όλες οι χώρες της ΕΕ αναπτύσσουν σχέσεις με την Gazprom και η Γερμανία εισάγει 30 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από τη Ρωσία, οι Βρυξέλλες μιλούν για δεσπόζουσα θέση λόγω της πιθανότητας εμπλοκής της εταιρείας στην Ελλάδα, που εισάγει αντίστοιχα μόλις 2,5 δισ. κυβικά μέτρα.
Όπως τόνισε, η Ελλάδα είναι ένα κυρίαρχο κράτος που έχει το δικαίωμα να συνάπτει τις αμοιβαία επωφελείς συμφωνίες που χρειάζεται. «Εδώ έχουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά. Στη μια περίπτωση δεν έχουν αντίρρηση, ενώ στην Ελλάδα έχουν αντιρρήσεις» είπε η κυρία Μετβιένκο.
Αν στο εξής οι όροι είναι στη βάση των απαιτήσεων για δίκαιο, διεθνή και διαφανή διαγωνισμό, είπε, η Gazprom θα συμμετάσχει εκ νέου. Η Β.Μετβιέκνο ζήτησε να υπάρξει η κατανόηση της έννοιας του αμοιβαίου οφέλους και συμπλήρωσε ότι «κατανοούμε πως η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ» και ζήτησε«να υπάρχει συμφωνία όρων ούτως ώστε να μην αντιφάσκουν οι όροι του διαγωνισμού με τους όρους που θέτει η ΕΕ».
«Ωστόσο, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι απόψεις και οι ανησυχίες των επιχειρήσεων που συμμετέχουν στον διεθνή διαγωνισμό» συμπλήρωσε. Όπως τόνισε, η επιθυμία της Μόσχας είναι η Ελλάδα να λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις και, όταν συμφωνηθούν όλα, η υπόλοιπη διαπραγμάτευση να μείνει στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης.
«Υπάρχουν χώρες που έχουν συνεργασία με την Gazprom και άλλες επιχειρήσεις και διερωτώμεθα γιατί και η Ελλάδα να μην έχει αντίστοιχη συνεργασία με αυτές τις εταιρείες»παρατήρησε, αν και απέφυγε να τοποθετηθεί γύρω από το εάν ασκούνται διεθνείς πιέσεις στη χώρα μας.
«Στο παρελθόν έπρεπε η απόφαση να διαβιβαστεί στις Βρυξέλλες ώστε σε απροσδιόριστο ορίζοντα να αναμένουμε θετική ή αρνητική απάντηση ή όποιες άλλες αλλαγές ή τροποποιήσεις»πρόσθεσε. Η κυρία Μετβιένκο σημείωσε ότι η Μόσχα δεν απαιτεί ειδικά προνόμια ή προνομιακή μεταχείριση, αλλά ίσους όρους, ενώ πρόσθεσε ότι η Gazprom έχει παρουσία 17 ετών εν Ελλάδι και επιθυμεί να εμπλακεί σε μία δέσμη επενδύσεων στη χώρα μας.
Σύμφωνα με την κυρία Μετβιένκο, η Gazprom ενδιαφέρεται για την εμπλοκή της στον αγωγό South Stream που, όπως είπε, θα φέρει μείωση τιμών, καθώς και για την κατασκευή θερμοηλεκτρικών σταθμών φυσικού αερίου που θα δώσει τη δυνατότητα εξαγωγών και μειωμένων τιμολογίων.
Μάλιστα, ζήτησε ένα εκ των προτέρων συμπεφωνημένο - από Αθήνα και Βρυξέλλες - νομικό πλαίσιο προκειμένου η Gazprom να συμμετάσχει εκ νέου στον διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ. Επίσης, σχολίασε ότι η RZD (οι ρωσικοί σιδηρόδρομοι) δεν θα επιχειρήσουν την εξαγορά της ΤΡΑΙΝΟΣΕ εάν αυτή η αποκρατικοποίηση δεν συνοδεύεται από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.
Εξέφρασε την εκτίμησή της για τον αγώνα που κάνουν οι Έλληνες λέγοντας πως "κατανοεί τις δυσκολίες".
«Απαιτούν ανδρεία οι αποφάσεις που έχετε πάρει» φέρεται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, να είπε στον πρωθυπουργό και εκείνος εμφανίστηκε αισιόδοξος και τόνισε πως είμαστε στο τελευταίο τμήμα της διαδρομής.
Ο πρωθυπουργός επίσης αναφέρθηκε στην επιστολή που απέστειλε στον Βλαντιμίρ Πούτιν για την τιμή του φυσικού αερίου και η κ. Ματβιένκο σημείωσε πως υπήρξε άμεση ανταπόκριση, ότι έχουν ήδη γίνει δύο γύροι συνομιλιών και πως μετά τον τρίτο γύρο ελπίζει να υπάρξει συμφωνία η οποία θα εξαρτηθεί και από την στάση της ελληνικής πλευράς.
Πάντως η Αθήνα έχει αναθεωρήσει τις τελευταίες ημέρες αρκετά δεδομένα στις σχέσεις της με την Ρωσία μετά την κατάληξη της συριακής κρίσης και αυτό θα το δούμε τους αμέσως επόμενους μήνες πιο καθαρά...
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου