Εκατόν τριάντα εφοριακούς που έχουν εντοπιστεί να έχουν στείλει εμβάσματα στο εξωτερικό ,
αποκαλύπτει μεταξύ άλλων η έκθεση του ΔΝΤ και της Κομισιόν λίγες μέρες πριν φτάσουν οι εκπρόσωποι της τρόικα στην Αθήνα.Την ίδια ώρα, το υπουργείο Οικονομικών δίνει νέα άτυπη παράταση έως τις 20 Μαρτίου για όσους έχουν λάβει ‘ραβασάκι’ για τη δικαιολόγηση των εμβασμάτων τους στο εξωτερικό το 2009-2011...
Σύμφωνα με τα όσα γράφονται στην έκθεση, ο νέος γενικός γραμματέας ζήτησε από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων (ΔΕΥ) να διενεργήσει , με τη βοήθεια της Οικονομικής Επιθεώρησης , ελέγχους όλων των δηλώσεων πόθεν έσχες των διευθυντών , αρχίζοντας από τις εφορίες Μεγάλων Φορολογουμένων (ΜΕΦΟ), των Φυσικών Προσώπων Μεγάλου Πλούτου (ΦΠΜΜ), Διαπεριφερειακών Ελεγκτικών Κέντρων (ΔΕΚ) και τις μεγαλύτερες ΔΟΥ.
Πιο συγκεκριμένα, η έκθεση της τρόικα αναφέρει: «Η διεύθυνση εσωτερικών υποθέσεων παρέλαβε πρόσφατα στοιχεία 130 υπαλλήλων οι οποίοι περιλαμβάνονται σε κατάλογο προσώπων τα οποία φαίνεται να έχουν εμβάσει ποσά σε ξένη τράπεζα».
Οι έλεγχοι των δηλώσεων πόθεν έσχες των συγκεκριμένων υπαλλήλων έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν πολύ σύντομα, διευκρινίζοντας, ταυτόχρονα, πως οι έλεγχοι «θα επεκταθούν και θα καλύψουν τόσο τις φορολογικές τους δηλώσεις όσο και τις φορολογικές δηλώσεις των συζύγων τους».
Σε περίπτωση που υπάρχει λόγος, οι εκπρόσωποι της τρόικα προτείνουν το αυτονόητο, δηλαδή να ασκηθούν πειθαρχικές κυρώσεις, οι οποίες θα φθάνουν έως και την ποινή της απόλυσης.
Οι στόχοι αυτοί για το τρέχον εξάμηνο ενδέχεται να μην επιτευχθούν λόγω των καθυστερήσεων που έχουν παρατηρηθεί στην εξασφάλιση στοιχείων από τις ανεξάρτητες πηγές.
Στην έκθεση σημειώνεται επίσης πως οι υπηρεσίες αιχμής είναι υποστελεχωμένες, ενώ οι περισσότεροι ελεγκτές στις ΔΟΥ δεν έχουν το δικό τους χώρο εργασίας και ηλεκτρονικό υπολογιστή και ζητάει ενίσχυση των αρμοδιοτήτων και της αυτονομίας του γενικού γραμματέα δημοσίων εσόδων.
Στην έκθεση σημειώνεται επίσης πως οι υπηρεσίες αιχμής είναι υποστελεχωμένες, ενώ οι περισσότεροι ελεγκτές στις ΔΟΥ δεν έχουν το δικό τους χώρο εργασίας και ηλεκτρονικό υπολογιστή και ζητάει ενίσχυση των αρμοδιοτήτων και της αυτονομίας του γενικού γραμματέα δημοσίων εσόδων.
Διαπιστώνεται μάλιστα ότι στην Επιχειρησιακή Μονάδα Είσπραξης των Ληξιπρόθεσμων απασχολούνται 37 άτομα από 50 που θα έπρεπε να είναι και χωρίς την κατάλληλη μηχανογραφική υποστήριξη.Το 2012 ολοκληρώθηκε μόνο το 25% των ελέγχων που είχαν προγραμματισθεί κυρίως λόγω έλλειψης ελεγκτικού προσωπικού. Για το λόγο αυτό προτείνει την άμεση πρόσληψη 200 επιπλέον ελεγκτών για να επιτευχθεί ο στόχος του τέλους Μαρτίου και ζητά γενικά, την αύξηση των νεοπροσλαμβανόμενων ελεγκτών από την αγορά εντός του πλαισίου των προτεραιοτήτων και των περιορισμών των προσλήψεων στο δημόσιο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου