Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

Κούρεμα

Του Γιώργου Λακόπουλου
Θα περίμενε κανείς ότι πολιτικοί που πιστεύουν στην ελεύθερη οικονομία και διαχειρίστηκαν - επιτυχώς - τον εθελοντικό χαρακτήρα του κουρέματος των ελληνικών ομολόγων θα τα εννοούσαν κιόλας. 
Αλλά οι κυβερνητικές αντιδράσεις έναντι των ασφαλιστικών ταμείων που δεν μετείχαν στο κούρεμα το αντίθετο δείχνουν. 
Και καλά ο υπουργός Οικονομικών - απλώς επανέλαβε το ύφος επιβολής που διακρίνει τη δημόσια παρουσία του.
Αλλά ο τεχνοκράτης Πρωθυπουργός γιατί επιπλήττει ...
τις διοικήσεις που αρνήθηκαν να μετάσχουν, όπως είχαν δικαίωμα;
«Γιατί το δέχθηκαν οι ξένοι» απαντά η κυβέρνηση. Μα, πώς είναι δυνατόν να εξισώνονται οι διεθνείς μεγαλο-ομολογιούχοι με τους έλληνες ασφαλισμένους; Οι ξένοι κατέχουν ελληνικά ομόλογα επειδή το επέλεξαν ως επένδυση και απλώς απεδείχθη κακή επένδυση.

Τα ελληνικά Ταμεία συνιστούν ιδιαίτερη περίπτωση: δεν είχαν δικαίωμα επιλογής. Και δεν έκαναν καμιά επένδυση για να πληρώσουν τώρα το ρίσκο της. Τα αποθεματικά τους διοχετεύτηκαν - ως ζωντανό χρήμα - στην Τράπεζα της Ελλάδος διά νόμου. Και η τράπεζα - πάλι διά νόμου - τα τοποθέτησε σε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου και μόνο. Με ποια λογική - αλλά και με ποια ηθική - έρχεται το κράτος και λέει ότι τα λεφτά που δάνεισε βιαίως στον εαυτό του πρέπει τα Ταμεία να τα αποδεχθούν εθελουσίως σήμερα ως «χαρτιά» και κοψοχρονιά; Και τι εννοεί η κυβέρνηση όταν μιλάει για οφειλόμενη ανταπόδοση για την κρατική συμμετοχή ή τις επιχορηγήσεις προς τα Ταμεία; Πέραν του ότι τα λεφτά των Ταμείων είναι κυρίως λεφτά των εργαζομένων και των εργοδοτών, αν θέλει να αλλάξει αναδρομικά τον τριμερή χαρακτήρα της ασφάλισης, ας πάρει πίσω όσα έδωσε ο κρατικός προϋπολογισμός: δεν πρόκειται να φτάσουν στα 11 δισ. που θα χαθούν με το κούρεμα.
Οι λόγοι γενικότερου συμφέροντος της χώρας από την επιτυχία του προγράμματος που επικαλείται η κυβέρνηση, στην περίπτωση των Ταμείων θα ήταν σαν το «σφάξε με αγά μου να αγιάσω».  
Και αν -έστω - τα Ταμεία... όφειλαν να χάσουν τη μισή περιουσία τους για λόγους πατριωτισμού και φιλότιμου, τι νόημα έχει η υπόσχεση ότι οι απώλειες θα αναπληρωθούν και δεν υπάρχει πρόβλημα με τα χρήματά τους; 
Προφανώς εδώ ισχύει αυτό που έλεγε ο Μπιλ Κλίντον: «Οποιος λέει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τα χρήματα, μιλάει για τα χρήματα των άλλων».

Δεν υπάρχουν σχόλια: