ΠΡΙΝ ΑΠΟ µερικούς µήνες, όταν η χώρα άρχισε να συνειδητοποιεί ότι χρεοκόπησε, πολλοί προσπάθησαν να καταλάβουν τι συνέβη και τι πήγε στραβά.
ΔΙΑΦΟΡΟΙ ΤΣΑΡΛΑΤΑΝΟΙ βρήκαν την εύκολη εξήγηση.
Η χώρα, αποφάνθηκαν, έπεσε έξω επειδή «κάποιοι έκλεψαν τα λεφτά!».
Ποιοι «τα έκλεψαν»;
Στοιχειώδες!
Τα έκλεψαν οι διεφθαρµένοι πολιτικοί και οι επιτήδειοι της διαπλοκής.
Η ΕΞΗΓΗΣΗ µπορεί να έµοιαζε βλακώδης αλλά ήταν βολική.
Εµπεριείχε ταυτοχρόνως έναν θύτη και ένα θύµα.
Στον ρόλο του θύµατος: ο αγνός και άσπιλος ελληνικός λαός που δεν είχε καµία ευθύνη, ούτε καµία συµµετοχή στη χρεοκοπία της χώρας, αλλά τώρα καλείται να πληρώσει τα σπασµένα.
ΕΥΛΟΓΩΣ, ΟΙ ακοίµητοι προστάτες του λαού στα τηλεοπτικά πρωινάδικα λανσάρισαν το αυτονόητο αίτηµα: «φέρτε πίσω τα κλεµµένα».
Ο κάθε ανόητος µπορούσε έτσι να βαυκαλίζεται πως αν έλθουν πίσω κάποια «κλεµµένα», το ΔΝΤ δεν θα µειώσει τους µισθούς και τις συντάξεις.
Το ερώτηµα παραµένει.
Στην εύλογη αυτή απορία, ο Πάγκαλος έδωσε µια διαφορετική απάντηση. «Τα λεφτά τα φάγαµε όλοι µαζί σε µισθούς, επιδόµατα και φακελάκια».
Η ΕΞΗΓΗΣΗ αυτή είναι ενδεχοµένως λιγότερο βολική αλλά παρουσιάζει ένα σοβαρό πλεονέκτηµα: επιβεβαιώνεται από διάφορα γεγονότα.
ΟΠΟΙΟΣ ΔΙΑΒΑΣΕΙ, ας πούµε, την ετήσια έκθεση του Επιθεωρητή Δηµόσιας Διοίκησης θα αποκοµίσει την ισχυρή εντύπωση ότι τα λεφτά δεν φαγώθηκαν από εκείνους που θέλουµε να νοµίζουµε αλλά από κάποιους άλλους, λιγότερο επιφανείς και περισσότερο σαν κι εµάς.
ΕΝΑΣ ΤΥΧΑΙΟΣ συνδικαλιστής του υπουργείου Πολιτισµού βρέθηκε να έχει στον λογαριασµό του εννέα εκατοµµύρια ευρώ ενώ µια απλή διευθύντρια του υπουργείου Υγείας αµειβόταν για να µετέχει σε τριάντα µία επιτροπές (αριθµός: 31)!
ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑ να πολλαπλασιάσω τα παραδείγµατα εγκληµατικής κακοδιοίκησης και ανεµπόδιστης φαυλοκρατίας. ΚΑΛΑ ΚΑΠΩΣ έτσι αξίζει ίσως να αναρωτηθούµε: µήπως τα λεφτά δεν τα έφαγε τόσο η διαφθορά και η διαπλοκή των ολίγων όσο η φαυλότητα των πολλών;
ΜΗΠΩΣ ΦΑΓΩΘΗΚΑΝ σε παροχές από ανύπαρκτα χρήµατα και σε κοινωνικές πολιτικές µε δανεικά; Μήπως πετάχτηκαν σε συντάξεις χωρίς εισφορές και σε χαριστικές ρυθµίσεις για όποιον φώναζε περισσότερο;
ΜΗΠΩΣ ΣΠΑΤΑΛΗΘΗΚΑΝ σε ένα πολυτελές και ανίκανο κράτος, το οποίο λειτουργούσε µόνο ως κοµµατικός στρατός;
ΜΗΠΩΣ ΣΚΟΡΠΙΣΤΗΚΑΝ σε ένα γιγαντιαίο και τερατώδες αλισιβερίσι εξαγοράς ψήφων και συνειδήσεων που αγκάλιασε το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας; Μήπως φαγώθηκαν κυρίως από εκείνους που τώρα καµώνονται ότι δεν ξέρουν τίποτα;
ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΑΥΤΗ η εξήγηση ούτε αρέσει ούτε βολεύει.
Δεν ενοχοποιεί τους λίγους, ούτε αθωώνει τους πολλούς.
Δεν βοηθάει στην τηλεθέαση των πρωινάδικων.
Μήπως, όµως, είναι η σωστή;
Μήπως τα λεφτά δεν τα έφαγε τόσο η διαφθορά και η διαπλοκή των ολίγων όσο η φαυλότητα των πολλών;
tanea
Σχόλια δικά μας, που πιθανό να παρέλειψε ο κ. Πρετεντέρης:
1. Στις 700.000 προσλήψεις στον Δημόσιο και Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα της περιόδου 1982 - 1989, χωρίς να χρειάζονται!
2. Στις αποδοχές των εργαζομένων στο Δημοσίου και τις ΔΕΚΟ.
Η μοναδική χώρα στον πλανήτη όπου ο ΔΥ αμείβεται στο διπλάσιο του βιομηχανικού εργάτη.
Δεν μιλάμε για τις ΔΕΚΟ, όπου εκεί οι αμοιβές ξεπερνούσαν το 3πλάσιο και 4πλάσιο πολλές φορές, του βιομηχανικού εργάτη!
3. Στα Δημόσια Έργα και την Υγεία, όπου τα έργα πληρώνονται 5 και 6 φορές ακριβότερα από ότι στον Ιδιωτικό Τομέα, εδώ έχει άμεση εμπλοκή η "διαπλοκή"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου