Κυριακή 19 Ιουλίου 2009

Όποιος τολμήσει τη νέα Μεταπολίτευση θα κυβερνήσει τη χώρα για χρόνια

Έχουμε γράψει πολλές φορές εδώ για το καθεστώς της μεταπολίτευσης που έχει συμπληρώσει προ πολλού τριακονταετία και πρέπει να συνταξιοδοτηθεί.



Παρόλα αυτά σε πείσμα αφενός του απαρχαιωμένου ιδεολογικά πολιτικού προσωπικού και αφετέρου της διαπλοκής (που οφείλει σε αυτό τον πλούτο και την ισχύ της) η μεταπολίτευση δεν λέει να πεθάνει



Παράδειγμα η πολιτική επικαιρότητα. Ο Κώστας Καραμανλής, ύστερα από δισταγμούς και παλινδρομήσεις ετών, αποτέλεσμα κυρίως των ανιστόρητων αντιλήψεων περί «Μεσαίου Χώρου» και των ξεπερασμένων «συναινετικών πολιτικών», φαίνεται αποφασισμένος μετά τις ευρωεκλογές (υπο την επήρεια και του αποτελέσματός τους) να συγκρουστεί, έστω και τώρα με κατεστημένες αντιλήψεις και να φύγει μπροστά, επικεντρώνοντας τις προσπάθειές του στην εγκληματικότητα, την λαθρομετανάστευση, το Ασφαλιστικό, την Παιδεία και την τρομοκρατία.



Πρόκειται για μέτρα και κατευθύνσεις πολιτικής που προκαλούν ισχυρές αντιδράσεις, και το ΠΑΣΟΚ σπεύδει να το εκμεταλλευτεί και μιλάει ήδη για επανίδρυση του… «κράτους της δεξιάς». Από την άλλη μεριά, όμως, η κοινωνία που ζει στις λαϊκές γειτονιές και όχι στις προστατευόμενες γειτονιές της Εκάλης και των Βορείων Προαστίων, απαιτεί αυτά τα μέτρα…



Ποιοι άλλοι μιλάνε με απέχθεια για «κράτος της δεξιάς»; Ποιοι αναπαράγουν με άλλες μορφές τα πράσινα και γαλάζια καφενεία που αποτέλεσαν το βασικό ιδεολογικό κριό του ΠΑΣΟΚ (ελέω Λαλιώτη) σε άλλες εποχές; Μα φυσικά, το ΒΗΜΑ και τα ΝΕΑ, το ΕΘΝΟΣ και η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΊΑ και μαζί τους όλα εκείνα τα φερέφωνα των εξωθεσμικών κέντρων της διαπλοκής που ελέγχουν τον Τύπο και αναπτύχθηκαν τη δεκαετία του 80.



Δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να αναπαράγουν τον ιστορικό διχασμό των Ελλήνων σε δυο λαούς, «δημοκρατικούς» και «αντιδημοκρατικούς», όπως ακριβώς τα προηγούμενα καθεστώτα χώριζαν τους πολίτες σε «εθνικόφρονες» και «κομμουνιστές, «βενιζελικούς» και «αντιβενιζελικούς», «βασιλικούς» και «αντιβασιλικούς»,



Αυτά τα κέντρα διαπλοκής διαμόρφωσαν τον πλούτο και την ισχύ τους μετά την μεταπολίτευση. Στα μέσα της δεκαετίας του ’90 είχαν αναπτυχθεί τόσο που αυτονομήθηκαν, εξέλεξαν δικό τους Πρωθυπουργό (το 1996) και του άσκησαν ασφυκτικό έλεγχο έκτοτε. Έφτασαν ως το σημείο να του στέλνουν δημόσια «μηνύματα αποδοκιμασίας» το 2002 (θυμηθείτε τις «τρείς προειδοποιητικές επιστολές» προς Σημίτη από εκδότη-διευθυντή μεγάλης και «έγκριτης» εφημερίδας).



Μετά το 2004 ο εκλεγμένος Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής βρίσκεται σε μόνιμη κόντρα με τα εξωθεσμικά κέντρα, πράγμα που οδηγεί σε μόνιμη πολιτική αρρυθμία και προϊούσα αδυναμία διακυβέρνησης. Αλλά και ο Γιώργος Παπανδρέου έχει υποστεί τα δηλητηριώδη βέλη τους για να υποταχθεί.



Μοναδική λύση είναι η «φυγή προς τα μπρός». Μια «νέα Μεταπολίτευση», με αλλαγή των συσχετισμών και των θεσμών και των ιδεολογικών προταγμάτων και των πολιτικών προτεραιοτήτων.



Αυτή η αλλαγή έχει αρχίσει ήδη να ωριμάζει μέσα στην κοινωνία. Σήμερα όλοι μιλάνε για θέματα – όπως η λαθρομετανάστευση – που πριν τις ευρωεκλογές δεν τολμούσε να αγγίξει κανείς



Το καθεστώς της Μεταπολίτευσης καταρρέει ήδη.



Αν δεν αλλάξει από τα πάνω, θα διαλυθεί από τα κάτω.



Αν δεν παραμεριστεί με σαρωτικές μεταρρυθμίσεις θα καταρρεύσει μέσα από οδυνηρή κρίση (εσωτερική ή εξωτερική).



Ευθύνη του Πρωθυπουργού, να πάρει τις πρωτοβουλίες και του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να τον στηρίξει.



Όποιος τολμήσει τη νέα Μεταπολίτευση θα κυβερνήσει τη χώρα για χρόνια. Γιατί σήμερα η χώρα δεν κυβερνάται.



Όποιος διστάσει, ή παίξει μικροκομματικά παιγνίδια, θα χαθεί οριστικά.



Τόσο απλά



Ν.Ζ


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Του Μάκη Κουρή



Δεν ακούσαμε τις θέσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ σχετικά με την απαίτηση των Σκοπίων να αναγνωρίσει η Ελλάδα «Μακεδονική εθνότητα και Μακεδονική γλώσσα». Διαφωνεί; Κι αν ναι, γιατί δεν βγαίνει να το πει, ή συμπλέει με την Ντόρα, που δεν φαίνεται να αντιδρά και να κατακεραυνώνει τις αλυτρωτικές διαθέσεις του κ. Γκρούεφσκι; Μήπως πρέπει να υπάρξει ξεκάθαρη θέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για να ξέρει ο κόσμος τι ψηφίζει όταν στηθούν οι κάλπες;

Με αφορμή τη δίνη που έχει προκαλέσει το σκάνδαλο της Ζήμενς και η αιωρούμενη αίσθηση ότι ο Χριστοφοράκος κρατάει πρωτοκλασάτα στελέχη ένθεν και ένθεν, ο γνωστός έγκυρος αρθρογράφος της «Καθημερινής» Κώστας Ιορδανίδης επεσήμαινε στο άρθρο του την περασμένη Κυριακή:

«Το πολιτικό σύστημα, στο σύνολό του, επαίρεται ότι περίπτωση εκτροπής δεν υφίσταται πλέον. Κάποιοι εχέφρονες επισημαίνουν ήδη τις μοιραίες συνέπειες μιας εσωτερικής παρακμής σε συνδυασμό με την ταυτόχρονη εκδήλωση εξωτερικής απειλής. Αλλά μηνύματα αυτής της μορφής δεν φαίνεται να έχουν αποδέκτες στο σημερινό κατεστημένο».

Καίριες επισημάνσεις, που όμως δεν αγγίζουν το πολιτικό σύστημα. Συνεχίζει τον χαβά του και να σφυρίζει αδιάφορα... Μήπως είναι η πρώτη φορά; Το ίδιο δεν έγινε και το ’65 και το ’67, όταν η χούντα των συνταγματαρχών έπιασε στον ύπνο όλους τους πολιτικούς;

Επειδή αρέσει σε πολλούς να ξεχνάνε, θα θυμίσουμε σε όλους εκείνους που βγήκαν να… κλάψουν (αδαπάνως) για το κλείσιμο του «Ελεύθερου Τύπου» και να πουν ότι είναι… πλήγμα για τη δημοκρατία –οι ίδιες… μεγαλοστομίες είχαν ειπωθεί όταν για ένα διάστημα επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ είχε κλείσει το «Βήμα»– ότι από τη μεταπολίτευση κι εδώ έχουν κλείσει η «Ελευθερία», η «Αθηναϊκή», η «Μεσημβρινή», η «Ακρόπολις», η «Δημοκρατική Αλλαγή», η «Πρωινή», η «Εξόρμηση», η «Επικαιρότητα», η «Γνώμη», χωρίς να πάθει τίποτα η δημοκρατία μας. Και ο Τύπος και η ελευθεροτυπία δεν έμειναν πίσω, αντιθέτως είχαν και έχουν μια τεράστια ανάπτυξη, όχι μόνο στην Αθήνα αλλά σε κάθε νομό της χώρας. Φθάσαμε σε κάθε πόλη να υπάρχουν 3 και 4 κανάλια και ένα σωρό ραδιόφωνα. Ας αφήσουν λοιπόν τα δάκρυα.

«Πάμε μαζί» θα είναι το διαφημιστικό σλόγκαν της νέας Ολυμπιακής Αεροπορίας, εποχής πλέον Βγενόπουλου. Ήδη την πρώτη γεύση έδωσε το περιοδικό του Ομίλου της MIG «Migazino». Πρωτότυπο και έξυπνο.

Χαμός γινόταν την Παρασκευή στο αεροδρόμιο με τη λευκή απεργία που έκαναν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας. Καλά, τώρα βρήκαν να επαναστατήσουν, που περιμένουν τα νησιά και οι τουριστικές περιοχές να δουλέψουν λίγο για να αντέξουν στην οικονομική κρίση; Πάνω απ’ όλα το δικό τους;

Κανένας δεν υποχρεώνει εκείνους που έχουν πρόβλημα με ημιυπαίθριους χώρους να ενταχθούν στη ρύθμιση που έφερε η κυβέρνηση και ψήφισε η Βουλή. Επομένως προς τι τα τρομοκρατικά πρωτοσέλιδα για τριπλό χαράτσι; Τη ρύθμιση οι κατέχοντες ημιυπαίθριους τη ζητούσαν. Ας τους αφήσουν λοιπόν να αποφασίσουν ήρεμα. Γι’ άλλη μια φορά εφημερίδες και κανάλια είναι μακριά από την κοινωνία...

Την οργή κυβερνητικών στελεχών, κυρίως βέβαια υφυπουργών, έχουν προκαλέσει με τη συμπεριφορά τους διοικητές οργανισμών, αλλά και γενικοί γραμματείς υπουργείων. Ορισμένοι εξ αυτών προκαλούν με την αλαζονεία τους, αγνοούν τις εντολές των προϊσταμένων τους και σε αρκετές περιπτώσεις «φρενάρουν» την εφαρμογή των κυβερνητικών αποφάσεων. «Λειτουργούν σαν μικροί αυτοκράτορες» είναι η οργισμένη διαπίστωση υφυπουργού, ο οποίος εξηγούσε σε συνομιλητές του ότι επί δύο εβδομάδες επιδιώκει να μιλήσει με διοικητή οργανισμού και δεν τα έχει καταφέρει! Και δεν είναι ο μόνος που επιδεικνύει αυτήν τη συμπεριφορά. Τα πράγματα έχουν φθάσει σε οριακό σημείο, το θέμα έχει φθάσει μέχρι το Μαξίμου έπειτα από «διάβημα» υφυπουργών που ζητούν την άμεση παρέμβαση του πρωθυπουργικού γραφείου προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα.