Η γρίπη των χοίρων είναι μια αναπνευστική ασθένεια των γουρουνιών που προκαλείται από τον ιό της γρίπης τύπου Α και δημιουργεί ξέσπασμα ιογενούς λοιμώξεως μεταξύ των οικόσιτων αυτών. Κανονικά ο ιός δεν μολύνει τους ανθρώπους, εντούτοις, έχουν εντοπιστεί κατά καιρούς διάφορα τέτοια περιστατικά που πιστοποιούν την μόλυνση και ανθρώπων.

Ένα νέο στέλεχος της γρίπης των χοίρων, της οποίας θανατηφόρα κρούσματα έκαναν την εμφάνισή τους στο Μεξικό, φαίνεται να περιέχει DNA από τη γρίπη χοίρων και ανθρώπων, ενώ συμπεριλαμβάνει στοιχεία από την Ευρωπαϊκή και Ασιατική γρίπη των ζώων αυτών. Δυστυχώς όμως, το συγκεκριμένο στέλεχος,
μολύνει τους ανθρώπους και μεταδίδεται μέσω αυτών ταχέως, μια και κανείς δεν έχει φυσική ανοσία ώστε να το καταπολεμήσει, ενώ θα χρειαστούν μήνες για την κατασκευή ενός νέου εμβολίου.

Από τις 13 έως τις 25 Απριλίου, 81 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, λόγω της επιδημίας γρίπης των χοίρων που ξέσπασε στο Μεξικό. Όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, στο Μεξικό οι δημόσιες συγκεντρώσεις έχουν απαγορευτεί, κρατικά κτήρια έχουν σφραγιστεί, ενώ τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά μέχρι τις 6 Μαΐου. Παράλληλα, τα μουσεία και οι βιβλιοθήκες έχουν κλείσει και οι χειραψίες όπως και η κοινή χρήση πιάτων, ποτηριών, κ.ο.κ απαγορεύονται.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Jose Cordova ανακοίνωσε πως συνολικά 1.324 άνθρωποι έχουν εισαχθεί από τις 13 Απριλίου στο νοσοκομείο με συμπτώματα της νόσου. Περισσότερα ….

Στο παρελθόν ο ιός των χοίρων έκανε την εμφάνισή του σε παγκόσμιο επίπεδο δύο φορές. Το 1918, παρουσίασε θανατηφόρα κρούσματα σε ανθρώπους ενώ μέσα σε λίγους μήνες, σκότωσε περίπου 50 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο των κόσμο. Η τελευταία θανατηφόρα επιδημία που αφορούσε περιστατικά αυτού του ιού, εμφανίστηκε το 1968. Ξεκίνησε από το Χονγκ Κονγκ και σκότωσε 1 εκατομμύριο άτομα παγκοσμίως. Χαρακτηριστικό της νόσου είναι ότι τα άτομα που προσβάλλονταν και στις δύο περιπτώσεις, ήταν κατά κύριο λόγο ηλικίας μεταξύ 25 και 45 ετών όπως και σήμερα.

Τα συμπτώματα της γρίπης των χοίρων μοιάζουν με αυτά της κοινής γρίπης. Περιλαμβάνουν πυρετό (άνω του 38,4 συνήθως), βήχα, πονόλαιμο, γενικευμένη εξάντληση και αίσθημα κακουχίας, πονοκέφαλο και κρυάδες. Σε κάποιους παρουσιάστηκαν συμπτώματα διάρροιας και εμέτου.

Η μόλυνση από τον ιό αυτό μπορεί να γίνει μετά από επαφή με μολυσμένα ζώα ή όπως και στη συνηθισμένη γρίπη, μετά από επαφή με άνθρωπο που φέρει τον ιό. Παρόλα αυτά όμως, εάν υπάρξει έγκαιρη διάγνωση της ασθένειας, υπάρχουν τα κατάλληλα φάρμακα τα οποία μπορούν να την αντιμετωπίσουν και να την καταστείλουν.

Για την αποφυγή μιας τέτοιας μόλυνσης, τα μέτρα που θα μπορούσε να λάβει κανείς είναι μια μάσκα προσώπου (ώστε να καλυφθεί η μύτη και το στόμα), το συχνό πλύσιμο των χεριών και η αποφυγή επαφής με πολλά άτομα, όπως για παράδειγμα στα μέσα μαζικής μεταφοράς ή στο σινεμά. Είναι βέβαιο πάντως ότι δεν μπορεί η νόσος να μεταδοθεί από κατανάλωση χοιρινού κρέατος.

Όταν κάποιος ασθενήσει, πρέπει να έρθει σε άμεση επικοινωνία με τον θεράποντα γιατρό του και να αποφύγει τις μετακινήσεις ώστε να μη σχετιστεί με άλλους ανθρώπους και τους μεταδώσει τον ιό. Ο γιατρός που θα αναλάβει τη θεραπεία γνωρίζει και πώς θα αντιμετωπιστεί μια τέτοια κατάσταση.

Προς το παρόν, όμως, για τη χώρα μας δεν υπάρχουν ακόμα ενδείξεις που να μας οδηγούν σε τέτοιου είδους συμπεριφορές.

Σε έκτακτη σύσκεψη στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), οι αρμόδιοι φορείς έλαβαν μέτρα ώστε να εντοπίσουν ταξιδιώτες από το Μεξικό, οι οποίοι να φέρουν τον ιό της γρίπης των χοίρων. Παράλληλα, για προληπτικούς λόγους, είναι έτοιμοι 4 ειδικοί θάλαμοι νοσηλείας στο Σισμανόγλειο και το Γενικό Κρατικό Αθηνών, ενώ υπάρχει γιατρός λοιμωξιολόγος στο αεροδρόμιο επί 24ώρου.

Στο παρακάτω video μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τα συμπτώματα της γρίπης των χοίρων, πως μεταδίδεται, πως αντιμετωπίζεται, ποια προληπτικά μέτρα μπορεί να λάβει κανείς και τι να κάνει σε περίπτωση που νοσήσει.
capital.gr