Νέα τροπή λαμβάνει ο πόλεμος στην Ουκρανία με τη Ρωσία να «χτυπάει» περιοχές κοντά στα σύνορα με την Πολωνία προκαλώντας συναγερμό στις νατοϊκές δυνάμεις.
Την ίδια στιγμή η Μόσχα απειλεί τη Δύση να μην δώσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς στον Ζελένσκι, με τον τελευταίο να προχωράει σε κυβερνητικές αλλαγές ενόψει των πολεμικών εξελίξεων.
Το νέο κύμα ρωσικών επιθέσεων με υπερηχητικούς πυραύλους και drones το βράδυ στην πόλη Λβιβ, η οποία βρίσκεται δυτικά των ουκρανικών εδαφών και για πολλούς μήνες δεν βρισκόταν στο στόχαστρο, αποτελεί σαφές μήνυμα της Μόσχας προς τον πρόεδρο της Ουκρανίας για τις περαιτέρω πιέσεις που σκοπεύει να ασκήσει στο Κίεβο...
Υπενθυμίζεται ότι εξέλιξη βρίσκεται η ουκρανική αντεπίθεση στο Κουρσκ, ενώ η Ρωσία φαίνεται ότι αναλαμβάνει εκ νέου την πρωτοβουλία των κινήσεων, προωθούμενη προς τη στρατηγικής σημασίας περιοχή του Ποκρόφσκ, η οποία αποτελεί επιμελητειακό κόμβο για το Κίεβο. Σήμερα ανακοίνωσαν ότι κατέλαβαν δύο ακόμα οικισμούς.
Από την πλευρά του ο Ζελένσκι προχωράει σε αλλαγές ως προς το κυβερνητικό του σχήμα, τις μεγαλύτερες από την έναρξη του πολέμου, προκειμένου να ενισχύσει τις προσπάθειες αντιμετώπισης της Ρωσίας, ενόψει του φθινοπώρου. Χαρακτηριστική ήταν η ομιλίας του το βράδυ της Τρίτης: «Το φθινόπωρο θα είναι εξαιρετικά σημαντικό για την Ουκρανία. Και οι κρατικοί μας θεσμοί πρέπει να δημιουργηθούν έτσι ώστε η Ουκρανία να επιτύχει όλα τα αποτελέσματα που χρειαζόμαστε ... Πρέπει να ενισχύσουμε ορισμένους τομείς στην κυβέρνηση και οι αποφάσεις για το προσωπικό έχουν προετοιμαστεί».
Η παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα και ένας σημαντικός ανασχηματισμός της κυβέρνησης «αναμενόταν εδώ και πολύ καιρό» ενόψει δύσκολων λίγων μηνών για την Ουκρανία, σχολίασε βουλευτής στην εφημερίδα Kyiv Independent. Την Τρίτη, ο Ζελένσκι απέπεμψε τον αναπληρωτή προσωπάρχη του, Ροστισλάβ Σούρμα.
Να σημειωθεί ότι εκτός από τον Υπουργό Εξωτερικών παραιτήθηκαν ο υπουργός Στρατηγικής Βιομηχανιών Αλεξάντερ Καμίσιν, ο υπουργός Δικαιοσύνης Ντένις Μάλιουσκα, ο υπουργός Οικολογίας Ρουσλάν Στρίλετς, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης για την Ευρωπαϊκή και Ευρωατλαντική Ολοκλήρωση Όλχα Στεφανίσινα και η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Επανένταξης Ιρίνα Βερεσούκ.
Παραιτήσεις Υπουργών, μεταξύ αυτού και του ΥΠΕΞ
Νωρίτερα σήμερα, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου του Κιέβου, Ρουσλάν Στέφαντσιουκ, ανακοίνωσε ότι τέσσερις υπουργοί παραιτήθηκαν από την κυβέρνηση της Ουκρανίας, μεταξύ των οποίων και ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα.
Ο Στεφαντσούκ είπε ότι το αίτημα παραίτησης θα συζητηθεί από τους νομοθέτες σύντομα αφού ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι πραγματοποιούνται αλλαγές στην κυβέρνηση για να ενισχυθεί και να επιτευχθούν τα αποτελέσματα που χρειάζεται η Ουκρανία.
Οι υπόλοιποι τρεις είναι: ο υπουργός Στρατηγικών Βιομηχανιών Ολεξάντρ Καμούσιν, ο υπουργός Δικαιοσύνης Ντενίς Μαλιούσκα και ο υπουργός Περιβάλλοντος Ρουσλάν Στριλέτς.
Μετά από αρκετές εβδομάδες συζητήσεων σχετικά με ανασχηματισμό της κυβέρνησης, οι βουλευτές θα εξετάσουν τις τρεις παραιτήσεις, είπε ο Στεφαντσιούκ.
«Θα συνεχίσω να εργάζομαι στον τομέα της άμυνας, αλλά σε διαφορετικό ρόλο», έγραψε ο Kαμίσιν στο Telegram, επιβεβαιώνοντας ότι παραιτήθηκε.
Ο 40χρονος υπουργός διορίστηκε τον Μάρτιο του 2023 και ηγήθηκε των προσπαθειών της Ουκρανίας να αυξήσει την αμυντική παραγωγή, από επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη έως πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, που χρησιμοποιούνται από την Ουκρανία για την καταπολέμηση των Ρώσων εισβολέων και καλύτερα οπλισμένοι.
ον πρώτο χρόνο μετά τον Φεβρουάριο του 2022, όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, ο Kαμίσιν έχτισε την εικόνα του ως αποτελεσματικού διαχειριστή εν καιρώ πολέμου, ως επικεφαλής των εθνικών σιδηροδρόμων, υλικοτεχνικά ζωτικής σημασίας τόσο για τον στρατό όσο και για τους πολίτες.
Οι Ουκρανοί βουλευτές και πολιτικοί αναλυτές περίμεναν μεγάλες αλλαγές στην κυβέρνηση από τις αρχές του καλοκαιριού. Οι παραιτήσεις των τριών υπουργών αυξάνουν τις αβεβαιότητες γύρω από την εκτελεστική εξουσία, στην οποία τουλάχιστον άλλα πέντε χαρτοφυλάκια είναι κενά μετά τις φετινές απολύσεις, αναφέρει το πρακτορείο.
Ο Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι και η πολιτική του ομάδα θα μπορούσαν πλέον να διορίσουν άλλους υποψήφιους στις αντίστοιχες θέσεις, για να αποκαταστήσουν την τάξη πριν από την επίσκεψη στις ΗΠΑ που έχει προγραμματιστεί αυτόν τον μήνα για να συμμετάσχουν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, εκτιμά το Reuters.
Την περασμένη εβδομάδα, ο ηγέτης από το Κίεβο είχε δηλώσει ότι ελπίζει να συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τους πιθανούς διαδόχους του -αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις, Δημοκρατικό και Ντόναλντ Τραμπ, αντίστοιχα- προκειμένου να τους παρουσιάσει ένα «σχέδιο νίκης που θα υποχρέωνε τη Ρωσία να τερματίσει τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας.
Προειδοποίηση για «εξαιρετικά επώδυνη» απάντηση
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, όταν ρωτήθηκε για την πιθανή παράδοση αμερικανικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία, προειδοποίησε τις Ηνωμένες Πολιτείες την Τετάρτη να μην αστειεύονται με τις «κόκκινες γραμμές» της Ρωσίας, σύμφωνα με το Reuters. Ο Λαβρόφ είπε ότι η Ουάσιγκτον χάνει την αίσθηση του «αμοιβαίου περιορισμού» με τη Ρωσία και αυτό είναι επικίνδυνο.
Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας προειδοποίησε σήμερα ότι αν η Ρωσία πληγεί από όπλα μεγάλου βεληνεκούς, η απάντηση θα είναι άμεση και «εξαιρετικά επώδυνη».
«Χάνουν την αίσθηση της πραγματικότητας, δεν σκέφτονται καθόλου τους κινδύνους περαιτέρω επικίνδυνης κλιμάκωσης της σύγκρουσης, ούτε στο πλαίσιο των δικών τους συμφερόντων», δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.
«Θα θέλαμε να προειδοποιήσουμε τους ανεύθυνους πολιτικούς αυτού του είδους στην ΕΕ, το NATO και στο εξωτερικό: στην περίπτωση ανάλογων επιθετικών βημάτων από το καθεστώς του Κιέβου, η απάντηση της Ρωσίας θα ακολουθήσει αμέσως», υπογράμμισε η εκπρόσωπος.
Την ίδια στιγμή ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, στην πιο λεπτομερή εξήγηση που έχει δώσει μέχρι σήμερα η Μόσχα, συνέδεσε την πιθανή προμήθεια πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία άμεσα με τις «απειλές» που δημιουργεί η Δύση και κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι καταστρέφουν την αρχιτεκτονική ασφαλείας της Ευρώπης μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.
Η Δύση, σημείωσε ο Πεσκόφ, απέρριψε τον διάλογο με τη Ρωσία και ακολούθησε γραμμή επίθεσης κατά των συμφερόντων ασφαλείας της, τροφοδοτώντας παράλληλα «τον θερμό πόλεμο στην Ουκρανία». «Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο άρχων της πίστας στην διαδικασία πρόκλησης έντασης», τόνισε ο Πεσκόφ.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου διευκρίνισε επίσης ότι η αναθεώρηση του πυρηνικού δόγματος της Ρωσίας βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο και πρόσθεσε ότι οι τρέχουσες εντάσεις θα αναλυθούν προσεκτικά και μετά θα διαμορφωθεί η βάση για τις προτεινόμενες αλλαγές.
Το υπάρχον πυρηνικό δόγμα, το οποίο ορίστηκε με διάταγμα του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν το 2020, προβλέπει ότι η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στην περίπτωση πυρηνικής επίθεσης από εχθρό ή συμβατικής επίθεσης που απειλεί την ύπαρξη του ρωσικού κράτους.
Το μέτωπο στην Ουκρανία
Καθώς η Ρωσία, η οποία έχει θέσει τώρα υπό τον έλεγχό της το 18% της Ουκρανίας, προελαύνει, το Κίεβο ζητάει επανειλημμένως περισσότερα δυτικά όπλα και να του επιτραπεί να χρησιμοποιήσει όπλα μεγάλου βεληνεκούς που του προμήθευσε η Δύση στις επιθέσεις του σε μεγαλύτερη απόσταση εντός του ρωσικού εδάφους.
Οι ΗΠΑ βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για να δώσουν στην Ουκρανία μεγάλου βεληνεκούς πυραύλους κρουζ που θα μπορούσαν να φτάσουν βαθιά στο έδαφος της Ρωσίας, αλλά το Κίεβο θα χρειαστεί να περιμένει μερικούς μήνες, καθώς οι ΗΠΑ επεξεργάζονται τεχνικά ζητήματα ενόψει οποιασδήποτε παράδοσης, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους.
Η αποστολή πυραύλων JASSM στην Ουκρανία θα μπορούσε να αλλάξει σημαντικά το στρατηγικό τοπίο του πολέμου, θέτοντας μεγαλύτερο τμήμα της Ρωσίας στο βεληνεκές ισχυρών, κατευθυνόμενων πυρομαχικών ακριβείας, πράγμα που προκαλεί σημαντικό προβληματισμό στην κυβέρνηση Μπάιντεν, σημείωσαν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου