Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2024

Η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και το «στοίχημα» αύξησης των εισοδημάτων

Η επαναφορά της ανεργίας σε μονοψήφια ποσοστά, οι συνεχόμενες αυξήσεις στον κατώτατο μισθό, η αύξηση των αποδοχών δημοσίων υπαλλήλων μετά από 14 χρόνια, αλλά και η ενίσχυση των συντάξεων,
αποτελούν τον «καμβά» πάνω στον οποίο η κυβέρνηση δηλώνει προσηλωμένη, βάζοντας στις κεντρικές προτεραιότητές της την περεταίρω ενίσχυση των εισοδημάτων έως το τέλος της τετραετίας. 
Στο κυβερνητικό επιτελείο σημειώνουν ότι ο στόχος είναι απολύτως επιτεύξιμος, καθώς η πορεία της ελληνικής οικονομίας συνεχίζει να διατηρεί θετικό πρόσημο και τα στοιχεία από την αγορά εργασίας το επιβεβαιώνουν.
Χαρακτηριστικές οι ανακοινώσεις από την ΕΡΓΑΝΗ, σύμφωνα με τις οποίες σχεδόν 500 χιλιάδες... περισσότεροι εργαζόμενοι απασχολήθηκαν στον ιδιωτικό τομέα τον Ιούλιο του 2024 σε σχέση με τον Ιούλιο του 2019. Από την κυβέρνηση επισημαίνουν ότι το περίπου μισό εκατομμύριο επιπλέον εργαζόμενοι αντιστοιχεί σε αύξηση της τάξεως του 21,6%, ενώ στο 31,3% προσδιορίζεται η αύξηση των θέσεων πλήρους απασχόλησης.
Ενθαρρυντικά κρίνονται από τα κυβερνητικά στελέχη και τα επιμέρους στοιχεία, κυρίως στις κατηγορίες των νέων και των γυναικών, που κατά κανόνα καταγράφουν τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας, καθώς αποδεικνύεται ότι ο ρυθμός αύξησης αυτών των εργαζομένων είναι μεγαλύτερος σε σύγκριση με των υπόλοιπων ηλικιακών ομάδων και των ανδρών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, την τελευταία πενταετία, οι εργαζόμενες μισθωτές γυναίκες αυξήθηκαν κατά 24,6%, δηλαδή 263.000 περισσότερες σήμερα σε σχέση με το 2019, ενώ οι εργαζόμενοι νέοι έως 24 ετών αυξήθηκαν κατά 28,9%, δηλαδή, 72.614 περισσότεροι. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα στοιχεία για τους μισθωτούς άνω των 65, καθώς υπερδιπλασιάστηκαν, από 16.699 τον Ιούλιο του 2019 σε 33.118 τον Ιούλιο του 2024. Παράλληλα, 190.270 συνταξιούχοι έχουν δηλώσει την εργασία τους, σύμφωνα με το νέο πλαίσιο για την απασχόληση συνταξιούχων χωρίς περικοπή της σύνταξής τους.
Τα συγκριτικά στοιχεία της πενταετίας, όμως, καταδεικνύουν και αύξηση των εισοδημάτων, καθώς καταγράφεται άνοδος στις αμοιβές των μισθωτών. Ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε κατά 27,7% και από 650 ευρώ το 2019 στα 830 ευρώ το 2024 και ο μέσος μισθός αυξήθηκε κατά 20,8% από €1.036 τον Ιούλιο του 2019 στα €1.252 τον Ιούλιο 2024. Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα που λαμβάνουν μισθό άνω των €1.000 έχουν αυξηθεί κατά 49% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2019. Πριν από πέντε χρόνια ήταν 30,7% και σήμερα ανέρχονται στο 45,7% των μισθωτών.
Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι που αμείβονται με μισθό από 1.000 έως 1.500 ευρώ αυξήθηκαν κατά 11,9% και εκείνοι που αμείβονται με μισθό πάνω από 1.500 ευρώ αυξήθηκαν κατά 3,1%. Σήμερα, οι εργαζόμενοι που αμείβονται με μισθό έως 1.000 ευρώ αποτελούν το 54,3% από 69,3% τον Ιούλιο του 2019.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για πρόοδο, που καταδεικνύει ότι όλες οι πολιτικές της κυβέρνησης στην αγορά εργασίας την τελευταία πενταετία αποδίδουν, αλλά και ότι μεθοδικά γίνονται βήματα για να επιτευχθεί ο στόχος για σύγκλιση με την Ευρώπη, τόσο σε επίπεδο αύξησης των θέσεων απασχόλησης, όσο και αμοιβών των εργαζομένων.
Στο κυβερνητικό επιτελείο σημειώνουν ότι στην αγορά εργασίας έχουν πλέον αρχίσει να αποδίδουν καρπούς μέτρα όπως η ψηφιακή κάρτα εργασίας, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, οι ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης, που έχουν υλοποιηθεί την τελευταία πενταετία, σημειώνοντας ότι οι αντίστοιχες πολιτικές θα συνεχιστούν.
Ο στόχος της κυβέρνησης να φτάσει ο κατώτατος μισθός το 2027, στο τέλος της τετραετίας, στα 950 ευρώ και ο μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ, παραμένει απολύτως ενεργός, όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, επισημαίνοντας ότι ο πρωθυπουργός έχει επαναλάβει πολλές φορές ότι η ενίσχυση των εισοδημάτων αποτελεί την πιο ουσιαστική απάντηση στις δυσκολίες, που αντιμετωπίζουν σήμερα οι πολίτες, εξαιτίας των πληθωριστικών πιέσεων, αλλά και μια απτή σύγκλιση της χώρας και της ελληνικής κοινωνίας με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα.

Από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, το επόμενο Σάββατο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να παρουσιάσει τους βασικούς κυβερνητικούς άξονες και για την οικονομική πολιτική, που θα ακολουθηθεί το επόμενο διάστημα.

Με γνώμονα την διασφάλιση των δημοσιονομικών κανόνων, που επιστρέφουν στην ευρωζώνη και τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας, αναμένεται να περιγράψει τον «οδικό χάρτη» για την περεταίρω αύξηση σε κατώτατο μισθό και συντάξεις, αλλαγές στη διαμόρφωση του ύψους του επιδόματος ανεργίας, αύξηση του επιδόματος παιδιού, με στόχο και την ενίσχυση της οικογένειας, καθώς και περεταίρω μείωση των εργοδοτικών εισφορών.

Λίδα Μπόλα

Δεν υπάρχουν σχόλια: