Κανείς δεν θα εμφανιστεί ποτέ εκεί γιατί μετά δεν θα τολμήσει να διατυπώσει όπως το έκανε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ ακραίες ψευτιές και ισχυρισμούς ότι μαγειρεύει η πυροσβεστική τα στοιχεία των μέσων που διατίθενται για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.
Υπολειπόμαστε πλέον δραματικά όχι όμως στον σχεδιασμό και στα μέσα πυρόσβεσης αλλά στην κατανόηση ότι η χώρα αλλάζει «ζώνη» και τα δάση της Αττικής και της Εύβοιας θα εξαφανιστούν σαν του «δεινόσαυρους» και το κυκλαδίτικο τοπίο θα μεταφερθεί βορειότερα.
Η φωτιά που κατέβαινε από το περιαστικό δάσος στο αστικό περιβάλλον των Βριλησσίων και του Γέρακα, θα είναι ιστορική.
Αλλά όχι για τους λόγους που επικαλείται η φθηνή αντιπολίτευση και η χολή των τρολς που πανηγυρίζουν επειδή κάηκαν σπίτια… πλουσίων επί κυβέρνησης Μητσοτάκη και θα τον μαυρίσουν στις εκλογές.
Η ελληνική κοινωνία δεν είναι προετοιμασμένη να δεχθεί ως εξήγηση την κλιματική κρίση, ούτε ακούει εύκολα τις προειδοποιήσεις ότι τα πράγματα θα γίνονται χειρότερα.
Όπως δεν υπάρχει μαγική άμυνα στην κλιματική κρίση δεν υπάρχει άμυνα και στη βλακεία που συμπυκνώνεται στη δυσφορία που εκφράζουν ανεγκέφαλοι και εγκάθετοι που ενοχλούνται από το 112.
Στις περισσότερες των περιπτώσεων, τα πρόσωπα ταυτίζονται με εκείνους που δεν αισθάνθηκαν το παραμικρό για τους ανθρώπους που κάηκαν στο Μάτι αφού θόλωναν το αφήγημα για την έξοδο από τα Μνημόνια.
«Η συντονισμένη δράση μπορεί να μετριάσει τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης, και αυτό θα εξακολουθούμε να κάνουμε, με περισσότερες δυνάμεις και μεγαλύτερη έμφαση στη διαλειτουργικότητα, στην καλύτερη συνεργασία μεταξύ των αρμοδίων υπουργείων και υπηρεσιών, και στις δράσεις πρόληψης που θα αποτελέσουν το επίκεντρο του προγραμματισμού μας από εδώ και στο εξής» έλεγε ο Κ. Μητσοτάκης μετά την καταστροφικές φωτιές στη Ρόδο όπου ο κρατικός μηχανισμός έκανε τη μεγαλύτερη επιχείρηση εκκένωσης 20.000 ανθρώπων χωρίς να ανοίξει μύτη.
Το ίδιο είπε και χθες στη μεγάλη σύσκεψη στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Προσπαθούμε να γινόμαστε κάθε χρόνο καλύτεροι.
Οι προσαρμογές που έγιναν μετά τις μεγάλες φωτιές του ‘ 23 βελτίωσαν αυταπόδεικτα τον μηχανισμό. Το δόγμα άλλαξε. Πρωί και απόγευμα σχεδόν καθ' όλη τη διάρκεια των ημερών μεγάλου κινδύνου πάνω από Βριλήσσια, Μελίσσια, Πεντέλη περνούσαν έμφορτα εναέρια μέσα. Ενισχύθηκε το προσωπικό.
Αναλογικά με τον πληθυσμό της σύμφωνα με τη Eurostat, η Ελλάδα είναι στην πρώτη θέση στην Ε.Ε ως προς τον αριθμό των πυροσβεστών (17.500 φέτος) και στη δεύτερη θέση ως προς τις δαπάνες για πυροπροστασία. Φτιάχτηκαν από τις 6 είχαμε επιπλέον 10 νέες μονάδες δασοκομάντος. Αξιοποιήθηκαν τα drones και η νέα τεχνολογία.
Πυροσβεστικά οχήματα σε κάθε ραχούλα και οικοδομικό τετράγωνο δεν προβλέπεται σε καμιά χώρα του κόσμου. Στις περισσότερες προηγμένες χώρες οι άνθρωποι που έχουν ξοδέψει εκατομμύρια για να φτιάξουν βίλες και σπιταρόνες μέσα στο πράσινο έχουν στοιχειωδώς φροντίσει για συστήματα πυρόσβεσης τους ή στοιχειωδώς έχουν με δεξαμενή νερού και μια γεννήτρια. Σε κάποιες άλλες ο έλεγχος για τα μέτρα πυροπροστασίας τέτοιων ιδιοκτησιών μέσα σε δάση είναι ετήσιος και αυστηρός.
Υπήρξε για πρώτη φορά - παρά τις όποιες αρρυθμίες - προσπάθεια να εμπλακεί στο κομμάτι της πρόληψης και η κοινωνία με τους υποχρεωτικούς καθαρισμούς οικοπέδων.
Στους Δήμους της Βορειοανατολικής Αττικής καθαρίστηκαν 83.243 οικόπεδα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Σε ποσοστό ανέρχεται στο 10 τοις εκατό των συνολικών καθαρισμών σε όλη τη χώρα.
Στο Βαρνάβα όταν εντοπίστηκε η πρώτη εστία από το drone το πρώτο ελικόπτερο έφτασε σε 5 λεπτά, τα πεζοπόρα τμήματα ελάχιστα λεπτά αργότερα.
Οι «αξιωματικοί» του πληκτρολογίου και οι γνώστες των πάντων ασκούν κριτική στους επιχειρησιακούς και ξέρουν καλύτερα από εκείνους πότε και που θα πετάξει κάθε μέσο. Ξέρουν καλύτερα τις συνθήκες που επικρατούν, το ανάγλυφο του εδάφους, τους ανέμους. Έχουν μπροστά τους χάρτες, μοντέλα πρόβλεψης για το πως θα εξελιχθεί η φωτιά και ξέρουν μετά βεβαιότητας τι πήγε λάθος.
Υπήρξαν λάθη; Θα ειπωθεί το αυτονόητο. Ναι και δεν υπάρχει κανένα πεδίο που όλα λειτουργούν στην εντέλεια, χωρίς κενά και προβλήματα. Συνήθως τα λάθη δεν είναι αυτά που πιστεύει ο αδαής ή ο ψευτοειδικός.
Η κυβέρνηση προχωρά γρήγορα στα μέτρα αρωγής των πληγέντων που έχουν ισχύσει και σε αντίστοιχες καταστροφές. Θα διατεθούν σημαντικοί δημόσιοι πόροι που θα λείψουν από κάπου αλλού. Οι περισσότεροι θα πουν ότι τα χρήματα που θα πάρουν είναι λίγα για τις περιουσίες που έχασαν. Για τις περιουσίες που άφησαν χωρίς ασφάλεια και ασφάλιση και θα κληθεί ο συνταξιούχος στα Άγραφα να πληρώσει τη βίλα στην Πεντέλη.
Η ωμή αλήθεια θα μας σώσει.
Η κοινωνία του «για την πάρτη μου και όπως βολεύεται ο καθένας» πνέει τα λοίσθια. Το κλίμα που αλλάζει θα μας εξαναγκάσει στην προληπτική συνεργατικότητα καθώς η φιλότιμη αλληλεγγύη της καταστροφής δεν θα αρκεί.
Όσον αφορά στην ετοιμότητα, τον σχεδιασμό και την επάρκεια της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση των μεγάλων κρίσεων όποιος θεωρεί ότι μπορεί καλύτερα, ας κάνει ένα μεγάλο βήμα μπροστά. Ας δηλώσει ο Στ. Κασσελάκης ότι με ένα νόμο και ένα άρθρο θα τερματίσει την κλιματική κατάρρευση και θα προσφέρει ένα πυροσβεστικό και ένα πυροσβέστη σε κάθε σπίτι και σε κάθε δέντρο στη χώρα. ‘Η ο κ. Δούκας να υποσχεθεί ότι ως…πρωθυπουργός θα ρίξει τη θερμοκρασία 5 βαθμούς και θα ανοίξει τους κρουνούς του ουρανοί.
Αναμφίβολα υπάρχουν αρκετοί που θα τους πιστέψουν.
Για το όφελος των πολλών ο Κ. Μητσοτάκης ας αντιγράψει τη συνταγή του πατρός του. Να πει ωμότατα την αλήθεια για το μέλλον που μας επιφυλάσσει η φύση και η γεωγραφία μας. Εξαντλώντας ταυτόχρονα την παρέμβαση του στο ευρωπαϊκό επίπεδο να αυξηθούν οι πόροι στα ταμεία που σχετίζονται με την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης και των φυσικών καταστροφών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου