Έχοντας ήδη περιοδεύσει σε Έβρο και Μακεδονία - καθώς η βόρεια Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο του κομματικού επιτελείου - κι έχοντας δώσει το παρών στην Ήπειρο, ο πρωθυπουργός «κατηφορίζει» νοτιότερα, υλοποιώντας τον σχεδιασμό να βρεθεί σε κάθε σημείο της Ελλάδας, επαναλαμβάνοντας, ουσιαστικά, το μοτίβο της προεκλογικής εκστρατείας εθνικών εκλογών...
Η «αυλαία» θα πέσει με τις καθιερωμένες ομιλίες σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Στο ενδιάμεσο, ωστόσο, η ατζέντα του Κυριάκου Μητσοτάκη περιλαμβάνει μια ηχηρή και άκρως συμβολική, παρουσία σε διεθνές περιβάλλον.
Μετά από πρόσκληση του Γάλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν, ο πρωθυπουργός θα παραστεί στις εκδηλώσεις για την 80ή επέτειο της απόβασης στη Νορμανδία, παρουσία ηγετών, όπως ο Τζο Μπάιντεν, ενώ λίγες ώρες νωρίτερα, θα βρεθεί στα ναυπηγεία της Λοριάν, όπου ναυπηγούνται οι τρεις φρεγάτες Belharra, που θα αρχίσουν να παραδίδονται στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό από το 2025.
Η 6η Ιουνίου, οπότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί Λοριάν και Νορμανδία, λίγα 24ωρα πριν από την εκλογική αναμέτρηση, θα αποτελέσει την επιβεβαίωση της κυβερνητικής ρητορικής τόσο για την ενίσχυση της διεθνούς εικόνας της χώρας, όσο και για την ενίσχυση της άμυνάς της, δύο αιχμές, που προβάλλονται ισχυρά από το κυβερνητικό επιτελείο στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού διακυβεύματος της κάλπης, αλλά και της κριτικής, που δέχεται η κυβέρνηση εκ δεξιών.
Έως τότε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει σε κάθε του παρέμβαση, να θέτει μετ’ επιτάσεως, το πολιτικό στίγμα της εκλογικής αναμέτρησης, στον διπλό άξονα της Ευρώπης, αλλά και του εσωτερικού σκηνικού.
Με τον φόβο της αυξημένης αποχής να παραμένει στις εκτιμήσεις του κυβερνητικού επιτελείου, καθώς μετά από χρόνια οι ευρωεκλογές δε συμπίπτουν ούτε με αυτοδιοικητικές, ούτε καν σε πολιτικό χρόνο κρίσιμο για μια εθνική αναμέτρηση, στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία από τα μηνύματα των μετρήσεων της κοινής γνώμης.
Ο πήχης του 33% θεωρείται πλέον απολύτως εφικτός, καθώς ήδη καταγράφεται μεγαλύτερη συσπείρωση της εκλογικής βάσης της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και επαναπροσέγγιση ψηφοφόρων, που τους προηγούμενους μήνες κατατάσσονταν είτε στην γκρίζα ζώνη, είτε στις διαρροές προς άλλα κόμματα.
Βασική αναφορά του Μεγάρου Μαξίμου εξακολουθεί να αποτελεί ο μεσαίος χώρος, γεγονός, που βάζει στην πρώτη θέση των μηνυμάτων, που εκπέμπονται, τη θετική πορεία της οικονομίας και την τήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας.
Η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι δεν θα επιτρέψει τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας, σε αντιπαράθεση με το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η πολιτική του εκτίμηση ότι πολίτες του κέντρου και δεξιοί πατριώτες ψηφοφόροι, στράφηκαν στη Νέα Δημοκρατίας, λόγω και της οικονομικής της πολιτικής, καταδεικνύει ότι η πολιτική σταθερότητα, που προβάλλεται ως δίλημμα των ευρωεκλογών, αφορά πρωτίστως την οικονομία.
Μήνυμα δεύτερο, το αποτέλεσμα της κάλπης να δίνει στη Νέα Δημοκρατία τη δυνατότητα να παραμείνει ισχυρή και να συνδιαμορφώνει στις Βρυξέλλες τις σημαντικές εξελίξεις τα επόμενα πέντε χρόνια. Ταμείο Ανάκαμψης και μεταναστευτικό, αποτελούν παραδείγματα, που δίνονται για τα έως τώρα πεπραγμένα, ενώ η δημιουργία ευρωπαϊκής αντιαεροπορικής άμυνας και η επαναδιαπραγμάτευση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, μπαίνουν ως βασικές προκλήσεις την επόμενη ημέρα.
Το πολιτικό μήνυμα των ευρωεκλογών κατά το κυβερνητικό επιτελείο, θα είναι η αποδοκιμασία της τακτικής και των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η επαναβεβαίωση της πολιτικής ισχύος της κυβέρνησης, ώστε να προχωρήσει το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα.
«Ποτέ δεν θα γυρίσουμε πίσω στο 2015. Αυτό είναι το μήνυμα το οποίο πρέπει να τους στείλετε» είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση για τοξικότητα και «λεφτόδεντρα».
Στον αντίποδα, η κυβέρνηση θέτει σε πρώτη προτεραιότητα τη διατήρηση ενός θετικού πρόσημου στην οικονομία, που θα μεταφράζεται σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, μείωση της ανεργίας και αύξηση των εισοδημάτων.
Την ώρα, που η αντιπολίτευση οξύνει την κριτικής της και ζητά την καταψήφιση της κυβέρνησης, από το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρούν ολοένα και πιο εμφατικά, να κλείσουν οποιαδήποτε συζήτηση περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.
Η πολιτική σταθερότητα, σημειώνουν, αφορά το πολιτικό περιβάλλον μέσα στο οποίο η κυβέρνηση θα λειτουργήσει από την επόμενη ημέρα, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να σημειώνει με ξεκάθαρο τρόπο ότι οι εθνικές εκλογές, σε κάθε περίπτωση, θα διενεργηθούν το 2027.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου