Πολλές φορές μία φράση από το στόμα ενός πολιτικού μπορεί σε πρώτη ανάγνωση να μην λέει πολλά, όμως πίσω από τις λέξεις δεν αποκλείεται να κρύβει μία ολόκληρη στρατηγική.
Ήδη όπως έχουμε επισημάνει εδώ και μερικές μέρες ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει βάλει στο τραπέζι των συζητήσεων με τους ευρωπαίους εταίρους, έστω και αν επισήμως διαψεύδεται, το θέμα του συνυπολογισμού των εσόδων από τα κέρδη του ευρωσυστήματος στο πλεόνασμα, εξέλιξη η οποία εφόσον τελικώς συμβεί, θα προσφέρει περιθώριο για μεγαλύτερες δημοσιονομικές παροχές.Οι πληροφορίες μάλιστα που είχε στη διάθεσή του... το liberal.gr μιλούσαν για σχετική κίνηση της Ελλάδας ακόμα και μέσα στους δύο επόμενες μήνες σε επίπεδο euroworking group.
Το σχεδιασμό αυτό λοιπόν επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς, ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε μία αποστροφή του λόγου του κατά τη διάρκεια των δηλώσεων με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Ρούτε.
«Το ζήτημα των κερδών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας των SMPs και των ANFAs είναι ένα ζήτημα, το οποίο θα το συζητήσουμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Θέλω να θυμίσω ότι και στο παρελθόν έχουν υπάρξει διατυπώσεις στα συμπεράσματα του Eurogroup για το πως αυτά τα χρήματα μπορούν να αξιοποιηθούν για πολιτικές οι οποίες προάγουν συνολικά την ανάπτυξη. Είναι ζητήματα όμως τα οποία θα συζητήσουμε με τους θεσμούς».
Τι μας είπε δηλαδή ο κ.Μητσοτάκης;
- - Πρώτον, ότι θέμα υφίσταται μια και δε θέλησε να το διαψεύσει.
- - Δεύτερον, προχώρησε ένα βήμα παραπέρα κάνοντας λόγο για «...διατυπώσεις σε κείμενα του Eurogroup» που σχετίζονται με το ζήτημα που μας απασχολεί.
Αυτό βεβαίως που δεν μας είπε είναι το πότε θα κάνει την κίνηση, όμως αυτό προφανώς και θα δημοσιοποιηθεί αφού τελικώς συμβεί.
Σε κάθε περίπτωση ο συνυπολογισμός των εσόδων από τα κέρδη του ευρωσυστήματος στο πλεόνασμα που επιδιώκει η κυβέρνηση ,εφόσον επιτευχθεί, θα μειώσει επί της ουσίας το πλεόνασμα του 2020 από το 3,5% στο 2,9%.
Τα κέρδη των ομολόγων που μπορούν να επιστραφούν στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών από την ΕΚΤ και τις κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης, τα λεγόμενα ANFAs και SMPs, τα οποία ανέρχονται σε 1,2 δις ευρώ ανά έτος, θα μπορούσαν να παίξουν καταλυτικό ρόλο στο να αποκτήσει η ελληνική κυβέρνηση μεγαλύτερη ευελιξία ως προς την επίτευξη του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα. Με άλλα λόγια θα μπορούσαν αυτά τα περίπου 1,2 δις ευρώ υπό προϋποθέσεις να οδηγήσουν και σε περαιτέρω φοροελαφρύνσεις, μια και τελικός στόχος της κυβέρνησης είναι η μείωση των φόρων, στο οποίο αναμένεται να αναφερθεί αναλυτικά ο κ.Μητσοτάκης από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης το προσεχές Σαββατοκύριακο.
Αν και ακόμα λοιπόν βρισκόμαστε σε πρώιμο στάδιο είναι προφανές ότι αυτός ο πρώτος γύρος των επισκέψεων του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες είχε αποτελέσματα, αν κρίνουμε από το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός επέλεξε να μιλήσει «πιο ανοιχτά» για το σχεδιασμό του, από την Χάγη, τον τελευταίο σταθμό του πρώτου κύκλου συναντήσεων με Ευρωπαίους ηγέτες.
Του Γιάννη Κ. Τρουπή
liberal.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου