Με παρεμβάσεις που μόνο θυμηδία προκαλούν και που είναι εμφανώς ότι γίνονται μόνο για τα μάτια του κόσμου, ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε και σήμερα να κριτικάρει την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, μία εξαιρετικά σοβαρή υπόθεση για το Έθνος
με την οποία η προηγούμενη κυβέρνηση ασχολήθηκε ελάχιστα ή σχεδόν καθόλου.
«Καλώ την κυβέρνηση αντί επιστολών δανεισμού να ζητήσει την οριστική επιστροφή των... Μαρμάρων του Παρθενώνα» αναφέρει με ανάρτησή του στο facebook ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.
«Η τουλάχιστον αφελής πρωτοβουλία του κ. Μητσοτάκη για το δανεισμό των Μαρμάρων του Παρθενώνα, επιτρέπει στο Βρετανικό Μουσείο να εμφανίζεται σήμερα ως νόμιμος ιδιοκτήτης τους.
Επειδή, όμως, τα θέματα της υπεράσπισης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς είναι σημαντικότερα της εσωτερικής πολιτικής αντιπαράθεσης, δε θα σταθώ στην αστοχία της κυβέρνησης.
Θα την καλέσω όμως να σταματήσει να ρίχνει νερό στο μύλο των Βρετανών και αντί επιστολών δανεισμού προς το Μουσείο να ζητήσει, επ’ αφορμή των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση και με την στήριξη όλων μας, την οριστική επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα», αναφέρει ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
ΝΔ: Ποιες πρωτοβουλίες είχε αναλάβει για το θέμα;
Κυβερνητικές πηγές, σχολιάζοντας την ανάρτηση του κ. Τσίπρα στο Facebook για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα, ανέφεραν:
«Ο κ. Τσίπρας δεν είναι σχολιαστής της επικαιρότητας. Είναι πρώην πρωθυπουργός. Επί τέσσερα χρόνια, ποιες πρωτοβουλίες ανέλαβε, πέρα από κάποιες γενικόλογες δηλώσεις για το συγκεκριμένο θέμα; Καμία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία του επανέφερε το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών δυνατά στο προσκήνιο.
Αν μάλιστα ο κ.Τσίπρας ενδιαφερόταν πραγματικά για το θέμα κι όχι για να κάνει φθηνή αντιπολίτευση, θα διάβαζε ότι στις δηλώσεις του Πρωθυπουργού αναφέρεται με σαφήνεια ότι "η απαίτησή μας για επιστροφή των Γλυπτών ισχύει στο ακέραιο" κι ότι το Βρετανικό Μουσείο "δίνει μια χαμένη μάχη". Αντί να διαστρεβλώνει λοιπόν τις προτάσεις του κ. Μητσοτάκη, ας συμβάλει με όποιο τρόπο μπορεί στην υλοποίηση του ελληνικού αιτήματος».
Ο Αλέξης Τσίπρας με ανάρτησή του στο Facebook έκανε λόγο για «αφελή πρωτοβουλία» της κυβέρνησης προτείνοντας αντίθετα στην κυβέρνηση «με τη στήριξη όλων μας» να ζητήσει »την οριστική επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα».
«Καυτό» φθινόπωρο σχεδιάζουν στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά μπορούν;
Σύμφωνα με πληροφορίες από την Κουμουνδούρου, ο ΣΥΡΙΖΑ με εντολή Αλέξη Τσίπρα ετοιμάζεται για μετωπική αντιπολίτευση έναντι της κυβέρνησης με όλα τα όπλα που διαθέτει εντός Βουλής, ενώ τα στελέχη, οι βουλευτές και τα μέλη του θα είναι και παρόντες σε όλες τις κοινωνικές αντιδράσεις που θα προκύψουν για κυβερνητικές αποφάσεις, όπως για παράδειγμα στο ζήτημα της ΔΕΗ, όπου η Κουμουνδούρου διαβλέπει ότι θα εξελιχθεί σε εστία συγκρούσεων.
Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης το λέει ευθέως ότι το σημαντικό ποιοτικό στοιχείο που πρέπει να υπάρξει για τον ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή τη μεταβατική φάση είναι η κοινωνική γείωση που έλειψε τα προηγούμενα τεσσεράμισι χρόνια που το κόμμα ήταν στην κυβέρνηση.
Το κρίσιμο, όπως σημειώνει ο Βούτσης και το υπερασπίζονται πολλοί, είναι να ανακτηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ η δυνατότητα μιας νέας κοινωνικής δικτύωσης με κοινωνικούς φορείς μέσα από τους κοινωνικούς αγώνες.
Η επιθετική στάση του ΣΥΡΙΖΑ θα φανεί ιδιαίτερα και τις προσεχείς ημέρες, καθώς θα βρεθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ ως Πρωθυπουργός για πρώτη φορά, ενώ ο Τσίπρας έχει αποφασίσει να είναι όλο και πιο συχνά στην πρώτη γραμμή με παρεμβάσεις, ομιλίες και τοποθετήσεις.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, για τον οποίο υπάρχουν εισηγήσεις από συντρόφους του από αριστερά κόμματα να τεθεί επικεφαλής του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, θα επιδιώξει το επόμενο διάστημα να διατηρήσει τις επαφές του και στην ΕΕ με ένα κύκλο περιοδειών σε διάφορες χώρες και συναντήσεις με ομοϊδεάτες του ή ιδεολογικά συγγενείς πολιτικούς.
Το μείζον όμως από εδώ και πέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ, όπου δεν συζητείται αλλαγή ονόματος παρά τις διάφορες εισηγήσεις, ενώ συνεχίζει κανονικά ως γραμματέας της Κ.Ε. ο Πάνος Σκουρλέτης που θα έχει και την ευθύνη της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου, είναι να προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς η πορεία μετασχηματισμού και διεύρυνσης του κόμματος.
Το βάρος από την εμπειρία της διακυβέρνησης
Ο βασικός λόγος για την ιδιότυπη αντιπολιτευτική αναποτελεσματικότητα του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο ίδιο το γεγονός της διακυβέρνησης που άσκησε.
Γιατί μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να υποστηρίζει ότι δεν «μεταλλάχτηκε» από το γεγονός ότι άσκησε διακυβέρνηση και μάλιστα εφάρμοσε επιθετικές μνημονιακές πολιτικές, όμως οι πολιτικές που εφάρμοσε παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο στα όρια της σημερινής πολιτικής πρακτικής του.
Πώς μπορεί να κάνει κριτική στη ΝΔ για την εμφανή υπαναχώρηση ως προς τα πρωτογενή πλεονάσματα ένα κόμμα που όταν ήταν στην εξουσία αποδέχτηκε αυτά τα πλεονάσματα και μάλιστα σε μια κυνική διαπραγμάτευση όπου αυτά ήταν το αντάλλαγμα για να μπορεί να βγαίνει και να λέει ο Αλέξης Τσίπρας ότι «έβγαλε τη χώρα από τα Μνημόνια»;
Πώς να ασκήσει κριτική στις ιδιωτικοποιήσεις ένα κόμμα που ολοκλήρωσε την πώληση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, επικύρωσε τελικά το σχέδιο για το Ελληνικό,δημιούργησε το Υπερταμείο και υποθήκευσε σε αυτό το σύνολο της δημόσιας περιουσίας;
Πώς να μιλήσει για τα εργασιακά ένα κόμμα που συνέβαλε στην επέκταση της ελαστικής απασχόλησης και έχει την ευθύνη για τον Νόμο Κατρούγκαλου;
Πώς να κάνει αντιπαράθεση για το προσφυγικό ή τις «εκκαθαριστικές επιχειρήσεις» στα Εξάρχεια ένα κόμμα που επί τέσσερα χρόνια δεν μπόρεσε να διαμορφώσει αξιοπρεπείς ανοιχτές δομές φιλοξενίας για το σύνολο των προσφύγων και των αιτούντων ασύλου στη χώρα, την ώρα που σπαταλήθηκαν τεράστια ποσά;
Πώς να κάνει κριτική για το αναδυόμενο «πρωθυπουργοκεντρικό» μοντέλο διακυβέρνησης ένα κόμμα που επί της δική του διακυβέρνησης επίσης το «Μαξίμου» λειτουργούσε ως «κράτος εν κράτει» και που τύποι σαν τον Πετσίτη μπορούσαν να το επικαλούνται ακόμη και ως ιδιότητα;
Πώς να μιλήσει για τα ζητήματα του περιβάλλοντος, που είναι πραγματικά κρίσιμα, ένα κόμμα που π.χ. βγάζει ανακοινώσεις για τον Αμαζόνιο, αλλά δεν είχε πρόβλημα να προωθήσει τις εξορύξεις και στο Ιόνιο και στην Ήπειρο, παρά τις αντιδράσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου