Χρόνια τώρα η Θεσσαλονίκη ζει το μαρτύριο της σταγόνας, χρόνια τώρα οι διοικήσεις της εταιρείας ύδρευσης και αποχέτευσης της πόλης υπόσχονται στους κατοίκους της ότι οι επενδύσεις θα βάλουν τέλος στις απώλειες πόσιμου νερού, που το 2015 είχαν αγγίξει το 31%!
Κρίνοντας βέβαια από τα μπαράζ διακοπών στην υδροδότηση λόγω βλαβών που πέρυσι ήταν συχνότατες, λίγα πράγματα έχουν γίνει για τον εκσυγχρονισμό του απαραχαιωμένου δικτύου.
Αναμενόμενο, αφού η εισηγμένη στο χρηματιστήριο, ΕΥΑΘ που λειτουργεί...
και συντηρεί τα πεπαλαιωμένα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης της Θεσσαλονίκης, και έχει το αποκλειστικό δικαίωμα παροχής αυτών των υπηρεσιών, διαθέτει όλες τις παθογένειες του ελληνικού Δημοσίου, το οποίο και την ελέγχει κατά 74,2%.
Αυτές περιγράφονται αναλυτικά μέσα στο «στρατηγικό σχέδιο» των 343 σελίδων του υπερ-Ταμείου, που συντάχθηκε τον Ιανουάριο του 2018, έχει στα χέρια του το «Liberal», και το οποίο ακτινογραφεί την παρούσα κατάσταση της ΕΥΑΘ.
Κάνει λοιπόν λόγο το κείμενο για μια εταιρεία με υψηλές απώλειες στο δίκτυο ύδρευσης, αύξηση του κόστους συντήρησης, χαμηλά επίπεδα επενδύσεων, υψηλές απαιτήσεις έναντι τρίτων, και ανάγκη εύρεσης νέων πηγών εσόδων προκειμένου να φέρει σε πέρας το φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του δικτύου της (2017-2023), ύψους 166 εκατ ευρώ.
Τμήμα του θα δαπανηθεί για την ανακατασκευή του πεπαπαλαιωμένου κεντρικού αγωγού της Αρραβησού, κατασκευής τη δεκαετία του 1970, που μεταφέρει 80.000 κυβικά νερού την ημέρα, και ο οποίος μετά από σοβαρή διαρροή, άφησε δίχως ύδρευση πάνω από το 30% της Θεσσαλονίκης.
Επιχειρώντας χθες ο πρόεδρος της εταιρείας Γιάννης Κρεστενίτης να υποβαθμίσει το πρόβλημα, επέρριψε ευθύνες στις παλαιότερες διοικήσεις και πολιτικές ηγεσίες που δεν προκήρυξαν εγκαίρως την ανακατασκευή του έργου. Είπε ότι έχει μεταφέρει καιρό τώρα το ζήτημα στην πολιτική ηγεσία, ότι το σχετικό έργο θα υλοποιηθεί σε διάστημα 24-30 μηνών, και παρ’ ότι δεσμεύθηκε ότι σήμερα το πρωι επανέρχεται σταδιακά στη πόλη η υδροδότηση, παραδέχθηκε ότι το πρόβλημα μπορεί να επαναληφθεί ανά πάσα στιγμή στο μέλλον.
Γιατί δεν έγιναν επενδύσεις
Το ερώτημα όμως είναι γιατί δεν έγιναν επενδύσεις, και σε ποια οικονομική κατάσταση βρίσκεται σήμερα η ΕΥΑΘ. Στο σχετικό κεφάλαιο του σχεδίου του υπερ-Ταμείου, γίνεται λόγος για μια εταιρεία με υψηλές οφειλές έναντι τρίτων (41,3 εκατ. ευρώ μετά από προβλέψεις) σε σχέση με το τζίρο της (73,2 εκατ ευρώ), με άμεση ανάγκη εξορθολογισμού του λειτουργικού της κόστους, αναλογικά υψηλό ενεργειακό κόστος (24% επί των συνολικών δαπανών), χρονοβόρες διαδικασίες προμηθειών, και αδυναμία προσαρμογής σε νέα εταιρική κουλτούρα και παραγωγικό μοντέλο.
Τυχαία δεν είναι η συνταγή του υπερ-Ταμείου, προκειμένου να σταθεί στα πόδια της η ΕΥΑΘ. Καλεί συγκεκριμένα τη διοίκηση του κ. Κρεστενίτη, να λάβει άμεσα μέτρα για τον περιορισμό των φυσικών απωλειών στο δίκτυο ύδρευσης, με προτεραιότητα σε επενδύσεις ανανέωσης των πιο προβληματικών του τμημάτων, αντικατάσταση υδρομετρητών με νέους αυτοματοποιημένους, χρήση συστημάτων smart metering, και εντοπισμό- περιορισμό των υδροκλοπών. Κάνει λόγο για ανάγκη εφαρμογής τεχνολογικών λύσεων για καλύτερη παρακολούθηση όλου του συστήματος, βελτίωση της προληπτικής συντήρησης, και του τρόπου ανάθεσης των εργολαβιών.
Επίσης μιλά για αναβάθμιση των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων και λειτουργίας αντλιοστασίων ύδρευσης και αποχέτευσης, για αύξηση της αποδοτικότητας και μείωση του κόστους λειτουργίας και συντήρησης, εφαρμογή συστημάτων τηλεμέτρησης, βελτίωση στη διαχείριση ληξιπρόθεσμων οφειλών της εταιρείας, διερεύνηση εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης, βελτίωση στη παροχή ψηφιακών υπηρεσιών, και καθιέρωση δεικτών ικανοποίησης των πελατών.
Αυτή είναι η σημερινή κατάσταση της εισηγμένης στο χρηματιστήριο ΕΥΑΘ.
Τουλάχιστον έχουν ρεύμα!
Και μπορεί τέσσερις ημέρες τώρα στη Θεσσαλονίκη να ζουν το μαρτύριο της σταγόνας, τουλάχιστον όμως οι κάτοικοι έχουν ρεύμα και θα μπορούν να απολαμβάνουν φωτισμένα τα αρχαιολογικά μνημεία της πόλης !
Την ίδια ώρα που πολλές περιοχές είχαν στεγνώσει από νερό, πολλά σχολεία και το ΠΑΜΑΚ έμειναν χθες κλειστά, και ενώ στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο σταμάτησαν οι μικροβιολογικές εξετάσεις, ο Δήμος ανακοίνωνε ότι στο εξής θα «ντύνονται» τα βράδια με ειδικό φως τα πιο σημαντικά μνημεία της πόλης, προκειμένου να τα χαίρονται οι τουρίστες και οι μόνιμοι κάτοικοι.
Και ενώ πολλοί από τους τελευταίους δεν είχαν ύδρευση, δηλαδή τα απολύτως βασικά, ο Πρωθυπουργός, μαζί με το μισό υπουργικό συμβούλιο, έταζε από το βήμα του αναπτυξιακού συνεδρίου στους Θεσσαλονικείς, μεγάλα έργα. Οπως ότι μετά το Πάσχα θα μπορούν να επισκέπτονται τους σταθμούς του μετρό, όχι για να ταξιδέψουν – αφού η γραμμή θέλει τουλάχιστον ένα ακόμη χρόνο για να τελειώσει – αλλά για να θαυμάσουν τα αρχαιολογικά ευρήματα που εντοπίστηκαν.
Αρτος και θεάματα δηλαδή, αντί για την ουσία, που είναι η εξασφάλιση των αυτονόητων, όπως η ομαλή υδροδότηση της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας, ζήτημα που συνδέεται άμεσα με την οικονομική κατάσταση της ΕΥΑΘ.
Του Γιώργου Φιντικάκη
Φωτογραφία: Intimenews
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου