Η ελληνική οικονομία εμφάνισε τελικά ύφεση πέρυσι, μπερδεύοντας τους διεθνείς πιστωτές της χώρας που προέβλεπαν μικρή ανάκαμψη μετά από χρόνια λιτότητας,αναφέρει σε δημοσίευμά του το Reuters. Ειδικότερα, η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,2% το 2016, σύμφωνα με τις αναθεωρημένες τελικές εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ...
«Είναι μια μικρή αλλαγή που έχει μικρό αντίκτυπο σε άλλους δείκτες και σε δημοσιονομικά μεγέθη.
Πρόκειται για ελαφρώς ασθενέστερη απεικόνιση της πραγματικής οικονομίας το 2016 λόγω της προς τα κάτω αναθεωρημένης καταναλωτικής δαπάνης”, σχολίασε ο οικονομολόγος της Εθνικής Τράπεζας, Νίκος Μαγγίνας.
Όπως σημείωσε ο ίδιος, η καταγραφόμενη τάση στην κατανάλωση θα αποτελέσει επίσης πρόκληση για το 2017.
Σύμφωνα με το Reuters, τα πολλά χρόνια λιτότητας στα οποία έχει υποβληθεί η Ελλάδα από ΔΝΤ και ΕΕ με αντάλλαγμα τα προγράμματα διάσωσης της οικονομίας της, έχουν φτωχύνει κατά πολύ τους Έλληνες συρρικνώνοντας αντίστοιχα την καταναλωτική τους δύναμη.
Τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ αποκάλυψαν και μία ακόμη παράμετρο: την πολύ μεγάλη αύξηση των φορολογικών βαρών.
Οι φόροι επί των προϊόντων αυξήθηκαν το 2016 κατά 7,8%, δηλαδή κατά 2 δισ. ευρώ, έναντι αρχικής πρόβλεψης για αύξηση μόλις 0,3%, αποτελώντας και μία από τις ισχυρότερες σανίδες σωτηρίας του ΑΕΠ, αφού προστίθενται σε αυτό.
Συνολικά, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, οι φόροι των προϊόντων (πχ. ΦΠΑ) φτάνουν σε αξία τα 24,1 δισ. ευρώ από 22,2 δισ. ευρώ το 2015, ενώ οι φόροι επί της παραγωγής και των εισαγωγών αυξήθηκαν στα 30,2 δισ. ευρώ από 28,4 δισ. ευρώ το 2015.
Στις εκτιμήσεις του Φεβρουαρίου, η Κομισιόν προβλέπει ανάπτυξη 0.3% στην Ελλάδα το 2016, ενώ και το ΔΝΤ αναθεώρησε ανοδικά τις δικές του προβλέψεις τοποθετώντας τον ρυθμό επέκτασης της ελληνικής οικονομίας πέρυσι στο 0.4%.
Η ελληνική κυβέρνηση από την άλλη, που προσπαθεί να κλείσει την τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος, αναθεώρησε καθοδικά τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη το 2017 στο 1.8% από 2.7% προηγουμένως.
Όπως σημειώνει το Reuters, η ανάπτυξη είναι το κλειδί για να μειωθεί η τεράστια ανεργία της Ελλάδας – η μεγαλύτερη τα τελευταία χρόνια στην ευρωζώνη – αλλά και για να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 1.75% του ΑΕΠ φέτος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου