Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2016

Ανήκουμε εις την Δύση;

Το χειρότερο σε ένα καθεστώς είναι ο αέρας που αναπνέουμε. Είναι βρώμικος, τοξικός. Με τον καιρό ο αέρας αυτός δηλητηριάζει τα μυαλά των ανθρώπων κι αρχίζουν να θεωρούν φυσιολογικά τα πλέον παράλογα πράγματα. 
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι πολύ κοντά στην επιτυχία. Συμμάχησαν με τους ολιγάρχες, ελέγχουν τους Θεσμούς, ελέγχουν τα μέσα ενημέρωσης, χειραγωγούν ακόμη και την αντιπολίτευση…
Η χώρα χρειάζεται αντιπολίτευση. Χρειάζεται κάποιον να λέει «όχι». 
Να μπορεί να ορθώσει το ανάστημά του...
Δεν μπορεί να συνεχιστεί η σημερινή αρρωστημένη κατάσταση. 
Η πολιτική έχει νόημα όταν υπάρχουν διακριτές θέσεις και ρόλοι. Αν οι εκλογές έχουν νόημα. Σε διαφορετική περίπτωση, αν μετά από εκλογές προκύπτει με οποιοδήποτε αποτέλεσμα η… ίδια κυβέρνηση, τότε δεν έχουμε Δημοκρατία. Μιλάμε για καθεστώς.

Ο κ. Τσίπρας κυβερνά σήμερα με την στήριξη ενός μεγάλου κομματιού της δεξιάς. Αλήθεια, ποια είναι η αρχή που διέπει αυτήν τη συνεργασία; Ποιο είναι το αντικείμενο της συνεργασίας και ποιος ο στρατηγικός στόχος; Είναι σαφές ότι κάτι μας διαφεύγει. Άλλωστε, πολλά από τα μέλη της σημερινής κυβέρνησης είναι αρμοδιότεροι να απαντήσουν, καθώς υπήρξαν τα προηγούμενα χρόνια κυρίαρχοι στο παιγνίδι των θεωριών συνομωσίας.

Πριν φτάσουμε στο σημείο να καταργήσουμε τα καταραμένα μαθηματικά της Δύσης και διακόψουμε έτσι κάθε σχέση με τον κόσμο της κοινής λογικής, μπορούμε ακόμη να εκφράζουμε τις όποιες αντιρρήσεις μας. Ξέρουμε ότι σε καθεστωτικές περιόδους αυτό δεν είναι πάντα υγιεινό. Παραφυλάνε οι… Θεσμοί, οι υπηρεσίες, πρόθυμοι όλοι τους να αποκαταστήσουν τις όποιες ανισορροπίες εκδηλώνονται στο περιβάλλον και απειλούν να διαταράξουν τις ήδη διαμορφωμένες σχέσεις. Ποιο μπορεί όμως να είναι το μέλλον σε μία χώρα που αποκτά ημέρα με την ημέρα χαρακτηριστικά που τα συναντά πλέον κανείς μόνο στη Βόρεια Κορέα;

Γι' αυτό είναι σημαντικές οι εξελίξεις στη Νέα Δημοκρατία. Επειδή η αντιπολίτευση πρέπει να αποκτήσει εμπιστοσύνη στον εαυτό της και φωνή, για να αντιδράσει στη σημερινή κατάσταση. Ανεξάρτητα από το ποιος θα εκλεγεί, έχει σημασία να απομονωθούν εκείνοι που πιστεύουν ότι μπορούν να ελέγχουν ταυτόχρονα και την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση! Είναι τελείως παράλογο. Κι όμως συμβαίνει!

Είναι θέμα Δημοκρατίας! Κι η Δημοκρατία δεν είναι α λα καρτ. Δεν χρησιμοποιούμε τους Θεσμούς για να καταφέρουμε τους όποιους σκοπούς μας. Η πολυφωνία είναι μέρος του πολιτικού παιγνιδιού, επειδή συμβάλλει στην αφύπνιση του πολιτικού κόσμου και του λαού. Η διάκριση των εξουσιών είναι επίσης θεμελιώδης αρχή των δημοκρατιών του δυτικού κόσμου. Εμείς έχουμε μείνει σε εκείνο το «ανήκουμε εις την Δύση» του αείμνηστου ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Καραμανλή. Άλλαξε κάτι στο μεταξύ;

Θανάσης Μαυρίδης
thanasis.mavridis@liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: