Δευτέρα 3 Αυγούστου 2015

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Η "επιστημονική" συμμορία της δραχμής

ΠΕΝΤΕ ΜΗΝΕΣ ΜΥΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΨΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ GREXIT

Παρασκευή μεσημέρι στο κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας το «New Hotel».
Η ηγετική ομάδα των «συνωμοτών της δραχμής» συναντιέται στην prive καφετέρια του ξενοδοχείου. Είναι λίγη ώρα μετά την πλήρη κάλυψη που παρέσχε στον κ. Βαρουφάκη ο πρωθυπουργός στη Βουλή, λέγοντας πως με δική του εντολή ο υπουργός του ετοίμαζε το Plan B για την περίπτωση Grexit.
Προφανώς ο πρωθυπουργός δεν γνώριζε...
όλες τις λεπτομέρειες του σχεδίου που ετοίμαζε με άκρα μυστικότητα ο κ. Βαρουφάκης και οι οποίες αποκαλύπτονται τώρα και γελάει όλη η Ευρώπη.


Γιατί αν γνώριζε για τα «χακαρίσματα» των ΑΦΜ και τις εικονικές πιστώσεις σε λογαριασμούς των πολιτών με «χρήμα του αέρα», ενδεχομένως να είχε ζητήσει νωρίτερα την απομάκρυνση του υπουργού του από το κρίσιμο πόστο που του είχε εμπιστευτεί.


Βαρουφάκης, Χατζηθεοδώρου, Θεοχαράκης συζητούν χαμηλόφωνα στο καφέ του «New Hotel»

Πάντως ο παιδικός φίλος του κ. Βαρουφάκη, ο κ. Μιχάλης Χατζηθεοδώρου, που είχε αναλάβει το «χακάρισμα» κατά δήλωση του λαλίστατου πρώην υπουργού και τώρα αρνείται ότι είχε οιαδήποτε ανάμιξη, συνεχίζει τις μυστικές επαφές με τον πρώην προϊστάμενό του.

 Το «ΘΕΜΑ» όμως ήταν εκεί και απαθανάτισε τη μακρά συνάντηση Βαρουφάκη με τον εξ απορρήτων κ. Νίκο Θεοχαράκη, γενικό γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών και βασικό διαπραγματευτή με τους θεσμούς μέχρι τη Ρίγα, οπότε και με εντολή του κ. Τσίπρα άλλαξε όλη η διαπραγματευτική ομάδα, και τον «χάκερ» παιδικό φίλο του κ. Βαρουφάκη.

Το περιεχόμενο της χαμηλόφωνης συζήτησης -όπως εικάζεται- δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από την κοινή γραμμή άμυνας τώρα που στο θέμα μπήκε και η δικαστική έρευνα

Τα μέλη της ομάδας προσπαθούν να πείσουν ότι δεν ήταν απατεώνες (όπως αναφέρει ο Γκάλμπρεϊθ), ούτε τυχοδιώκτες (όπως λέει ο Βαρουφάκης). Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας θέλησε να υπερασπιστεί τον πρώην υπουργό του λέγοντας ότι «ο Βαρουφάκης δεν είναι λαμόγιο». Ομως πιο πειστικά φαίνεται να είναι όσα δήλωσε ο Νίκος Φίλης, ότι δηλαδή «ο Γιάνης έχει πει πολλές μα..κίες»

Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015. Τα αμερικανικά media oργιάζουν. Το Business Insider δημοσιεύει στην ηλεκτρονική του έκδοση τον κατάλογο με το τι πρέπει να γνωρίζουν οι αναγνώστες για να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις της ημέρας: δεύτερη μεγαλύτερη είδηση παγκοσμίως η αναφορά στην κατηγορία για προδοσία κατά του Γιάνη Βαρουφάκη με τίτλο «Οι επικριτές του θέλουν να τον δουν στο δικαστήριο».

Τα ευρωπαϊκά media είχαν αντιδράσει ήδη από τις αρχές της εβδομάδας: είχαν προλάβει να περιγράψουν με τα πιο μελανά χρώματα την πρωτοβουλία που φέρεται να είχε ενορχηστρώσει ο τέως υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας με απώτερο σκοπό τη μετάβαση της χώρας σε ένα παράλληλο νόμισμα, εκτός του τραπεζικού συστήματος και πέρα από κάθε είδους ευρωπαϊκή ή άλλη εποπτεία και παρέμβαση! Η γαλλική «Le Monde», για παράδειγμα, έγραφε την Τρίτη 28 Ιουλίου πως «το απίστευτο σχέδιο του Βαρουφάκη θα μπορούσε να είναι σενάριο για ταινία επιστημονικής φαντασίας με τον ίδιο στον ρόλο του Supervillain των κόμικς της Marvel».

«NEW HOTEL» Φιλελλήνων 13.30 
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 31 ΙΟΥΛΙΟΥ


Ο Γιάνης Βαρουφάκης με τον «παιδικό του φίλο», καθηγητή Πληροφορικής Μιχάλη Χατζηθεοδώρου, και τον Νίκο Θεοχαράκη γενικό γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών

Τα γερμανικά media πήγαν το θέμα ένα βήμα παραπέρα. Με πρώτο το περιοδικό «Der Spiegel» που έγραψε για «μυστικό σχέδιο για Grexit», για «παράνομη πρόσβαση του υπουργού Οικονομικών κι ενός μικρού κύκλου συμβούλων του στα δεδομένα των Ελλήνων πολιτών», για την τελική «αποκάλυψη του σχεδίου και για συμφωνία του Ελληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους πιστωτές της χώρας να αποπεμφθεί ο Βαρουφάκης». Το γερμανικό περιοδικό δεν διστάζει να γράψει για τις συνωμοτικές κινήσεις Βαρουφάκη αποδίδοντάς του κατηγορίες πριν ακόμα και από τις αρμόδιες ελληνικές εισαγγελικές αρχές. Κατά τους Γερμανούς του «Spiegel», ο Γιάνης Βαρουφάκης κατηγορείται για «παραμέληση των επίσημων καθηκόντων του, εγκληματική συνωμοσία και προδοσία».
 
Τελικά τι έχουν πάθει όλοι  με τον Γιάνη Βαρουφάκη;

■ Κυριακή 26 Ιουλίου 2015: Η αποκάλυψη: Plan B Βαρουφάκη με παράλληλο τραπεζικό σύστημα και «κλοπή» των ΑΦΜ
Ο τέως υπουργός Οικονομικών είναι γνωστό πως μιλάει σε όλους όσοι του απευθύνουν σχετικό αίτημα. Σε τέτοιον βαθμό μάλιστα είναι γνωστή διεθνώς η εμμονή του με τη δημοσιότητα ώστε η γερμανική «Die Welt» να τον αποκαλεί «Κιμ Καρντάσιαν της διεθνούς πολιτικής».

Σε μια τέτοια εκ βαθέων εξομολόγησή του λοιπόν αποκαλύπτει ένα μεγαλόπνοο σχέδιο που είχε συλλάβει για να αντιμετωπίσει την κρίση και, κυρίως, για να αντιπαρέλθει τις κινήσεις των εταίρων μας που επιχειρούσαν από καιρό έναν οικονομικό στραγγαλισμό, μια πιστωτική ασφυξία της χώρας και να υποχρεώσουν σε αναδίπλωση την κυβέρνηση στο πεδίο των διαπραγματεύσεων. Στην ουσία ο τέως υπουργός Οικονομικών επιβεβαίωνε με τις δηλώσεις του τις σχετικές δημοσιογραφικές πληροφορίες που δημοσίευαν η «Καθημερινή της Κυριακής» και το «Πρώτο Θέμα» στη στήλη «Themaleaks» και έδινε εκτενείς περιγραφές ενός τρομακτικού σε σύλληψη σχεδίου, του περιβόητου Plan B, που ο αστικός θρύλος ήθελε να το ετοιμάζει από την πρώτη κιόλας ημέρα που ανέλαβε τον θώκο του υπουργού Οικονομικών. Να λοιπόν που δεν ήταν αστικός θρύλος τελικά…
Ο Γιάνης Βαρουφάκης παραδέχεται πως πλην του ιδίου στο σχέδιο εμπλέκονταν μια «κλειστή ομάδα έμπιστων υπαλλήλων» και ένας... παιδικός του φίλος (ο Μιχάλης Χατζηθεοδώρου)
που θα αναλάμβανε να υποκλέψει τους ΑΦΜ

Οι λεπτομέρειες του σχεδίου είναι απίστευτες: ο μέχρι πρότινος επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της χώρας παραδέχεται πως το σχέδιό του συνίστατο στη δημιουργία ενός παράλληλου τραπεζικού συστήματος, με προαπαιτούμενο όμως την «κλοπή» εκατομμυρίων ΑΦΜ όλων των Ελλήνων πολιτών! Ο κ. Βαρουφάκης, μιλώντας για την υπόθεση στον δημοσιογράφο Αμπροουζ Εβανς-Πρίτσαρντ της βρετανικής εφημερίδας «Telegraph» και αφού προηγουμένως παραπονέθηκε (!) ότι οι ελληνικές και ευρωπαϊκές εφημερίδες διαστρέβλωσαν το σχέδιό του θέλοντας να τον παρουσιάσουν ως «κακοποιό» και «προδότη» για να «απαξιώσουν τους πρώτους πέντε μήνες της κυβέρνησης και να τους πετάξουν στον κάλαθο των αχρήστων της Ιστορίας», παραδέχθηκε πως είχαν φτάσει ο ίδιος και οι βοηθοί του στο σημείο ώστε «με το πάτημα ενός κουμπιού θα μας επιτρεπόταν να διανείμουμε pin σε κάθε κάτοχο ΑΦΜ, δηλαδή σε κάθε φορολογούμενο. Αυτό θα δημιουργούσε ένα παράλληλο τραπεζικό σύστημα, δίνοντάς μας λίγο αέρα να αναπνεύσουμε, ενώ οι τράπεζες θα ήταν κλειστές. Πολύ γρήγορα θα μπορούσαμε να το επεκτείνουμε, χρησιμοποιώντας εφαρμογές σε smartphones και θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ένα παράλληλο σύστημα σε λειτουργία, το οποίο θα ήταν μεν προσδιορισμένο σε ευρώ, αλλά εν μια νυκτί θα μπορούσε να μετατραπεί και σε μια νέα δραχμή»!



Ο Γιάνης Βαρουφάκης συνεχίζει τις αποκαλύψεις παραδεχόμενος πως πλην του ιδίου στο σχέδιο εμπλέκονταν μια «κλειστή ομάδα έμπιστων υπαλλήλων», ένας... παιδικός του φίλος που θα αναλάμβανε να υποκλέψει τους ΑΦΜ όλων των φορολογουμένων, αλλά και τουλάχιστον ένας μη Ελληνας, ένας «σοφός» και ένας ειδήμων που είχε αναλάβει την άτυπη διεύθυνση της ομάδας δράσης.

Ακόμα χειρότερα, ο κ. Βαρουφάκης παραδεχόταν πως είχε αποκαλύψει λεπτομερώς το σχέδιό του σε μια συνάντηση με στελέχη ξένων hedge funds, στο πλαίσιο διεθνούς forum που πραγματοποιήθηκε στις 16 Ιουλίου.
 
Ο παιδικός φίλος, ο Βρετανός λόρδος και ο καθηγητής-φίρμα

Μετά το αρχικό σοκ των αποκαλύψεων Βαρουφάκη, σε μια δεύτερη πιο ψύχραιμη ανάλυση όσων σταδιακά γίνονταν γνωστά γι’ αυτή την απίστευτη υπόθεση, άρχισαν να αναδεικνύονται κάποιες πτυχές της ιστορίας που κάλλιστα θα μπορούσαν να γίνουν σενάριο ταινίας, αν όμως δεν ήταν πραγματικότητα!

Οπως παραδέχθηκε ο ίδιος ο μέχρι πρότινος υπουργός Οικονομικών βασικός «συνεργάτης» του στο… χακάρισμα, στην υποκλοπή δηλαδή, των ΑΦΜ των Ελλήνων ήταν ένας παιδικός του φίλος τον οποίο είχε εγκαίρως διορίσει σε καίρια θέση στο υπουργείο Οικονομικών προκειμένου, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, να παρακάμψει την «ελεγχόμενη από τις Βρυξέλλες» γενική γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου.

Αποστολή του παιδικού φίλου-συνεργάτη ήταν να χακάρει την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση στα ΑΦΜ εκατομμυρίων πολιτών και, σε δεύτερο χρόνο, να δημιουργήσει μυστικούς λογαριασμούς συνδεδεμένους με τον ΑΦΜ κάθε φορολογούμενου. Το σύστημα στη συνέχεια θα έστελνε ένα ειδικό pin σε κάθε φορολογούμενο που θα αντιστοιχούσε σε αυτόν τον μυστικό, παράλληλο λογαριασμό ώστε μέσω αυτού ο πολίτης ή η επιχείρηση να μπορεί να πραγματοποιεί πληρωμές σε ένα παράλληλο τραπεζικό σύστημα. Ετσι μεμιάς θα είχε λυθεί το πρόβλημα των κλειστών τραπεζών και των capital controls. Αυτός ο παιδικός φίλος είναι ο Μιχάλης Χατζηθεοδώρου, ο οποίος έχει διατελέσει καθηγητής Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια των ΗΠΑ και σήμερα κατέχει τη θέση του γενικού γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων & Διοικητικής Υποστήριξης του υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος, πάντως, τώρα αρνείται κατηγορηματικά «κάθε είδους επέμβαση στα συστήματα του υπουργείου».



Ο Γιάνης Βαρουφάκης με τον «παιδικό του φίλο», καθηγητή Πληροφορικής Μιχάλη Χατζηθεοδώρου, και τον Νίκο Θεοχαράκη γενικό γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών

 ■ Οι αποκαλύψεις-σοκ του Γκάλμπρεϊθ στο «Politico»: Τα κρυπτογραφημένα email, οι κρυφές συναντήσεις και οι ασκήσεις επί χάρτου για επάρκεια τροφίμων, καυσίμων και φαρμάκων

Την Τρίτη 28 Ιουλίου οι αποκαλύψεις συνεχίζονται. Αυτή τη φορά πρωταγωνιστής είναι ένας επιφανής καθηγητής-σταρ, φίλος κι αυτός του τέως υπουργού Οικονομικών και, κατά δήλωσή του, ο άνθρωπος που ανέλαβε να συντονίσει την «ελίτ ομάδα» όσων εργάζονταν για το Plan B του παράλληλου νομίσματος. Ο λόγος για τον κ. Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ, καθηγητή Κυβερνητικών-Επιχειρηματικών Σχέσεων στη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης «Lyndon B. Johnson» του Πανεπιστημίου του Οστιν στο Τέξας. Πρόκειται για παλιό γνώριμο της Ελλάδας, καθώς είναι ο γιος του Τζον Κένεθ Γκάλμπρεϊθ, προσωπικού φίλου του Ανδρέα Παπανδρέου από τα χρόνια του στο Χάρβαρντ. Ο κ. Γκάλμπρεϊθ ο νεότερος γνωρίστηκε με τον κ. Βαρουφάκη το φθινόπωρο του 2011 και έκτοτε έχουν συνεργαστεί πολλές φορές, με αποκορύφωμα την από κοινού συγγραφή (με τη συνυπογραφή και του καθηγητή Στιούαρτ Χόλαντ) της αναθεωρημένης έκδοσης του βιβλίου «Μια μετριοπαθής πρόταση για την επίλυση της κρίσης του ευρώ»!

Ο ίδιος όχι απλώς παραδέχθηκε τη συμμετοχή του στο σχέδιο Βαρουφάκη, αλλά ήταν εξόχως αποκαλυπτικός αναφορικά με τον τρόπο δράσης της ομάδας. Και απολύτως ειλικρινής ως προς το ότι τόσο ο ίδιος όσο και οι υπόλοιποι γνώριζαν ακριβώς τι έπρατταν και πόσο αντισυμβατικό ήταν αυτό. Μιλώντας στο περιοδικό «Politico» ο κ. Γκάλμπρεϊθ τόνισε χαρακτηριστικά: «Δεν υπήρχε τίποτα αμφίβολο σε όσα κάναμε, εκτός από το γεγονός ότι γνωρίζαμε πως θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν».

Στη συνέχεια μίλησε για το πώς τα μέλη της ομάδας αντάλλασσαν πληροφορίες με κρυπτογραφημένα email, περιέγραψε συναντήσεις σε… απομακρυσμένα σημεία και έκανε λόγο για ασκήσεις επί χάρτου σε καίρια ερωτήματα όπως «πού θα πρέπει να εστιαστεί η προσοχή της κυβέρνησης αν βρεθεί στο χείλος του γκρεμού; Πόσα είναι τα διαθέσιμα καύσιμα της Ελλάδας; Ποια η επισιτιστική κατάσταση και κατά πόσον θα υπήρχε πιθανότητα έλλειψης τροφίμων μέσα στο καλοκαίρι ή πόσο καιρό θα μπορούσαν να διαρκέσουν τα ιατρικά εφόδια;».

Στο ερώτημα του δημοσιογράφου κατά πόσο τα μέλη της ομάδας επικοινωνούσαν και με κωδικές λέξεις, ο κ. Γκάλμπρεϊθ κάγχασε μεν, έσπευσε όμως να διευκρινίσει πως «δεν επρόκειτο για μια επιχείρηση απατεώνων». Παραδέχθηκε εντούτοις ότι ο κ. Βαρουφάκης τους είχε πει πως εάν η προσπάθειά τους αποκαλυπτόταν, τότε ο ίδιος θα αρνούνταν και θα διέψευδε την ύπαρξη ενός τέτοιου σχεδίου.

«Θα το αρνηθώ, θα το διαψεύσω», φέρεται να δήλωσε ο τέως υπουργός Οικονομικών και σε όσους πήραν μέρος στην τηλεδιάσκεψη του think tank «OMFIF». Επρόκειτο για μια τηλεδιάσκεψη του τέως υπουργού Οικονομικών με στελέχη hedge funds που διοργάνωσε στα μέσα Ιουλίου ο λόρδος Νόρμαν Λάμοντ, πρώην υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας στην κυβέρνηση Μέιτζορ. Ο ίδιος ο λόρδος Λάμοντ δήλωσε την περασμένη Τετάρτη στην τηλεόραση του Bloomberg πως ο Γιάνης Βαρουφάκης παρουσίασε στην περιβόητη αυτή τηλεδιάσκεψη ένα είδος σχεδίου εκτάκτου ανάγκης για να δημιουργήσει ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας στην περίπτωση που τελικά δεν υπήρχε συμφωνία με τους πιστωτές της χώρας και πάντως όχι ένα σχέδιο εξόδου της από το ευρώ. Συμπλήρωσε, δε, πως δεν θα μπορούσε ο Βαρουφάκης τεχνικά να κάνει κάτι τέτοιο (ένα Grexit δηλαδή) καθώς δεν υπήρχε επαρκής χρόνος. Ο λόρδος Λάμοντ δήλωσε επίσης ότι θεωρεί φίλο του τον Γιάνη Βαρουφάκη, τον οποίο, όπως είπε, γνώρισε πριν από χρόνια σε ένα συνέδριο στην Αυστραλία. Υπογράμμισε δε ότι ο τέως υπουργός γνώριζε ότι η συζήτηση ηχογραφούνταν, αν και είχε ξεκαθαριστεί εξαρχής ότι αυτή θα ήταν εμπιστευτική off the record.



■ Τρίτη 28 Ιουλίου 2015: Η… αντεπίθεση του Γιάνη Βαρουφάκη - Τα άρθρα σε «Financial Times» και «Stern»
Οταν αποκαλύφθηκαν όλες οι πτυχές αυτού του παραλίγο disaster story, ο Γιάνης Βαρουφάκης αποφάσισε να περάσει στην αντεπίθεση. Ξεκίνησε με ένα άρθρο του στους «Financial Times», στο οποίο έκανε λόγο για «κάτι σάπιο που υπάρχει στην Ευρωζώνη και στους αποτρόπαιους περιορισμούς της εθνικής κυριαρχίας». Σχολιάζοντας το πώς υποδέχθηκαν τα media, εντός και εκτός Ελλάδος, το περιβόητο Plan B του έγραψε: «Ενα παράδοξο κρύβεται στα θεμέλια της Ευρωζώνης. Οι κυβερνήσεις εντός της νομισματικής ένωσης δεν έχουν μια Κεντρική Τράπεζα να τις υποστηρίζει, ενώ η Κεντρική Τράπεζα δεν διαθέτει μια κυβέρνηση να την υποστηρίξει. Παρά ταύτα υπάρχουν βήματα που τα κράτη-μέλη μπορούν να κάνουν για να βελτιώσουν ορισμένες από τις αρνητικές επιπτώσεις του. Εμείς, κατά τη θητεία μου στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών, μελετήσαμε ένα πλάνο που επικεντρώθηκε στη χρόνια έλλειψη ρευστότητας του οικονομικά συμπιεσμένου δημόσιου τομέα και στις επιπτώσεις που είχε στον πολύπαθο ιδιωτικό τομέα. Η απλή ιδέα μας ήταν να καταστεί δυνατή η πολυμερής ακύρωση των καθυστερούμενων οφειλών μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα χρησιμοποιώντας την υπάρχουσα διαδικτυακή πλατφόρμα πληρωμών από τη φορολογική υπηρεσία.

Μπορούσε να δημιουργηθεί ένας λογαριασμός αποθεματικού, ανά αριθμό φορολογικού μητρώου, στο διαδικτυακό interface της Εφορίας και να πιστωθεί με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους προς το εν λόγω άτομο ή εταιρεία. Οι κάτοχοι Αριθμού Φορολογικού Μητρώου θα ήταν σε θέση να μεταφέρουν πιστώσεις από τον λογαριασμό των αποθεματικών τους είτε προς το κράτος (αντί των πληρωμών φόρου) είτε σε οποιονδήποτε άλλο λογαριασμό». Και συνεχίζει απτόητος: «Σε μια δεύτερη φάση ανάπτυξης, που δεν είχαμε τον χρόνο να εξετάσουμε σωστά, οι εφαρμογές στα smartphones και στις κάρτες των πολιτών θα μπορούσαν να προσθέσουν έναν βαθμό ευελιξίας και τη διασφάλιση της προσβασιμότητας, καθώς και μια ευρεία υιοθέτηση του συστήματος. Το προβλεπόμενο σύστημα πληρωμών θα μπορούσε να αναπτυχθεί έτσι ώστε να αντικαταστήσει την πλήρη απουσία από τις αγορές δημοσίου χρέους, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της πιστωτικής κρίσης, όπως αυτή που έχει πλήξει την Ελλάδα από το 2010.

Οι παράγοντες του ιδιωτικού τομέα θα μπορούσαν να επιλέξουν να αγοράσουν πιστώσεις από το διαδικτυακό interface της φορολογικής υπηρεσίας τους χρησιμοποιώντας τους κανονικούς τραπεζικούς λογαριασμούς τους και να τις προσθέσουν στον λογαριασμό των αποθεματικών τους. Αυτές οι πιστώσεις θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν, για παράδειγμα, μετά από έναν χρόνο για να σβήσουν τους μελλοντικούς φόρους με μια έκπτωση της τάξης του 10%. Εφόσον οι συνολικές πιστώσεις φόρου καλύπτονταν και το μέγεθός τους ήταν απολύτως διαφανές, το αποτέλεσμα θα ήταν μια οικονομικά υπεύθυνη αύξηση της ρευστότητας στην κυβέρνηση και μια γρηγορότερη επιστροφή στις αγορές, όπου η Ελλάδα δεν έχει πρόσβαση».

Η «μεγάλη αντεπίθεση» συνεχίστηκε με συνέντευξη στο περιοδικό «Stern» την Τετάρτη 29 Ιουλίου. Εκεί παραδέχτηκε, ενδεχομένως χωρίς καν να το συνειδητοποιήσει, ότι όντως από τις πρώτες ημέρες του στο υπουργείο είχε στον νου του το Plan B. Εκμυστηρεύεται λοιπόν στο γερμανικό περιοδικό: «Aπό τον Ιανουάριο είχαμε ένα πολεμικό συμβούλιο, αποτελούμενο από πέντε-έξι άτομα τα οποία ασχολήθηκαν με το σενάριο ενός Grexit. Mαζί μελετήσαμε όλα τα πιθανά σενάρια. Ποτέ δεν σκεφτήκαμε να πάρουμε τα κεφάλαια της Τραπέζης της Ελλάδος για να πληρώσουμε τις συντάξεις. Δεν είμαστε τυχοδιώκτες (σ.σ.: αυτό όντως, άλλος υπουργός το σκέφτηκε…)».
 
Τα ραντεβού που δεν σχολιάστηκαν ποτέ!

Αυτό το περί τυχοδιωκτισμού, πάντως, μερικοί το είχαν υποψιαστεί πολύ καιρό πριν από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου! Για παράδειγμα, όσοι είχαν βρεθεί λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές σε εστιατόριο του Kολωνακίου και είχαν ακούσει τον Γιάνη Βαρουφάκη να αναλύει το σχέδιο δράσης των πρώτων ημερών λέγοντας: «Tο σχέδιό μας είναι συγκεκριμένο. Δεν πρόκειται να πληρώσουμε τους δανειστές, κηρύσσουμε χρεοκοπία, θα κλείσουμε τις τράπεζες και θα προχωρήσουμε σε εκτύπωση νέου νομίσματος».

Τότε ακόμα και στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας φέρονται να δήλωναν πως «ο κ. Bαρουφάκης ήταν ο μόνος που είχε ρεαλιστικό σχέδιο για επιστροφή στη δραχμή». Ο τέως υπουργός Οικονομικών φέρεται να είχε συναντηθεί με τον διάσημο δικηγόρο, ειδικό σε θέματα αναδιάρθρωσης χρέους, Λι Mπουχάιτ, ενώ λίγο μετά υπήρξαν και δημοσιεύματα για επαφές του και με άλλους οικονομικούς παράγοντες και ινστιτούτα, όπως το Levy Economics, το οποίο είχε διοργανώσει το 2013 συνέδριο στο οποίο μετείχε και ο Aλέξης Tσίπρας.

Στο συγκεκριμένο ινστιτούτο εργαζόταν και ο κ. Γκάλμπρεϊθ, μετέπειτα συνεργάτης του Γιάνη Bαρουφάκη. Παράλληλα άλλες πληροφορίες αναφέρονταν στο κομμουνιστικό παρελθόν των στελεχών της κυβέρνησης και το συνέδεαν με τα αλλεπάλληλα ραντεβού του Παναγιώτη Λαφαζάνη στη Μόσχα. Από τις εκλογές και μετά ο τελευταίος επισκέφθηκε τη Μόσχα τρεις φορές. Μερικοί κάνουν λόγο για ραντεβού στη Μόσχα και πριν τις εκλογές. Σε κάθε περίπτωση, αν τα στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης πίστευαν πως θα μπορούσαν να κερδίσουν χρηματοοικονομική στήριξη μερικών δεκάδων δισ. ευρώ δολαρίων από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, τότε μάλλον απογοητεύτηκαν οικτρά. Ούτε καν όταν ο κ. Λαφαζάνης προσέφερε στη Μόσχα την υπογραφή της Ελλάδας για τον αγωγό φυσικού αερίου, ελπίζοντας προκαταβολή τελών μεταφοράς αερίου ύψους τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ, δεν βγήκε άκρη. Το αποτέλεσμα ήταν ανώτατος Ελληνας τραπεζίτης να σχολιάσει: «Τα όνειρα της Αριστερής Πλατφόρμας για τσάμπα αέριο και για δραχμή που θα στηρίζονταν από τους Ρώσους κατέρρευσαν πριν καν ξεκινήσουν».

■ Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015: Η ώρα των μηνύσεων
Οπως είναι απολύτως λογικό μετά από τόσα εξωφρενικά ακούστηκαν τις προηγούμενες ημέρες, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών διέταξε την περασμένη Τετάρτη τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διαπιστωθεί η βασιμότητα των όσων καταγγέλλονται στις μηνυτήριες αναφορές συνολικά έξι δικηγόρων οι οποίοι στράφηκαν σε βάρος των μη πολιτικών προσώπων - συνεργατών του Γιάννη Βαρουφάκη στο Plan Β. Οι καταγγέλλοντες τονίζουν πως τα όσα αποκάλυψε ο πρώην υπουργός Οικονομικών στο οικονομικό φόρουμ της 16ης Ιουλίου στοιχειοθετούν το αδίκημα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, της παραβίασης προσωπικών δεδομένων και φτάνουν μέχρι το αδίκημα της παραχάραξης νομίσματος.

Στο υπουργείο διατάχθηκε ΕΔΕ για να διερευνήσει τυχόν ευθύνες των υπαλλήλων που φέρονται να εμπλέκονται στην ομάδα Βαρουφάκη, ο δε παιδικός φίλος, γενικός γραμματέας διαψεύδει ότι είχε οποιαδήποτε εντολή για υποκλοπές ΑΦΜ Ελλήνων πολιτών και η υπόθεση αναμένεται να φτάσει μέχρι τη Βουλή. Σε πολιτικό επίπεδο οι επιπτώσεις της ακόμα δεν έχουν προσμετρηθεί. Εκτός εάν η γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ συνοψίζεται στην άποψη που εξέφρασε την περασμένη Πέμπτη από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ο Νίκος Φίλης λέγοντας ότι ο Βαρουφάκης είναι γνωστό πως λέει πολλές μα…κίες!
 
Πως το Plan B θα έφερνε την καταστροφή
Οι επιπτώσεις ενός παράλληλου νομίσματος θα ήταν τρομακτικές
 

Οι επιπτώσεις

1. Ενα νέο νόμισμα, παράλληλο του ευρώ, προσκρούει στο νομικό πλαίσιο λειτουργίας της Ευρωζώνης και θα μπορούσε να εκληφθεί ως μονομερής κίνηση αποχώρησης από το ευρώ.

2.  Η δημιουργία ενός νέου νομίσματος, έστω εικονικού, απαιτεί συσσώρευση πλούτου, κάτι που αδυνατεί να κάνει η Ελλάδα. Το νέο νόμισμα σύντομα θα απαξιωνόταν και ο πληθωρισμός θα απογειωνόταν.

3. Η πρώτη λογική αντίδραση των τραπεζών θα ήταν να κλείσουν προκειμένου να προστατεύσουν όσα κεφάλαια παρέμεναν στους καταθετικούς λογαριασμούς.

4. Χωρίς τράπεζες δεν θα ερχόταν χρήμα ούτε από την ΕΚΤ. Αρα η Ελλάδα θα λειτουργούσε με IOU και με όσα ευρώ είχαν απομείνει στην εσωτερική αγορά, τα οποία φυσικά κάποτε θα τελείωναν και μαζί τους και οι εισαγωγές. Η οικονομία θα κατέρρεε.

5. Τα IOU θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν μόνο εσωτερικά στη χώρα. Διεθνείς πληρωμές με IOU και εικονικά χρήματα, προς το παρόν, δεν γίνονται δεκτές από τον υπόλοιπο πολιτισμένο κόσμο σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

ΠΛΑΚΑ Αθήνα 12.00 
Φεβρουάριος 2015


Ο Γιάνης Βαρουφάκης με τον Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ τον χειμώνα στην Αθήνα. Από τότε έχει αρχίσει ο σχεδιασμός του Grexit

6. Με δεδομένο ότι όσες προσπάθειες έγιναν -προεκλογικά και μετεκλογικά- από την παρούσα κυβέρνηση, αλλά και οι αντίστοιχες των προηγούμενων κυβερνήσεων, να αναζητηθεί τρίτη οδός χρηματοδότησης, εκτός Ευρώπης και ΔΝΤ, στέφθηκαν με παταγώδη αποτυχία, κυρίως λόγω γεωπολιτικών λόγων, η απομάκρυνση από την ευρωπαϊκή οικογένεια σημαίνει μόνο μεγαλύτερη έλλειψη πόρων, με πρωτόγνωρες επιπτώσεις στο κοινωνικό κράτος, στην πρόνοια, αλλά ακόμα και στην ασφάλεια της Ελλάδας. Φανταστείτε μόνο τις Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας να αναζητούν προμήθειες ή ανταλλακτικά από το εξωτερικό διαθέτοντας προς πληρωμή IOU! Ή οι αρχές ασφαλείας, να αναζητούν ανταλλακτικά για τα πυροσβεστικά οχήματα και αεροσκάφη με τον καύσωνα να σαρώνει τη χώρα!

7. Θα ξεκινούσαν οι σοβαρές ελλείψεις (φάρμακα, καύσιμα, εκατοντάδες είδη τροφίμων και ποτών). Πρακτικά δηλαδή θα κατέρρεε η οικονομία, την ίδια ώρα που λογικά η κυβέρνηση θα προσπαθούσε να καλύψει τις εσωτερικές συναλλαγές με ακόμα περισσότερα IOU, δηλαδή με καθαρά πληθωριστικό χρήμα. Η Ελλάδα θα γινόταν παράδοξο παράδειγμα χώρας που θα έβλεπε τον πληθωρισμό της να καλπάζει όντας μέσα στο ευρώ, χωρίς όμως να μπορεί να το χρησιμοποιήσει! Η συνέχεια δεν θέλει φαντασία: κλείσιμο επιχειρήσεων, ραγδαία αύξηση της ανεργίας, κοινωνικές αναταραχές...

Το «παρατραπεζικό» σύστημα
Το ερώτημα που τίθεται είναι κατά πόσο αυτό το σύστημα Βαρουφάκη θα μπορούσε να λειτουργήσει, έστω με τις εγγενείς αδυναμίες του. Η προφανής, ψύχραιμη απάντηση είναι αρνητική. Το όλο σχέδιο στηρίζεται στη δημιουργία ενός νέου, παράλληλου, ηλεκτρονικού παρατραπεζικού συστήματος που για να καταστεί λειτουργικό θα απαιτούσε χιλιάδες ώρες προετοιμασίας. Το Ελληνικό Δημόσιο αδυνατεί να εκσυγχρονίσει το TaxisNet, θα μπορούσε να στήσει ένα νέο σύστημα από το μηδέν;

Το χακάρισμα των ΑΦΜ 
Μέσω των «ντουμπλαρισμένων» ΑΦΜ, το κράτος θα μπορούσε άμεσα να πληρώσει ΣΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΜΟΡΦΗ, ΕΙΚΟΝΙΚΑ, ληξιπρόθεσμες οφειλές του (προς προμηθευτές, επιστροφές ΦΠΑ) πιστώνοντας τους «νέους» λογαριασμούς ΑΦΜ των δικαιούχων. Με τον τρόπο αυτό οι ειδήμονες φίλοι του κ. Βαρουφάκη θεωρούσαν ότι θα μπορούσαν να πληρώσουν ακόμα και συντάξεις!
 
 
Oι «περίεργοι» φίλοι του Γ. Βαρουφάκη
Ο Αγγλος υπουργός που έκανε ζάπλουτο τον Σόρος



O λόρδος Λάμοντ, πρώην υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας της κυβέρνησης Μέιτζορ, είναι ο άνθρωπος που έφερε τη «Μαύρη Τετάρτη» στις αγορές συναλλάγματος, στις 16 Σεπτεμβρίου του 1992, και έκανε ζάπλουτο τον Τζορτζ Σόρος, ο οποίος σε ένα μόλις 24ωρο κέρδισε το αστρονομικό για την εποχή ποσό του ενός δισ. δολαρίων. Το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών υπολόγισε τότε τις απώλειες της Τράπεζας της Αγγλίας σε 3,4 δισ. στερλίνες


Με ύβρεις η απάντηση του Βαρουφάκη
Ο ίδιος ο τέως ΥΠΟΙΚ επανέρχεται στη συνηθισμένη του τακτική να απαντά στις αποκαλύψεις και τα ερωτήματα που αυτές δημιουργούν με ύβρεις και χαρακτηρισμούς μετά τα όσα αποκαλύπτει το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ για τη συνάντηση που είχε με τον «παιδικό φιλό» Μιχάλη Χατζηθεοδώρου και τον εξ απορρήτων συνεργάτη του Νίκο Θεοχαράκη.

Χωρίς να μπαίνει στην ουσία και να απαντά στα όλα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας σχετικά με τα σχέδια της μικρής ομάδας ανθρώπων γύρω από τον ίδιο για το περιβόητο plan B αλλά και στις συνέπειες που αυτό θα είχε για την πραγματική οικονομία και τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων, ο κ. Βαρουφάκης επιδίδεται μέσω twitter σε χαρακτηρισμούς και... «δημιουργική ασάφεια» για όλα όσα αποκαλύπτονται. «Επειδή η βέλτιστη αντίδραση στην χυδαιότητα είναι η δημοσιοποίησή της, ένα tweet με το σημερινό ΠΡΩΤΟ Θ(Ψ)ΕΜΑ» γράφει ο κ. Βαρουφάκης.

Και τα ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα: Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε, ναι ή όχι; Συζητούσαν για ώρες στο ξενοδοχείο, ναι ή όχι; Οι τρεις τους ήταν μέλη της κλειστής ομάδας που σχεδίαζε το plan B, ναι ή όχι;

του Παναγιώτη Γκρουμούτη

Δεν υπάρχουν σχόλια: