Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Φτηνό ή ασφαλές φάρμακο: Η αλήθεια πίσω από την κόντρα (Bίντεο)

fthno-h-asfales-farmako-h-alhtheia-pisw-apo-thn-kontra
Με φόντο την άγρια κόντρα μεταξύ του υπουργείου Υγείας και του ΣΥΡΙΖΑ, για τη μείωση της τιμής των φαρμάκων, το newpost αναζητά την ερμηνεία των επιχειρημάτων της κάθε πλευράς και τελικά το συμφέρον των ασφαλισμένων, αναφορικά με την τσέπη, αλλά και την υγεία τους.
Η επίμαχη τροπολογία που τίθεται αύριο (27 Νοεμβρίου) σε ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή, προβλέπει τη μείωση της τιμής περίπου 6.000 φαρμακευτικών σκευασμάτων, (γενοσήμων και off patent), σε περιπτώσεις έως και 40%. Με απλά λόγια ο ασφαλισμένος θα πληρώνει στο εξής φθηνότερα φάρμακα. Ταυτόχρονα θα επιτευχθεί η...
μνημονιακή δέσμευση περιορισμού της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης από τα σημερινά 2,5 στα περίπου 2 δισ. ευρώ.
Τους λόγους για τους οποίους είναι αντίθετος στην εν λόγω περικοπή, εξηγεί στο newpost ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ (Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος) Κωνσταντίνος Φρουζής, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι αυτό που τους χωρίζει από την κυβέρνηση, είναι μόλις μερικά εκατομμύρια.
«Θεωρώ ότι πρέπει να ψηφιστεί η τροπολογία», υποστηρίζει στο newpost o Κωνσταντίνος Λουράντος, πρόεδρος των φαρμακοποιών Αττικής, αναφερόμενος στο αδιαμφισβήτητο δικαίωμα του ασφαλισμένου να έχει πρόσβαση σε φθηνό και ποιοτικό φάρμακο.

Η αλήθεια για τον ποιοτικό έλεγχο των φαρμάκων

Ωστόσο, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που έχουν δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι θα καταψηφίσουν την τροπολογία, θέτουν στο τραπέζι το θέμα της ασφάλειας των ασθενών, κάνοντας λόγο για «φάρμακα αμφιβόλου ποιότητας από τρίτες χώρες».
Όπως επισημαίνει στο newpost o εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε πέρσι συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και του Ισραήλ (με άλλα λόγια της ισραηλινών συμφερόντων φαρμακοβιομηχανίας TEVA), βάσει της οποίας τα φαρμακευτικά προϊόντα από τρίτες χώρες, δεν θα ελέγχονται από ευρωπαϊκά όργανα, αλλά μόνο στον τόπο προέλευσης.
«Αυτοί που τα λένε αυτά, κάνουν λάθος και δεν ξέρω αν τα λένε και εκ του πονηρού», υποστηρίζει από την πλευρά του ο κ. Λουράντος, δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι «αν η Ελλάδα κάνει απευθείας εισαγωγή από τρίτη χώρα, το εκάστοτε φάρμακο θα πάρει έγκριση από τον ΕΟΦ. Η ελληνική αδειοδότηση δεν είναι απαραίτητη, μόνο εφόσον έχει πάρει το φάρμακο έγκριση από τον αντίστοιχο ΕΟΦ άλλης ευρωπαϊκής χώρας».

Φαρμακοποιοί: «Κυκλοφορούν ήδη φάρμακα αμφιβόλου ποιότητας»

Το σημαντικό, κατά τους φαρμακοποιούς, είναι ο δειγματοληπτικός έλεγχος που υποχρεούται να κάνει ο ΕΟΦ, ο οποίος είναι εξαιρετικά περιορισμένος, λόγω κόστους.
«Δεν είναι απίθανο να κυκλοφορούν ή να κυκλοφορήσουν στο μέλλον στην Ελλάδα φάρμακα αμφιβόλου ποιότητας. Ξέρετε πόσες παρτίδες ανακαλεί κάθε χρόνο ο ΕΟΦ;», επισημαίνει ο κ. Λουράντος, εξηγώντας ότι «μπορεί ένα σκεύασμα να έχει πάρει έγκριση, ωστόσο αυτό δεν αφορά όλες τις παρτίδες, γιατί ο όγκος είναι τεράστιος. Έχει τύχει λοιπόν να εντοπιστούν στην αγορά παρτίδες, που για παράδειγμα δεν περιέχουν την ποσότητα των δραστικών που λένε ότι περιέχουν».
Αυτό που επισημαίνεται στο newpost ως πρόβλημα από τους γιατρούς, είναι η έλλειψη ελέγχων εκ μέρους του ΕΟΦ, σε φάρμακα που έχουν ήδη πάρει έγκριση κυκλοφορίας. Το παράδειγμα των φούρνων, που επικαλείται η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά, Βαρβάρα Ανεμοδουρά, είναι επεξηγηματικό.
Υφυπουργός Υγείας: «Τους ελέγχους πρέπει να εντείνουμε και όχι να διατηρήσουμε ψηλά τις τιμές»
Αρμοδίως απάντηση στις περί ελέγχων καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ, δίνει ο πρόεδρος του ΕΟΦ Δημήτρης Λιντζέρης, που κάνει λόγο για εγκρίσεις και ελέγχους φαρμάκων, που πραγματοποιούνται με αμιγώς επιστημονικούς όρους, απόλυτα εναρμονισμένους με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και τα ευρωπαϊκά πρότυπα.
«Μοναδικός γνώμονας των αποφάσεων του ΕΟΦ είναι η διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Ως εκ τούτου τα εγκεκριμένα από τον ΕΟΦ φάρμακα -πρωτότυπα και γενόσημα- είναι απολύτως ασφαλή και αξιόπιστα. Τη φαρμακευτική πολιτική δεν την υπαγορεύουν οι ανάγκες των φαρμακευτικών εταιρειών, αλλά αυτές των πολιτών.
Η δημόσια υγεία σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να γίνεται αντικείμενο κομματικής αντιπαράθεσης, ούτε να υπόκειται σε πολιτικές σκοπιμότητες. Οι ενστάσεις, ακόμη και καταγγελίες, στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για τη λειτουργία, την αξιοπιστία και φερεγγυότητα του ΕΟΦ, εάν δεν εξυπηρετούν ανομολόγητες επιδιώξεις, είναι τουλάχιστον άστοχες και αστήρικτες», αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση.
«Ακόμη όμως κι αν δεχτούμε για την οικονομία της συζήτησης, ότι οι έλεγχοι που γίνονταν ως τώρα δεν ήταν επαρκείς», όπως δήλωσε στο newpost η υφυπουργός Υγείας Ζέττα Μακρή, το θέμα θα λυθεί άμεσα, αφού «ήδη ο κ. Γεωργιάδης έχει δώσει εντολή να ενισχυθεί σε προσωπικό το τμήμα ελέγχων».
Όπως μάλιστα, υποστήριξε η ίδια, το υποθετικό πρόβλημα σε επίπεδο ελέγχων, δε μπορεί να αποτελεί επιχείρημα για να μη μειώσουμε τις τιμές των φαρμάκων.
Ρεπορτάζ : Σταυριανή Καραμανίδη

Δεν υπάρχουν σχόλια: