Αυτοεπιβεβαιούμενη προφητεία τείνει να καταστεί ο ανασχηματισμός
μετά τα κυβερνητικά προβλήματα της περασμένης εβδομάδας αλλά και τις πιέσεις που ασκούν οι κυβερνητικοί εταίροι, παρότι ο πρωθυπουργός θα επιθυμούσε οι αλλαγές στο Υπουργικό Συμβούλιο να πραγματοποιηθούν αρχές καλοκαιριού. ...
Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης πιέζουν με δηλώσεις τους στη“R” της Κυριακής για άμεσο ανασχηματισμό και αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης. «Το ζήτημα είναι να αναδειχθεί το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης ως εθνικός στρατηγικός στόχος» τονίζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
«Η κυβέρνηση συνεργασίας των τριών κομμάτων αυτό τον στόχο πρέπει να υπηρετεί, και προγραμματικά και λειτουργικά. Και ως πολιτικό πλαίσιο και ως σχήμα».
Ακόμα πιο αποφασιστικός ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ επισημαίνει πως πρέπει να λυθούν άμεσα τα όποια προβλήματα λειτουργίας έχουν παρατηρηθεί και έχουν καταγραφεί, χαρακτηρίζει «χρήσιμη» τη σύσταση ενός άτυπου συντονιστικού οργάνου και ζητάει αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα αποκλειστικά με αξιοκρατικά κριτήρια. «Η παρατεταμένη συζήτηση και φιλολογία γύρω από τον ανασχηματισμό βλάπτει την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης» τονίζει μέσω της “R” ο Φώτης Κουβέλης, τασσόμενος ευθέως υπέρ ενός άμεσου ανασχηματισμού.
Ο πρωθυπουργός εξακολουθεί να θεωρεί ως πιο επωφελή περίοδο για τον ανασχηματισμό τις αρχές του καλοκαιριού, μετά το νέο έλεγχο της τρόικας και μετά ίσως το Συνέδριο του κόμματός του, ώστε να προχωρήσει σε μια ευρύτερη ανακατανομή εξουσιών. Ιπποκράτους και Αγίου Κωνσταντίνου, όμως, βιάζονται και πιέζουν, όχι μόνο γιατί βλέπουν τα προβλήματα της κυβέρνησης, αλλά και γιατί σημειώνουν -δημοσκοπικά τουλάχιστον- πτώση και η αναδιαμόρφωση της στρατηγικής στα κόμματά τους περνά μέσα και από την κυβέρνηση. Στο τραπέζι των παρασκηνιακών συζητήσεων, άλλωστε, δεν είναι μόνο ο ανασχηματισμός, αλλά και η προγραμματική συμφωνία -όπως επιμένει ο Ευ. Βενιζέλος-, κυρίως όμως ο τρόπος λειτουργίας της κυβέρνησης. Το τελευταίο αποτελεί αυτή τη στιγμή ένα από τα πιο βασικά προβλήματα, καθώς η αντιπαράθεση Μανιτάκη-Ρουπακιώτη, εμφανίστηκε ως πρόβλημα «υπουργών της ΔΗΜΑΡ» που έπρεπε περισσότερο να αντιμετωπίσει ο Φώτης Κουβέλης, γεγονός που αποδεικνύει πως κάποιοι θεωρούν την κυβέρνηση όχι κυβέρνηση, αλλά… ομοσπονδία κομμάτων.
Στο μυαλό του προέδρου του ΠΑΣΟΚ
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, παρά τις τελευταίες δηλώσεις του, εξακολουθεί να προβληματίζεται για το ενδεχόμενο συμμετοχής και του ιδίου στην κυβέρνηση. Σε μια τέτοια περίπτωση και με δεδομένο ότι ο Αντώνης Σαμαράς αποκλείει το ενδεχόμενο ορισμού αντιπροέδρων, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα επιθυμούσε τη θέση του υπουργού Εξωτερικών, με το Δημήτρη Αβραμόπουλο σε μια τέτοια περίπτωση να προορίζεται για υπουργός Εσωτερικών, αναλαμβάνοντας και το πακέτο της συνταγματικής αναθεώρησης.
Ο Αθανάσιος Τσαυτάρης θα παραμείνει στη θέση του, ενώ αντιθέτως θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση ο Ευάγγελος Λιβιεράτος.
Για υπουργός Ενέργειας προορίζεται ο Γιάννης Μανιάτης, ενώ θα υπουργοποιηθεί και η Φώφη Γεννηματά.
Για τη θέση αναπληρωτή υπουργού προορίζεται ο Πάρις Κουκουλόπουλος και για θέση υφυπουργών κάποιος εκ των Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, Εύης Χριστοφιλοπούλου, Θάνου Μωραΐτη και Συμεών Κεδίκογλου.
Στο μυαλό του Φώτη Κουβέλη
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ νιώθει να αδυνατίζει το επιχείρημά του περί παραμονής στις θέσεις τους των Αντώνη Μανιτάκης και Αντώνη Ρουπακιώτη. Αν ο ανασχηματισμός γίνει το καλοκαίρι θα μπορεί να ισχυριστεί ότι οι δύο υπουργοί ολοκλήρωσαν το έργο τους και ως εκ τούτου πιο εύκολα να επιτρέψει την αντικατάστασή τους. Βέβαιον είναι ότι θα αντικατασταθεί η Φωτεινή Σκοπούλη με πιθανότερο διάδοχό της τον καθηγητή Γιάννη Ευδοκιμίδη. Σε περίπτωση που χρησιμοποιηθούν πολιτικά στελέχη -στην παρούσα φάση ο Φώτης Κουβέλης είναι αρνητικός για ένα τέτοιο ενδεχόμενο- ακούγονται τα ονόματα του Σπύρου Λυκούδη για τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, του Βασίλη Οικονόμου για τη θέση του υφυπουργού Άμυνας, της Ασημίνας Ξυροτύρη για παραγωγικό υπουργείο, του Δημήτρη Χατζησωκράτη για οικονομικό υπουργείο, πιθανόν και του Γρηγόρη Ψαριανού για τον τομέα του Πολιτισμού, ανάλογα με τις καραμπόλες που θα γίνουν και με τον αριθμό, βεβαίως, του κυβερνητικού σχήματος. Τέλος, ο Νίκος Τσούκαλης συζητείται σε περίπτωση αντικατάστασης του Αντώνη Ρουπακιώτη και ο Ανδρέας Παπαδόπουλος για το επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης.
Η αποκλειστική δήλωση του Ευάγγελου Βενιζέλου στην “R”
«Χάρις στις θυσίες του ελληνικού λαού και το βαρύ πολιτικό κόστος που σηκώσαμε, η Ελλάδα βρίσκεται πλέον σε ελεγχόμενη κατάσταση μέσα σε μία Ευρώπη που συνεχίζει να είναι ιδιαίτερα νευρική.
Τώρα που έχει γίνει δεκτό διεθνώς ότι η Ελλάδα δεν αντέχει και δεν πρέπει να λάβει πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, τώρα που βαδίζουμε σε περαιτέρω μείωση του δημοσίου χρέους, χάρη στα πρωτογενή πλεονάσματα που πετυχαίνουμε, το ζήτημα είναι να αναδειχθεί το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης ως εθνικός στρατηγικός στόχος.
Η Κυβέρνηση συνεργασίας των τριών κομμάτων αυτό το στόχο πρέπει να υπηρετεί και προγραμματικά και λειτουργικά. Και ως πολιτικό πλαίσιο και ως σχήμα».
Η αποκλειστική δήλωση του Φώτη Κουβέλη στην “R”
«Η λειτουργία της κυβέρνησης έχει να κάνει με την αποτελεσματικότητα του κυβερνητικού έργου. Ως εκ τούτου, επιβάλλεται να επιλυθούν άμεσα τα όποια προβλήματα λειτουργίας έχουν παρατηρηθεί και καταγραφεί. Η σύσταση ενός άτυπου συντονιστικού οργάνου θα ήταν χρήσιμη. Στο πλαίσιο αυτό, χρειάζεται να δούμε και τις όποιες αλλαγές που πρέπει να υπάρξουν στο κυβερνητικό σχήμα, αποκλειστικά με αξιοκρατικά κριτήρια. Η παρατεταμένη συζήτηση και φιλολογία γύρω από τον ανασχηματισμό βλάπτει την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης».
Euro2day
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου