Ένα νέο «μικρό» μνημόνιο είναι πιθανόν να απαιτηθεί από τους Εταίρους αν υπάρξει σήμερα συμφωνία στο Eurogroup για τη διευθέτηση του θέματος της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και την εκταμίευση της δόσης.
Ο λόγος είναι τα 10 δισ. που «περισσεύουν» μετά τη χρήση όλων
των άλλων εργαλείων που θα επιστρατευτούν ώσπου να μειωθεί το χρέος στο
124% το 2020. Αυτά τα χρήματα, όπως και αν
παρουσιαστούν, θα επιβαρύνουν τους προϋπολογισμούς των εταίρων, και
όποτε συμβαίνει αυτό ενεργοποιείται η διαδικασία έγκρισης των 17, η
οποία πάντα συνοδεύεται από νέα μέτρα... Συγκεκριμένα τις τελευταίες μέρες συζητούνται από τους Εταίρους οι εξής παρεμβάσεις για να γίνει «βιώσιμο» το ελληνικό χρέος: Η μερική παραίτηση της ΕΚΤ των Κεντρικών Τραπεζών των 17 από τα κέρδη τους στο χαρτοφυλάκιο των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν, η αύξηση του θεωρητικού ορίου βιωσιμότητας από το 120% το 2020, στο 124%, η επαναγορά ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά με δάνειο από τον EFSF και η χρονική επέκταση των λήξεων και η μείωση των επιτοκίων στα δάνεια του λεγόμενου επίσημου τομέα.
Στο σύνολο τους πάντως αυτές οι παρεμβάσεις κατεβάζουν το 2020 το χρέος στο 130% του ΑΕΠ. Υπάρχει λοιπόν σε κάθε περίπτωση ένα κενό ύψους 8 ως 10 δισ. που για να καλυφθεί, θα πρέπει να υπάρξει μορατόριουμ στα δάνεια του επίσημου τομέα για κάποιο διάστημα, δηλαδή ο ουσιαστικός «μηδενισμός» των επιτοκίων. Αυτό όμως είναι στην πραγματικότητα ένα έμμεσο κούρεμα, που θα ζημιώσει τους προϋπολογισμούς των 17.
Αυτό προϋποθέτει νέα απόφαση και όπως πάντα σε κάθε τέτοια περίπτωση, νέες διασφαλίσεις. Ένα νέο μίνι μνημόνιο για αυτή τη νέα απόφαση, το οποίο θα εμπεριέχει και νέα μέτρα, ώστε να βεβαιωθούν οι εταίροι ότι όλα θα πάνε κατ’ ευχή, είναι κάτι που συζητείται στις Βρυξέλλες, ειδικά μάλιστα αν σκεφτεί κανείς ότι οι ζημιές που θα μπορούσαν να προκύψουν από ένα μηδενισμό του επιτοκίου για κάποιες χώρες που δανείζονται με υψηλά επιτόκια όπως η Ισπανία και η Ιταλία είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές της Γερμανίας π.χ.
Το νέο αυτό μνημόνιο μάλιστα αναμένεται να δίνει έμφαση στην επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων και στις αυτόματες περικοπές μισθών και συντάξεων αν η Ελλάδα δεν πετύχει τους στόχους. Ακόμα χειρότερα μάλιστα, η υπογραφή του μπορεί να είναι προϋπόθεση για την εκταμίευση της τρέχουσας δόσης, αφού αν δεν καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό, το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει.
Τώρα αυτό είναι η χειρότερη δυνατή εξέλιξη για την κυβέρνηση. Οι κοινοβουλευτικές ομάδες των τριών κομμάτων έφτασαν στα όρια τους για να ψηφίσουν τα μέτρα του προηγούμενου μνημονίου. Αν έρθουν νέα μέτρα στη βουλή και νέο μνημόνιο, μια εξέγερση δεν θα πρέπει να αποκλείεται.
Θέμης Δαγκλής
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου