Με τη στρόφιγγα της πληροφόρησης αναφορικά με τις προθέσεις του πρωθυπουργού ως προς την ατζέντα της συνάντησής του με τον επικεφαλής του Γιύρογκρουπ, να παραμένει ερμητικά κλειστή όλο το προηγούμενο διάστημα, από τα συμφραζόμενα των λεγομένων των συνεργατών του κ. Σαμαρά, αφηνόταν να εννοηθεί ότι κύρια επιδίωξη του Μαξίμου από τη χθεσινή συνάντηση ήταν «μια καλή κουβέντα, δημοσίως, από το στόμα τοου κ. Γιουνκέρ».
Η «καλή κουβέντα», έστω και εν είδει σκωτσέζικου ντους – καθώς
πλαισιώθηκε από τα δύσκολα που παραμένουν στο δρόμο μας - ήλθε...
Πλέον, ο πρωθυπουργός,
στις βαλίτσες του κατά τις επαφές του αύριο και μεθαύριο σε Βερολίνο
και Παρίσι, θα έχει και την έξωθεν καλή μαρτυρία ενός, κατά τεκμήριο,
θεσμικού συμμάχου της Ελλάδας απέναντι στους πολέμιους της παραμονής της
χώρας μας στην Ευρωζώνη.Η «καλή κουβέντα» δεν ήλθε εύκολα. Χρειάστηκε μία πρώτη συνάντηση της τάξεως της μίας ώρας και 45 λεπτών κατά την οποία ο κ. Γιουνκέρ ενημερώθηκε λεπτομερειακά αναφορικά με τις μεσομακροπρόεσμες πρωτοβυλές της κυβέρνησης Σαμαρά. Μια ενημέρωση από την οποία δεν έλειψαν και τα τεχνικά στοιχεία- εξ’ ου και η παρουσία της ηγεσίας του οικονομικού επιτελείου στη συνάντηση.
Ως θετικότερο στοιχείο από τη συνάντηση Σαμαρά- Γιουνκέρ πάντως, από το Μαξίμου αποτιμάται η αναφορά του επικεφαλής του Γιούρογκρουπ στο ζήτημα τη επιμήκυνσης του χρόνου εφαρμογής του προγράμματος. Ο κ. Γιουνκέρ, μπορεί μεν να παρέπεμψε στην έκθεση της Τρόικας, βάσει της οποίας θα αποφασιστεί τελικά σε πολιτικό επίπεδο το ενδεχόμενο της επιμήκυνσης, άφησε ωστόσο διάπλατα ανοιχτό το παράθυρο η Ευρώπη να αποφανθεί θετικά αναφορικά με το ελληνικό αίτημα –οψέποτε αυτό διατυπωθεί επισήμως.
Βέβαια, παρ’ ότι είχε προηγηθεί σχετική αναφορά της κ. Μέρκελ, που ερμηνεύτηκε ότι το θέμα της επιμήκυνσης δεν αποκλείεται να μπει στην ατζέντα της συνάντησής της με τον κ. Σαμαρά αύριο στην γερμανική καγκελαρία, από το Μαξίμου επιλέγουν να διατηρούν χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών, αντιλαμβανόμενοι ότι το ελληνικό θέμα αποτελεί ένα κομμάτι στο συνολικό παζλ που ονομάζεται «κρίση στην Ευρωζώνη» και το οποίο οι ηγέτες των 17 θα κληθούν να επιλύσουν στο Συμβούλιο του Οκτωβρίου.
Έτσι κι αλλιώς βέβαια, σημείο καμπής αποτελεί η έκθεση των ελεγκτών της Τρόικας η οποία, είτε θα ανοίξει το δρόμο για την ειδικότερη αντιμετώπιση του ελληνικού θέματος –και συναφώς, τη γενικότερη του ευρωπαϊκού- είτε θα βάλει την οριστική ταφόπλακα στις σχέσεις Ελλάδας- Ευρωζώνης. Δεν είναι τυχαία η αναφορά του Έλληνα Πρωθυπουργού στη γερμανική εφημερίδα «Σουντόιτσε Τζάιτουνγκ» στην οποία υπογραμμίζεται ότι μη εκταμίευση της επόμενης δόσης θα σημάνει τη χρεοκοπία της Ελλάδας.
Πάνος Ρασσιάς
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου