Δευτέρα 4 Μαΐου 2009

Μια απόφαση που "πνιγηκε" στην ...σκανδαλολογία!

"..επιβεβαιώθηκε η Ελληνική θέση ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μία και αδιαίρετη και έχει ενταχθεί ολόκληρη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.."

Του κ.Γ.Καρτάλη


Μέσα στο κλίμα της απέραντης σκανδαλολογίας που έχει μονοπωλήσει την πολιτική ζωή του τόπου σχεδόν απαρατήρητη πέρασε μια εξαιρετικά σημαντική απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, που έρχεται να επισημάνει την τεράστια πολιτική σημασία της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και να ενισχύσει καθοριστικά τις ελληνοκυπριακές θέσεις στη συνεχιζόμενη διαπραγμάτευση Χριστόφια- Ταλάτ για την επίλυση του Κυπριακού.
Πρόκειται για την υπόθεση «Αποστολίδη κατά Οραμς», (σ.σ.το Greece-Salonika βέβαια αναφέρθηκε απ΄την πρώτη στιγμή στο θέμα,δείτε εδώ:Τεράστιας σημασίας η απόφαση του ΔΕΚ για την Κύπρο) για την οποία το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι οι αποφάσεις των δικαστηρίων της Κυπριακής Δημοκρατίας πρέπει να αναγνωρίζονται και να εκτελούνται από τα... άλλα κράτη-μέλη, ακόμη και όταν αφορούν περιουσίες οι οποίες βρίσκονται στο βόρειο τμήμα του νησιού, παρά την αναστολή της εφαρμογής του κοινοτικού κεκτημένου στην παρανόμως κατεχόμενη από την Τουρκία περιοχή αυτή.
Επιβεβαιώνεται έτσι η ελληνική θέση ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μία και αδιαίρετη και έχει ενταχθεί ολόκληρη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Με λίγα λόγια, η υπόθεση εξελίχθηκε ως εξής: το ζεύγος Οραμς από τη Βρετανία αγόρασε στα Κατεχόμενα οικόπεδο που ανήκε στον κ. Αποστολίδη και ανήγειρε κατοικία. (Το ίδιο έχουν πράξει παρανόμως χιλιάδες άλλοι Βρετανοί.) Μετά την προσφυγή του κ. Αποστολίδη η υπόθεση έφτασε τελικά στο Ανώτατο Δικαστήριο της Κύπρου, το οποίο και τον δικαίωσε.
Τα βρετανικά δικαστήρια όμως αρνήθηκαν να εφαρμόσουν την απόφαση κατεδάφισης της οικοδομής και καταβολής χρηματικής αποζημίωσης, λόγω της αναστολής του κοινοτικού κεκτημένου στα Κατεχόμενα. Τελικά, το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας υπέβαλε νομικό ερώτημα προς το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, το οποίο εξέδωσε την προαναφερόμενη απόφαση. Μια απόφαση η οποία ενισχύει σημαντικά τον κ. Χριστόφια στις διακοινοτικές συνομιλίες, καθώς υποστηρίζει ότι ο νόμιμος ιδιοκτήτης θα πρέπει να έχει τον πρώτο λόγο για την τύχη της περιουσίας του στα Κατεχόμενα.
Oπως είναι επόμενο, η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου προκάλεσε την οργή της Τουρκίας και του κ. Ταλάτ, ο οποίος μάλιστα (υπό την πίεση των εθνικιστών του «πρωθυπουργού» κ. Ερογλου) άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο διακοπής των συνομιλιών, πράγμα όμως που δεν επιθυμεί η Αγκυρα, αντιλαμβανόμενη ότι έτσι θα δυσκολευθεί ακόμη περισσότερο η ήδη προβληματική ευρωπαϊκή της πορεία.
Οι Τουρκοκύπριοι θεωρούν ότι έως ότου λυθεί το Κυπριακό στο κατεχόμενο από την Τουρκία τμήμα του νησιού θα συνεχίσει να ισχύει το δικό τους Δίκαιο, που είναι διαφορετικό από εκείνο της Κυπριακής Δημοκρατίας, και ότι το ζήτημα των περιουσιών δεν μπορεί να διευθετηθεί κατά περίπτωση αλλά συνολικά.
Πλην όμως υπάρχει τώρα η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που ξεκαθαρίζει απόλυτα την κατάσταση και αφαιρεί από την τουρκική πλευρά κάθε νομικό επιχείρημα περί του αντιθέτου...

Δεν υπάρχουν σχόλια: