Κυριακή 3 Μαΐου 2009

Συνηγορία καπνιστού


Γιώργος Ρωμαίος

Ομολογώ την «αμαρτία» μου: ανήκω στη μεγάλη κατηγορία των ελλήνων καπνιστών. Υποστηρίζω όμως ενθέρμως την απόφαση για την απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους. Ενα είναι βέβαιον: ότι το κάπνισμα βλάπτει την υγεία των καπνιστών αλλά και των παθητικών καπνιστών. Το μέτρο της απαγόρευσης του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, που άρχισε να εφαρμόζεται, αν δεν κάνω λάθος, από την Αμερική και έχει επεκταθεί σε όλη την Ευρώπη, αποδίδει καρπούς.

Εχω προσωπική εμπειρία από τα ταξίδια σε «αντικαπνιστικές» χώρες, ιδιαίτερα σε χειμερινούς μήνες. Είναι μαρτύριο να είσαι σε ένα εστιατόριο, σε ένα καφέ, σε ένα μπαρ και να αναγκάζεσαι να βγαίνεις στο κρύο ή στο χιόνι για να καπνίσεις ένα τσιγάρο τουρτουρίζοντας... Πιθανόν να έχεις και άλλες συνέπειες!

Σε τελευταίο ταξίδι μου στο Λονδίνο πήγα σε ένα pub με μουσική. Βγήκα έξω για ένα τσιγάρο. Οταν γύρισα είχε εξαφανιστεί το παλτό μου με το κινητό τηλέφωνο που είχα αφήσει στην τσέπη!

Αν είσαι επισκέπτης, μπορείς να υπομείνεις αυτή την ταλαιπωρία ή να προτιμήσεις τα τραπέζια σε κάποιο πεζοδρόμιο, με τις σόμπες να σε τσουρουφλάνε. Αν όμως είσαι μόνιμος κάτοικος, θα αναγκασθείς, αργά ή γρήγορα, να απαλλαγείς από το μικρό αυτό πάθος για να απολαμβάνεις το φαγητό σου, το ποτό σου, τον καφέ σου χωρίς το «στερητικό σύνδρομο» του τσιγάρου. Γι΄ αυτό και το μέτρο έχει αποδώσει και η μείωση του αριθμού των καπνιστών είναι εντυπωσιακή.

Η απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους θα εφαρμοσθεί και στη χώρα μας από 1ης Ιουλίου. Ατυχής η χρονική συγκυρία. Την ίδια ημέρα που ανακοινώθηκε η εφαρμογή του μέτρου δημοσιεύθηκε και δημοσκόπηση στην οποία 6 κάτοικοι της Αττικής στους 10 δήλωσαν ότι η οικονομική τους κατάσταση επιδεινώθηκε τους τελευταίους δώδεκα μήνες, οι 7 στους 10 περιμένουν περαιτέρω επιδείνωση, οι 9 στους 10 φοβούνται αύξηση της ανεργίας και οι 8 στους 10 θεωρούν βέβαιη την αύξηση των τιμών των βασικών αγαθών. Μόνο 7% προσδοκά βελτίωση των οικονομικών τους. Να τους κόψουμε και το τσιγάρο; Πολύ δεν πάει; Ισως... Αλλά ας δούμε και τους άλλους αριθμούς.

Κάθε χρόνο πεθαίνουν στη χώρα μας 20.000 συμπολίτες μας από ασθένειες σχετιζόμενες με το κάπνισμα. Μια ολόκληρη πόλη! Επτακόσιες χιλιάδες ημέρες νοσηλείας και 2,14 δισ. ευρώ στοιχίζει ετησίως ο «φόρος καπνού» στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Εχουμε και παγκόσμια «πρωτιά» για την οποία δεν μπορούμε να υπερηφανευόμαστε: το 38,6% των Ελλήνων από 15 χρόνων καπνίζει σε καθημερινή βάση. Περίπου 50.000 καπνιστές «εκκολάπτονται» κάθε χρόνο στα σχολεία! Εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία για τις γυναίκες. Ενώ οι άρρενες καπνιστές μειώθηκαν τη δεκαπενταετία 1990-2005 κατά 10%, το ποσοστό των καπνιστριών αυξήθηκε κατά 20%. Και ένα ακόμη στοιχείο που δεν πρέπει να μας εκπλήξει: το μεγαλύτερο ποσοστό των ελλήνων καπνιστών κατοικεί στην επαρχία. Ισως είναι ένα στοιχείο το οποίο μας οδηγεί στην εκτίμηση ότι το κάπνισμα συνδέεται και με τις συνθήκες ζωής και το κοινωνικό περιβάλλον.

Σωστή και η πρόβλεψη για ειδικούς χώρους και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος ειδικά για καπνιστές. Εχουν και αυτοί δικαιώματα.Ο,τι χειρότερο η αντικαπνιστική εκστρατεία να μετεξελιχθεί σε φασιστική και ρατσιστική «ιδεολογία». Εχει συμβεί σε άλλες χώρες: να αποδοκιμάζονται οι πολίτες που καπνίζουν στον δρόμο! Μου έχει συμβεί και αυτό. Και τρελαίνομαι όταν βλέπω τους ίδιους αυτούς «αντικαπνιστές» να προσπερνούν αδιάφοροι τους συμπολίτες τους που κείτονται πεινασμένοι και άρρωστοι στο πεζοδρόμιο!

Ελπιδοφόρα η διαπίστωση ότι και το 62% των καπνιστών θεωρούν θετικό το μέτρο της απαγόρευσης. Αρα η επιτυχία του θα επιτευχθεί με πειθώ και όχι με κυνήγι και αστυνόμευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: