Παρότι επιτείνεται η εντύπωση την τελευταία πενταετία, δεν θεωρούμε πως τα επωμίζεται αποκλειστικά η κυβέρνηση. Είναι το αποτέλεσμα συσσωρευμένης απαξίωση χρόνων. Ωστόσο, αυτή η κυβέρνηση αναδείχτηκε από μια κρίσιμη μάζα των ψηφοφόρων που δεν ήταν «δεξιοί», επειδή έκριναν ότι ήταν η μόνη που θα μπορούσε αφενός να ανακόψει τη φθορά των θεσμών, αφετέρου να θέσει τις κρατικές δομές σε πορεία ευρωπαϊκής ευταξίας...
Συντριπτική για το πολιτικό σύστημα και τους θεσμούς είναι η δημοσκόπηση της Public Issue που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη. Σύμφωνα με αυτή είναι κλονισμένη η εμπιστοσύνη των πολιτών προς τους θεσμούς της χώρας, όπως Βουλή, κόμματα, Δικαιοσύνη, Ελληνική Αστυνομία.
Ως προς τη Δικαιοσύνη τα στοιχεία είναι σοκαριστικά. Κάτι λιγότεροι από τους 3 στους 10 πολίτες (ποσοστό 27%) εμπιστεύονται τον θεσμό και τους λειτουργούς του, τους δικαστές. Και δεν έχει σημασία η λυσσαλέα υπονομευτική δράση της αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση, εξ αντανακλάσεως αγγίζει τη Δικαιοσύνη (π.χ. τα κουκουλώνουν, δεν είναι ελεύθερη, είναι υποχείρια της κυβέρνησης, κλπ).
Στο μέτρο που έχει επικρατήσει μια τέτοια άποψη, η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει πολλά για να την ανατάξει. Είναι χρέος της ίδιας της Δικαιοσύνης να υπερασπιστεί την αξιοπρέπειά της και να επιβεβαιώσει την αξιοπιστία και την ανεξαρτησία της.
Πληγωμένη αναδύεται και η Βουλή, καθώς την εμπιστεύεται μόνο το 18% των πολιτών, ποσοστό που είναι το δεύτερο χειρότερο της τελευταίας 20ετίας, μετά το 2011 που την εμπιστευόταν μόνο το 11%. Αλλά τότε ήταν τα «αφορεσμένα» χρόνια των μνημονίων, η ορμή της αντιμνημονιακής ρητορείας και ο ακτιβισμός του θυμικού αντισυστημισμού.
Στη Βουλή βέβαια δρουν τα κόμματα. Αλλά ίσως επειδή παραμένει ο επίσημος χώρος θεσμικής έκφρασης, απολαμβάνει διπλάσιο ποσοστό εμπιστοσύνης από αυτό των κομμάτων! Τα εμπιστεύεται μόνο το 9% των πολιτών! Αντίστοιχο ποσοστό κατά την Public Issue έχει να παρατηρηθεί από το 2008, κατά την έναρξη της οικονομικής κρίσης.
Τραγικό είναι και το επίπεδο της εμπιστοσύνης στην Αστυνομία. Απολαμβάνει της εμπιστοσύνης μόνο του 43%. Εδώ μια επισήμανση: Η έλλειψη εμπιστοσύνης στη Βουλή και στα παρόντα κόμματα, κυοφορεί τον κίνδυνο οι πολίτες να στραφούν σε αντιθεσμικά «άνθη του κακού». Αλλά αυτό αφορά το μέλλον.
Η έλλειψη εμπιστοσύνης στην Αστυνομία όμως, αφορά το παρόν. Κάνει τον πολίτη να νιώθει απροστάτευτος, έρμαιο των δυσάρεστων τυχαιοτήτων. Και φυσικά μετά την πρόσφατη φαρσοκομωδία στους Αγίους Αναργύρυς που δυστυχώς μετετράπη σε θανάσιμη τραγωδία για την άτυχη Κυριακής Γρίβα, το ποσοστό αυτό θα μειωθεί δραματικά. .
Δεν έχει σημασία αν η εντύπωση των πολιτών είναι υπερβολική επειδή η αντιπολίτευση λειτουργεί κραυγαλέα και μεγεθύνει γεγονότα. Για παράδειγμα, ισόποσος περίπου αριθμός γυναικοκτονιών καταγράφηκε και κατά την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ.
Αλλά τότε τα κόμματα της αξιωματικής και ελάσσονος αντιπολίτευσης δεν δήλωσαν “metoo”, δεν επέδειξαν τον αήθη τυχοδιωκτισμό να αναδείξουν τις γυναικοκτονίες ως στοιχείο καταγγελίας της κεντρικής πολιτικής σκηνής, όπως έκανε από το 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ.
Η συμπεριφορά του βεβαίως δεν αποτελεί δικαιολογία για την κυβέρνηση. Οι Άγιοι Ανάργυροι συνέβησαν στη δική της «βάρδια», αυτή θα το χρεωθεί, και αυτή θα πρέπει να εκριζώσει εκ βάθρων τη δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία και την ανεκπαίδευτη λειτουργία των προστατών της δημόσιας ασφάλειας. Εν ανάγκη ας απευθυνθεί σε ειδικούς ξένων κρατών.
Εκ παραλλήλου υπήρξε και δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ.
Σε αυτή μπορεί το 61% να λέει «ναι» στην προανακριτική για τα Τέμπη, αλλά στην ερώτηση για το ποιο θέμα προβληματίζει τους πολίτες, έρχονται στην έβδομη θέση αξιολόγησης, με ποσοστό 2%.
Πρώτο που προβληματίζει τους πολίτες σε ποσοστό 44%, έρχεται ο τομέας «ακρίβεια - οικονομία».
Δεύτερο η «ασφάλεια και εγκληματικότητα» με 7%,
τρίτο η «Υγεία» (5%), και με ισόποσο ποσοστό η «Δικαιοσύνη».
Δεδομένου ότι η Υγεία αφορά την καθημερινότητα του πολίτη, ενώ η Δικαιοσύνη είναι εκτός αυτής, για να αναφέρεται ως 4ο θέμα, σημαίνει ότι το τραύμα που έχει υποστεί ο θεσμός είναι βαθύ. Αν δεν προβληματιστούν οι λειτουργοί της μπορεί να γίνει και συντριπτικό.
Επιλέξαμε να αναδείξουμε αυτά τα στοιχεία, που στη συγκυρία είναι σοβαρότερα από το ποιο κόμμα έρχεται πρώτο, δεύτερο ή τρίτο, και ποιος είναι ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός. Γιατί επί αυτών των προβλημάτων θα πρέπει να εγκύψει περισσότερο η κυβέρνηση. Για τη λύση αυτών ψηφίστηκε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου