Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2021

Έρχεται το «καθολικό» εμβόλιο κατά του κορονοϊού

Σε «υπερεμβόλια» νέας γενιάς κατά του ιού που θα προστατεύουν και από τα μεταλλαγμένα -πιο μεταδοτικά- στελέχη της Νότιας Αφρικής, της Βραζιλίας και της Βρετανίας στοχεύουν επιστήμονες και φαρμακευτικές εταιρείες.
Τα νέα σκευάσματα, όπως αυτά που παρασκευάζουν η AstraZeneca και η GlaxoSmithKline από κοινού με τη γερμανική CureVac, ενώ στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και τα εμβόλια m-RNA (Pfizer/BioNTech, Moderna), αναπτύσσονται ώστε να λειτουργούν ενάντια σε ένα ευρύ φάσμα παραλλαγών του... κορονοϊού.
Στόχος των παραπάνω προσπαθειών είναι η δημιουργία του λεγόμενου «καθολικού» εμβολίου για τον ιό, καθώς όπως δηλώνει ο Τόμας Ρέιντμαχερ, ιδρυτής της εταιρείας παραγωγής εμβολίων Emergex Vaccines: «όσο περισσότερα άτομα μολύνονται με τον ιό, τόσο πιο συχνά προκύπτουν μεταλλάξεις. Ορισμένες από αυτές είναι ευεργετικές για την αναπαραγωγή του ιού, ώστε να διαιωνίζεται».

Στο ίδιο πλαίσιο, την εκτίμηση ότι το νέο «υπερεμβόλιο» που φτιάχνεται αυτή την περίοδο, θα παρέχει πιο ισχυρή προστασία, απέναντι στις μεταλλάξεις εξέφρασε ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκ. Βατόπουλος. Όπως είπε, το συγκεκριμένο σκεύασμα «θα προσπαθήσει να φτιάξει αντισώματα για άλλες πρωτεΐνες που είναι πιο σταθερές και άρα δεν μεταλλάσσονται εύκολα». Όπως εξήγησε ο κ. Βατόπουλος, μιλώντας στο Θέμα 104,6, όλα τα εμβόλια που χρησιμοποιούμε τώρα έχουν ως αντιγόνο το αντιγόνο της ακίδας, «αλλά το καινούργιο θα είναι διαφορετικό».
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τις προτάσεις της για ένα σχέδιο άμεσης δράσης μέσω του οποίου θα προετοιμαστεί η Ευρώπη για την αυξημένη απειλή των μεταλλάξεων του νέου κορονοϊού.

Το νέο ευρωπαϊκό σχέδιο ετοιμότητας βιοάμυνας κατά των μεταλλάξεων της Covid που ονομάζεται «HERA Incubator» θα συνεργαστεί με ερευνητές, εταιρείες βιοτεχνολογίας, κατασκευαστές και τις δημόσιες αρχές στην ΕΕ και παγκοσμίως για τον εντοπισμό νέων παραλλαγών, θα παρέχει κίνητρα για την ανάπτυξη των προσαρμοσμένων εμβολίων, για την επιτάχυνση της διαδικασίας έγκρισης για αυτά τα εμβόλια και για τη διασφάλιση κλιμάκωσης της παραγωγικής ικανότητας.
Η ανάληψη δράσης τώρα είναι σημαντική, καθώς συνεχίζουν να εμφανίζονται νέες μεταλλάξεις και οι προκλήσεις για αύξηση της παραγωγής εμβολίων μεγαλώνει. Το HERA Incubator θα χρησιμεύσει επίσης ως σχεδιο για την μακροπρόθεσμη ετοιμότητα της ΕΕ για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στην υγεία.

Σημειώνεται ότι στη χώρα μας μέχρι τη Δευτέρα είχαν ταυτοποιηθεί 530 μεταλλάξεις κορονοϊού, εκ των οποίων οι 40 αφορούσαν σε εισαγόμενα κρούσματα. Σύμφωνα με ενημέρωση του ΕΟΔΥ, η πλειονότητα των μεταλλάξεων (495) αφορούν στη λεγόμενη «βρετανική μετάλλαξη» και 7 για τη νοτιοαφρικανική.


Δεν υπάρχουν σχόλια: