«Για πρώτη φορά από το τέλος των Μνημονίων, ένας Έλληνας αρχηγός κυβέρνησης συναντά την Καγκελάριο της Γερμανίας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσιάζεται στο Βερολίνο ως μεταρρυθμιστής- δεν θέλει να ζητήσει προς το παρόν να ζητήσει ελάφρυνση του χρέους»,
όπως σχολιάζει το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» και προσθέτει:
«Μια νέα εμπειρία για την Άνγκελα Μέρκελ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι ο πρώτος πρωθυπουργός της Ελλάδας από την αρχή της κρίσης του χρέους, ο οποίος δεν ζητά βοήθεια από την Καγκελάριο κατά... την επίσκεψή του στο Βερολίνο».
«Το μήνυμα που έρχεται από το στρατόπεδο του πρόσφατα εκλεγμένου συντηρητικού αρχηγού κυβέρνησης, μαρτυρά ένα νέο επίπεδο αυτοπεποίθησης στην Αθήνα»...
«Κατά τη συνάντηση που θα έχει με την Μέρκελ την Πέμπτη το απόγευμα - η πρώτη μεταξύ της Καγκελαρίου κι ενός Έλληνα πρωθυπουργού μετά το τέλος του τελευταίου Μνημονίου - ο Μητσοτάκης θέλει να δείξει ότι είναι ένας ηγέτης μιας χώρας που δεν εξαρτάται πλέον από τη γενναιοδωρία των εταίρων της», όπως επισημαίνει ο αρθρογράφος του γερμανικού περιοδικού.
Την ίδια στιγμή, θετική «υποδοχή» επιφυλάσσει ο γερμανικός Τύπος στον Κυριάκο Μητσοτάκη ενόψει της επίσκεψής του στο Βερολίνο, σημειώνοντας πως ο Έλληνας πρωθυπουργός «έχει ήδη κάνει καλή αρχή».
«Η επίσκεψη στην Άνγκελα Μέρκελ θεωρείται ιδιαίτερα ευαίσθητη» σχολιάζει ο ανταποκριτής της Handelsblatt sτην Αθήνα Γκερντ Χέλερ. «Ο Μητσοτάκης έχει ένα συγκεκριμένο αίτημα: επιθυμεί χαλάρωση των αυστηρών μέτρων λιτότητας, με τα οποία οι πιστωτές πέρυσι το καλοκαίρι συμφώνησαν να απελευθερώσουν την Ελλάδα από το πρόγραμμα βοήθειας. Για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους, η Ελλάδα αναμένεται να παράγει ετήσιο πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022.
Για τη συνέχεια έχει συμφωνηθεί 2,2%. Ο Μητσοτάκης θεωρεί αυτές τις απαιτήσεις πολύ αυστηρές. Ο νέος πρωθυπουργός ζητά περισσότερη χρηματοπιστωτική ελευθερία, ώστε με φοροελαφρύνσεις και επενδύσεις στις υποδομές να τονώσει την οικονομία που εξακολουθεί να είναι αδύναμη. Και έχει αρκετά καλά επιχειρήματα υπέρ του, ακόμη κι αν στη Γερμανία κανείς δεν θέλει να τα ακούσει μετά την εμπειρία της φαινομενικά αιώνιας ελληνικής διάσωσης».
Όπως αναφέρει ο σχολιαστής, «ο Μητσοτάκης έχει ήδη κάνει καλή αρχή», αναφερόμενος για παράδειγμα στην προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων ή την άρση των τελευταίων capital control, «μια κληρονομιά του καλοκαιριού της κρίσης το 2015».
Όπως σημειώνει, αυτό θα έχει «θετική επίδραση στην πιστοληπτική ικανότητα της χώρας. Έτσι η Ελλάδα μπορεί να αναχρηματοδοτηθεί και η βιωσιμότητα του χρέους βελτιώνεται».
Ο σχολιογράφος σημειώνει στη συνέχεια ότι «οι αγορές εξέφρασαν την εμπιστοσύνη τους στον Μητσοτάκη», ωστόσο οι «δημόσιοι πιστωτές παραμένουν ακόμη διστακτικοί». Επιπλέον ανησυχούν ότι ενδεχόμενες παραχωρήσεις προς την Αθήνα θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν μια «νέα απληστία» εκ μέρους της Ιταλίας.
«Για αυτό ο Μητσοτάκης», καταλήγει η HB, «δεν μπορεί να υπολογίζει σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις από την καγκελάριο.
Αλλά δεν πρέπει να μείνει η επίσκεψη σε αυτό. Κι αυτό γιατί ο Έλληνας πρωθυπουργός χρειάζεται μια ευκαιρία. Η χαλάρωση των δημοσιονομικών απαιτήσεων θα μπορούσε να δώσει στην Ελλάδα το ρυθμό ανάπτυξης που χρειάζεται επειγόντως.»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου