Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2018

Στον αέρα οι «απειλές» Καμμένου: Στο ΝΑΤΟ τα Σκόπια μετά τη συνταγματική αλλαγή που θα κάνουν



Στον αέρα οι «απειλές» Καμμένου: Στο ΝΑΤΟ τα Σκόπια μετά τη συνταγματική αλλαγήΣτη «σκιά» του Σκοπιανού και των απειλών 
Καμμένου που βρίσκονται στον «αέρα», συνεχίζεται ο πόλεμος κυβέρνησης ΝΔ, ενώ δεν προσκλήθηκαν ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στο «γαλάζιο» συνέδριο.
Από το βράδυ της 15ης Ιανουαρίου που θα ψηφιστεί η Συνταγματική Αναθεώρηση από την σκοπιανή Βουλή, όπως ανακοίνωσε ο Ζόραν Ζάεφ, μπορεί να ενεργοποιηθεί η διαδικασία πρόσκλησης τους στο ΝΑΤΟ. 
Δεν είναι προαπαιτούμενο ούτε καν η κύρωση της από την ελληνική Βουλή σύμφωνα με την Συμφωνία των Πρεσπών που παρουσιάζει κρίσιμης σημασίας κενά τα οποία λειτουργούν εις βάρος των εθνικών συμφερόντων της χώρας...
Τα τετελεσμένα στο σκοπιανό ακολουθούν το ένα το άλλο. Ο κυβερνητικός εταίρος του Αλέξη Τσίπρα, Πάνος Καμμένος και να έφευγε από την κυβέρνηση με την ψήφιση της Συνταγματικής Αναθεώρησης από τα Σκόπια, όπως δήλωσε αλλά το πήρε πίσω, στην ουσία θα έκανε μια τρύπα στο νερό.
Το ΑΡΘΡΟ 2
Σύμφωνα με το Άρθρο 2 της Συμφωνίας, παράγραφος 4, εδάφιο β(ii), με την υπερψήφιση της Συνταγματικής Αναθεώρησης από την σκοπιανή Βουλή, η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να ζητήσει από το ΝΑΤΟ να ενεργοποιήσει την διαδικασία ένταξης της γείτονος.
Πιο συγκεκριμένα, η Συμφωνία αναφέρει σε αυτό το σημείο: «Με την λήψη της γνωστοποίησης της κύρωσης της συμφωνίας από το δεύτερο μέρος (FYROM) το Πρώτο Μέρος (Ελλάδα) χωρίς καθυστέρηση: Θα γνωστοποιήσει στο γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ ότι υποστηρίζει να απευθυνθεί από το ΝΑΤΟ προς το Δεύτερο Μέρος (FYROM) πρόσκληση ένταξης. Η εν λόγω υποστήριξη εκ μέρους του πρώτου μέρους (Ελλάδα) τελεί υπό τους όρους πρώτον της έκβασης δημοψηφίσματος συνάδουσας με την παρούσα συμφωνία, εάν το Δεύτερο Μέρος (FYROM) αποφασίσει την διεξαγωγή δημοψηφίσματος και δεύτερον της ολοκλήρωσης των συνταγματικών τροποποιήσεων που προβλέπονται στην παρούσα συμφωνία.»
Αυτό απλά σημαίνει ότι αρκούν το δημοψήφισμα και η έγκριση της Συνταγματικής Αναθεώρησης από την FYROM για να αρχίσει να τρέχει η διαδικασία ένταξης. Και να μην επικυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή στην έσχατη περίπτωση που δεν βρεθεί η πλειοψηφία που απαιτείται, στην ουσία τίποτα δεν μπορεί να εμποδίσει την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Ο Οργανισμός δεν θα απευθύνει μόνο πρόσκληση ένταξης στα Σκόπια αλλά θα καλέσει και τις περίπου 130 χώρες - μέλη να εγκρίνουν την ένταξη με τις διαδικασίες που προβλέπεται σε κάθε χώρα (απόφαση βουλής, υπουργικού συμβουλίου κλπ).
Η συμφωνία βεβαίως και δεσμεύει την Ελλάδα να φέρει στη Βουλή μαζί με την κύρωση της Συμφωνίας και το πρωτόκολλο ένταξης της γείτονος στο ΝΑΤΟ. Αλλά και να μην εγκριθούν, όταν την εγκρίνουν όλες οι άλλες χώρες του ΝΑΤΟ οι οποίες στην συντρηπτική πλειονότητα τους έχουν αναγνωρίσει τα Σκόπια ως «Μακεδονία», η Ελλάδα θα βρεθεί εξαιρετικά απομονωμένη. Χώρια που θα κινδυνεύσει με παραπομπή στο Δικαστήριο της Χάγης για παράβαση της Συμφωνίας των Πρεσπών που υπέγραψε.
Οι επικοινωνιακές κορώνες του προέδρου των ΑΝΕΛ είναι άνευ ουσίας. Ως μόνο στόχο έχουν την επαναπροσέγγιση με εκλογικά ακροατήρια που έχει απωλέσει λόγω της επαμφοτερίζουσας στάσης του Πάνου Καμμένου στο σκοπιανό. Καμία εξέλιξη δεν θα έτρεχε σήμερα εάν οι ΑΝΕΛ υπερψήφιζαν την πρόταση μομφής της ΝΔ κατά της κυβέρνησης για το σκοπιανό. Με τον κυβερνητικό εταίρο απέναντι, την επομένη δεν θα τολμούσαν Τσίπρας - Κοτζιάς να σπεύσουν στις Πρέσπες για να πανηγυρίσουν την υπογραφή υης Συμφωνίας.
«Πόλεμος» Πειραιώς - Μαξίμου
Η ΝΔ δεν προσκάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ, στο 12ο τακτικό συνέδριο της που αρχίζει τις εργασίες του σήμερα στην Αθήνα, με τη συμμετοχή περίπου 5.000 συνέδρων. Ως «casus belli» λειτούργησε η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να προγραμματίσει μεγάλη πολιτική εκδήλωση με ομιλητή τον Αλέξη Τσίπρα στο Παλαί Ντε Σπορ, στη Θεσσαλονίκη. Κατήγγειλαν τον Αλέξη Τσίπρα για πρωτοφανή πολιτική απρέπεια. «Αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ στην ιστορία των Συνεδρίων των ελληνικών κομμάτων» ανέφεραν κομματικές πηγές. Πολύ περισσότερο που ο χρόνος διεξαγωγής του συνεδρίου ήταν γνωστός πολλούς μήνες νωρίτερα. Για προφανείς λόγους δεν προσκλήθηκαν ούτε οι ΑΝΕΛ, όπως τόνισαν.
Μεγάλη κόντρα υπάρχει και για τις αντισυγκεντρώσεις στην ομιλία Τσίπρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την ΝΔ ότι βρίσκεται από πίσω και κάνει αναφορά ακόμη και σε Γκοτζαμάνηδες. «Είναι δείγμα μεγάλου θράσους το κόμμα που ανέβηκε στην εξουσία με ύβρεις, συκοφαντίες, αντισυγκεντρώσεις και υποθάλποντας τη βία κατά των πολιτικών του αντιπάλων, να διαμαρτύρεται» τονίζει η Πειραιώς. Αρνείται ότι η Ν.Δ. έχει σχέση με τις αντισυγκεντρώσεις της Θεσσαλονίκης. «Δεν τις οργανώνει η ΝΔ ούτε και τις υποδαυλίζει και είναι κάθετα αντίθετη με τα παραληρηματικά συνθήματα εθνικιστικού χαρακτήρα που συχνά διαβρώνουν δυστυχώς το νόημα αυτών των συγκεντρώσεων στις οποίες η πλειοψηφία των μετεχόντων απλά θέλουν να εκφράσουν τον γνήσιο πατριωτισμό τους» τονίζουν οι κομματικές πηγές.
Την ίδια στιγμή, όμως, δεν τις αποθαρρύνει κιόλας. «Είναι αυτονόητο ότι η ΝΔ όχι μόνον σέβεται αλλά και κατανοεί απολύτως τις ευαισθησίες του ελληνικού λαού και ειδικά των Θεσσαλονικέων που επιθυμούν να διαμαρτυρηθούν ειρηνικά για την εθνικά επιζήμια συμφωνία που υπέγραψε ο κ. Τσίπρας», είναι το μήνυμα που στέλνει η ΝΔ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: