Όλα έγιναν όπως το Μέγαρο Μαξίμου προέβλεψε ή περίπου όπως τα υπολόγισε.
Το κυβερνητικό μέτωπο εμφανίστηκε για μία ακόμα σχεδόν αρραγές.
Όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων με εξαίρεση τον Δημήτρη Καμμένο ψήφισαν κατά της πρότασης μομφής.
Προφανώς λοιπόν και η κυβέρνηση έχει κάθε λόγο να δηλώνει ικανοποιημένη αφού...
απέφυγε έναν ακόμα σκόπελο, χωρίς σημαντικές απώλειες.
Το κυβερνητικό μέτωπο εμφανίστηκε για μία ακόμα σχεδόν αρραγές.
Όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων με εξαίρεση τον Δημήτρη Καμμένο ψήφισαν κατά της πρότασης μομφής.
Προφανώς λοιπόν και η κυβέρνηση έχει κάθε λόγο να δηλώνει ικανοποιημένη αφού...
απέφυγε έναν ακόμα σκόπελο, χωρίς σημαντικές απώλειες.
Το συμπέρασμα αυτό μπορεί να ισχύει σε πρώτο επίπεδο, όμως δεν αντικατοπτρίζει το βάθος του προβλήματος που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση, τόσο σε ότι έχει να κάνει με τον μικρότερο κυβερνητικό εταίρο αλλά κυρίως σε ότι αφορά στο ίδιο το κύρος της χώρας.
Κάθε ένα «όχι» από τα 153 που ακούστηκαν το βράδυ του Σαββάτου στην ολομέλεια της Βουλής στην πρόταση δυσπιστίας, ουσιαστικά αποτελούν ένα ισχυρό «ΝΑΙ» στη συμφωνία που υπογράφει ο κ. Τσίπρας με τον κ. Ζάεφ στις Πρέσπες. Από την στιγμή μάλιστα που ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και οι βουλευτές του καταψήφισαν και αυτοί, τότε έχουν υπογράψει απολύτως συνειδητά μια συμφωνία που συνιστά εθνική υποχώρηση από τις πάγιες θέσεις της χώρας και δε θα μπορεί εκ των υστέρων εύκολα να ανατραπεί.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι ο Πάνος Καμμένος βρίσκεται πλέον σε πολύ δύσκολη θέση. Ηδη μετρά μία πρώτη απώλεια με τη διαγραφή του Δημήτρη Καμμένου και η κατάσταση θα γίνεται ακόμα πιο δύσκολη. Ο υπουργός Αμυνας με τουίτ το βράδυ της Παρασκευής, θέλησε να «χτίσει» ένα αφήγημα προκειμένου να δικαιολογήσει την στάση του κόμματός του. Διαφωνεί με την συμφωνία, όταν έρθει προς επικύρωση θα την καταψηφίσει, αλλά η ψηφοφορία του Σαββάτου αφορά στο τέλος των μνημονίων και όχι στο Σκοπιανό είπε εμμέσως πλην σαφώς ο κ. Καμμένος.
Είναι όμως τόσο απλό όσο το περιέγραψε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ; Ασφαλώς και όχι, μια και με την επιλογή του να στηρίξει τον κ. Τσίπρα δημιουργεί τετελεσμένα για τη χώρα, αναφορικά με την συμφωνία Τσίπρα Ζαεφ.
Ας υποθέσουμε λοιπόν πως οι Σκοπιανοί κινηθούν βάση του κυβερνητικού σχεδιασμού. Η συμφωνία για την ονομασία των Σκοπίων πάρει την έγκριση των πολιτών της γειτονικής χώρας μέσα από δημοψήφισμα, το σύνταγμα τους αλλάξει όπως και η ονομασία της χώρας.
Μετά από μερικούς μήνες αναπόφευκτα το κείμενο της συμφωνίας θα έρθει στην ελληνική βουλή για κύρωση. Εάν πράγματι ισχύσουν αυτά που λένε σήμερα οι ΑΝΕΛ, τότε θα πρέπει να την καταψηφίσουν και άρα όλα θα είναι πάλι ανοιχτά, ακόμα και το «όχι» της ελληνικής βουλής. Στην περίπτωση λοιπόν που η Βουλή την απορρίψει, τότε ποιά θα είναι η αξιοπιστία και η εικόνα της χώρας ; Η Ελλάδα, στο πλαίσιο ενός τέτοιου σεναρίου, θα αναγκαστεί να πει στη γειτονική χώρα να αλλάξει ξανά τα πάντα.
«Ακριβώς αυτό αποδεικνύει την απύθμενη υποκρισία του κ. Καμμένου, που αποφάσισε να υπογράψει τη συμφωνία με το πρόσχημα ότι αυτή θα απορριφθεί από τους Σκοπιανούς. Διότι αποκρύβει τί θα γίνει αν δεν την απορρίψουν. Τόσο ανεύθυνη και υποκριτική συμπεριφορά δεν έχει υπάρξει ποτέ άλλοτε από πολιτικό αρχηγό στην ιστορία της μεταπολίτευσης. Πόσο μάλλον σε σχέση με ένα ζωτικό θέμα εθνικού συμφέροντος», ξεκαθαρίζει συνομιλητής του κ. Μητσοτάκη, αποτυπώνοντας ουσιαστικά το αιτιολογικό της πρότασης μορφής της ΝΔ.
Η καταψήφιση της πρότασης από τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας διαλύει και τις όποιες τελευταίες αμφιβολίες μπορεί να υπήρχαν για το μέλλον του κόμματος του Πάνου Καμμένου. Ο υπουργός Αμυνας με την στάση του μπορεί να τόνισε την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπο του πρωθυπουργού και κυβερνητικού του εταίρου, παράλληλα όμως έβαλε τους Ανεξάρτητους Ελληνες στη διακεκαυμένη ζώνη της πολιτικής εξαΰλωσης. Ο Πάνος Καμμένος, έχοντας μεγάλο ένστικτο πολιτικής αυτοεπιβίωσης, γνωρίζει ότι τα περιθώρια ελιγμών είναι πλέον εξαιρετικά μικρά.Τα μηνύματα των ψηφοφόρων του από τη Βόρεια Ελλάδα είναι συγκεκριμένα και πολύ πιεστικά προς τον υπουργό Αμυνας, γιαυτό και εκείνος από το βήμα της Βουλής προχώρησε σε έναν λεκτικό ακροβατισμό.
«Οι ΑΝΕΛ θα κάνουν τα πάντα για να μην περάσει η συμφωνία, όταν έρθει στο κοινοβούλιο», είπε ο κ. Καμμένος.
Με άλλα λόγια ο κυβερνητικός εταίρος είπε πως παραμένει στην κυβέρνηση προκειμένου να διασφαλίσει τη μή κύρωση της σχετικής συμφωνίας. Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ μάλιστα διατύπωσε την συγκεκριμένη πρόταση με τέτοιο τρόπο, υπονοώντας πως αν χρειαστεί θα ρίξει την κυβέρνηση. Δεν γνωρίζουμε αν η έμμεση απειλή προς το Μέγαρο Μαξίμου είναι πραγματική όμως ένα είναι το δεδομένο: Ο κ. Καμμένος είναι τόσο στριμωγμένος πολιτικά που οι επόμενοι μήνες θα είναι εξαιρετικά κρίσιμοι για την πολιτική συνύπαρξη ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ.
Του Γιάννη Κ. Τρουπή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου