Σέβομαι απολύτως τον στρατηγικό στόχο που έχει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς να βρει λύση στην εθνική εκκρεμότητα με τα Σκόπια, ώστε να μην αποτελέσει το κράτος αυτό μελλοντικά προτεκτοράτο της Τουρκίας στα βόρεια σύνορά μας.
Ωστόσο με βρίσκει ριζικά αντίθετο ο τρόπος με τον οποίο προσπαθεί να μας πείσει ότι πρέπει να εκχωρηθεί το όνομα «Μακεδονία».
Στην εκδήλωση που έγινε για το βιβλίο του Ν. Μέρτζου ο κ. Κοτζιάς είπε για το γειτονικό κράτος ότι «το παιδί υπάρχει και λέγεται Μακεδονία εδώ και 70 χρόνια». Ότι «αυτοί που θέλουν να μου ρίχνουν σφαίρες, φαίνεται, δεν...
αντιλήφθηκαν ότι στο ονοματάκι “Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Μακεδονίας” υπήρχε το Μακεδονία». Οτι αυτή η χώρα «λέγεται πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας». Οτι δεν μπήκε βέτο στο Βουκουρέστι το 2008!
Τόσες ανακρίβειες μαζί καιρό είχα να ακούσω.
Πράγματι αυτοί λέγονται «Μακεδονία» από το 1943 και μάλιστα «Σοσιαλιστική». Μόνο που αποτελούσαν περιφέρεια της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας και όχι κράτος. Γεωγραφική περιφέρεια. Και οι γεωγραφικές περιφέρειες δεν έχουν τη νομική υπόσταση κράτους ώστε να διαθέτουν αλυτρωτική ιδεολογία. Το πρόβλημα λοιπόν με τα Σκόπια δεν προέκυψε προ 70 ετών για να θεωρούμε ρουτίνα το όνομα. Το πρόβλημα προέκυψε το 1991.
Και παρά τα λάθη, το όνομα ΠΓΔΜ κάλυπτε τις ελληνικές θέσεις. Διότι υποδηλοί ότι αναγνωρίστηκε από τον ΟΗΕ με το όνομά της ως πρώην περιφέρειας του γιουγκοσλαβικού κράτους. Αν οι Σκοπιανοί είχαν συμφωνήσει από το 1991 στον εθνοτικό προσδιορισμό «σλαβική», ίσως είχε δοθεί λύση. Οχι όμως να γίνεται επίκληση σήμερα ότι χαρίσαμε το όνομα με τη σύντμηση ΠΓΔΜ. Αυτά δεν τα λένε ούτε οι Σκοπιανοί.
Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό. Ισχυρίστηκε ο κ. Κοτζιάς ότι δεν μπήκε βέτο στο Βουκουρέστι το 2008, επειδή πριν από τον Καραμανλή μίλησαν πρώτοι οι Σαρκοζί – Μέρκελ.
Του έχει περάσει από το μυαλό ότι η Μέρκελ μίλησε πρώτη για να μην καταγραφεί σε πρακτικά ότι ο πρωθυπουργός μιας μικρής χώρας του ΝΑΤΟ βάζει βέτο στις ΗΠΑ και δημιουργηθεί επί της αρχής προηγούμενο;
Θυμάται μήπως ότι το πρωί εκείνης της μέρας ο Μπους δήλωσε ότι θα ενταχθούν τα Σκόπια ως «Μακεδονία» και ότι ο Καραμανλής διαμήνυσε εκτός αιθούσης ότι θα μπλοκάρει την απόφαση;
Αλήθεια: Αν ο Καραμανλής δεν έβαλε ποτέ βέτο, τότε γιατί πλήρωσε τόσο ακριβά το βέτο;
Όσο για την καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, δεν γνωρίζει ο υπουργός -σύμβουλος του Παπανδρέου ήταν- από ποιους έγινε η ελλιπής προετοιμασία της ελληνικής παρέμβασης τότε; Να βγάλουμε και… τελάλη;
Ολίγη γενναιότης δεν βλάπτει. Η άποψη ότι δεν ετέθη βέτο στο Βουκουρέστι -λυπάμαι που το λέω- εξυπηρετεί μόνο εκείνους που το υπέστησαν. Και δεν εννοώ τους Σκοπιανούς.
Μανώλης Κοττάκης
Πηγή: εφημερίδα "Δημοκρατία"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου