ΜΑΣ ΑΞΙΖΟΥΝ ΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΚΑΙ ΘΑ ΤΑ ΖΗΣΟΥΜΕ
Τι άλλο να πεις για τον ραγιά λαό;
Κάθε μέρα μας εκπλήσσει με την απάθειά του.
Ένας λαός που καίει την Αθήνα για τον Γιαγτζόγλου αλλά παραμένει βουβός, ευνουχισμένος και αμίλητος την ώρα που δύο Ελληνες στρατιωτικοί βρίσκονται στα μπουντρούμια της Τουρκίας μετά από ενέδρα των Τούρκων κομάντος.
Αυτός είναι ο ραγιάς λαός ο οποίος πλέον έλκει τον όλεθρο σαν μαγνήτης.
Μας αξίζουν τα χειρότερα και θα τα ζήσουμε.
Στο μεταξύ φαντασθείτε να είχαμε κυβέρνηση σαμαροβενιζέλων και αναλογισθείτε τι θα έκαναν οι συριζαίοι για την αιχμαλωσία των Ελλήνων στρατιωτικών...
Τώρα δεν ανοίγει ρουθούνι.
Όσων από μας ζήσαμε την επιστράτευση του 1974 δεν μπορούμε να διανοηθούμε ότι ζούμε αυτή την αρρωστημένη απάθεια του λαού.
Κουρδιστό Πορτοκάλι
Στο μεταξύ τις πρώτες στιγμές των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, μετά την σύλληψή τους από τουρκική περίπολο, περιέγραψε η μεταφράστριά τους, Τζανάν Χουσεΐν Τουρτογκάν η οποία συνάντησε τους Έλληνες στρατιωτικούς στις φυλακές της Αδριανούπολης. Η Τουρτογκάν γεννήθηκε στην Κομοτηνή και είναι παντρεμένη στην Αδριανούπολη, όπου και διαμένει από το 1984. Είναι καθηγήτρια ελληνικής γλώσσας και επίσημη μεταφράστρια του υπ. Δικαιοσύνης, της Νομαρχίας και της Δημαρχίας Αδριανούπολης.
Μιλώντας στην εκπομπή «Tatiana Live» στο Epsilon είπε πως και οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί είναι στενοχωρημένοι, ωστόσο αντιμετωπίζουν την κατάσταση με ψυχραιμία.
«Τα παιδιά τα συλλάβανε μόνο γιατί έχουν περάσει τα σύνορα. Μόνο γι’ αυτό. Η δικηγόρος η Σελίν Οζντέλ έκανε την γραπτή ένσταση και περιμένει την απόφαση του δικαστηρίου. Για να βγάλει τα παιδιά έξω, αυτό ζήτησε» είπε.
«Τα παιδιά τα συλλάβανε μόνο γιατί έχουν περάσει τα σύνορα. Μόνο γι’ αυτό. Η δικηγόρος η Σελίν Οζντέλ έκανε την γραπτή ένσταση και περιμένει την απόφαση του δικαστηρίου. Για να βγάλει τα παιδιά έξω, αυτό ζήτησε» είπε.
Σε ερώτηση πώς είναι η ψυχολογία των παιδιών, η μεταφράστριά τους περιέγραψε λεπτό προς λεπτό την κατάσταση. «Πρώτα ήτανε πολύ-πολύ στεναχωρημένα. Αλλά όταν πήγαμε στη φυλακή – κι εγώ ήμουν μαζί τους – τους λέω «παιδιά αυτό πρέπει να γίνει, γιατί είσαστε στρατιώτες, δεν είσαστε κανονικοί πολίτες, να σας κάνουν αμέσως την απέλαση. Γι’ αυτό το λόγο θα περιμένετε και θα σκέπτεστε το καλό, δεν νομίζω να γίνει κανένα κακό». Και τους άφησα έτσι την Παρασκευή. Αλλά κάναμε και καλαμπούρι, μιλήσαμε ωραία, γελάσαμε… Ηταν βέβαια πολύ στεναχωρημένα, αλλά όχι κι έτσι σε πολύ μεγάλη κατάθλιψη».
Σε ερώτηση για τις συνθήκες κράτησής τους, υποστήριξε: «Τα κοιτάζουνε πάρα πολύ καλά. Και τους είπα όταν ήταν στη χωροφυλακή “παιδιά πώς ήταν το ξενοδοχείο σας, πεντάστερο;”. Και μου είπαν “όχι, εξάστερο και το πρωινό μας το έφεραν στο κρεβάτι”. Είναι πολύ ωραία εδώ, τακτοποιημένα, με την τουαλέτα τους, με τη μπανιέρα τους, έτσι είναι η φυλακή που μένουνε τώρα».
Όπως είπε η μεταφράστρια, δεν επισκέφθηκε τους στρατιωτικούς το Σαββατοκύριακο, μόνο την Παρασκευή. Είπε επίσης ότι είδε τις οικογένειές τους στο δικαστήριο. «Ήταν πολύ στεναχωρημένοι, δεν είναι εύκολο» σημείωσε.
Ο γερμανικός τύπος υπογραμμίζει την επιβάρυνση των ήδη τετεμένων σχέσεων δύο νατοϊκών χωρών, με αφορμή τη σύλληψη δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Για την πρόοδο στην πάταξη της φοροδιαφυγής γράφει η Handelsblatt.
Η περιπέτεια των δύο Ελλήνων στρατιωτικών απασχολεί και τον γερμανικό τύπο. Στα δημοσιεύματα των εφημερίδων γίνεται περιγραφή του πώς έγινε το συμβάν και παρατίθενται τμήματα των καταθέσεών τους, όπως αυτά περιγράφονται και στα ελληνικά ΜΜΕ, με την επισήμανση ότι η δίκη τους ξεκινά σήμερα στην Αδριανούπολη.
«Την Πέμπτη οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί πέρασαν σε τουρκικό έδαφος λόγω κακής ορατότητας, όπως ανάφεραν οι ίδιοι, ακολουθώντας ίχνη στο χιόνι προφανώς μεταναστών, που σκόπευαν να περάσουν παράνομα τα σύνορα προς την Ελλάδα, και τώρα οι ίδιοι θα πρέπει να λογοδοτήσουν για παράνομη είσοδο στην Τουρκία» μεταδίδει η Tagesschau. Στην ανταπόκριση γίνεται αναφορά και στην ανησυχία μήπως σκοπός της Τουρκίας είναι τώρα να κάνει ένα ντιλ με την Ελλάδα, κάτι σαν ανταλλαγή μεταξύ των δύο Ελλήνων με τους Τούρκους στρατιωτικούς που κατέφυγαν με ελικόπτερο στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 και έχουν ζητήσει άσυλο.
Η Rheinische Post μεταφέρει εκδοχή της υπόθεσης μέσα από την αρθρογραφία της τουρκικής φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Sabah. Όπως γράφει η τουρκική εφημερίδα πίσω από το συμβάν δεν κρύβεται πιθανώς η κατασκοπεία, αλλά η εντατική δραστηριότητα των ελλήνων συνοριοφυλάκων να σταματούν παράτυπους μετανάστες προερχόμενους από την Τουρκία ή ακόμη και να τους απωθούν πίσω (push back), τακτική παράνομη σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο. «Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η Human Rights Watch και η Pro Asyl εδώ και καιρό δημοσιεύουν περιστατικά παράνομων, εν μέρει και φονικών ενεργειών push back της ελληνική ακτοφυλακής» γράφει η τουρκική εφημερίδα. «Το τελευταίο διάστημα τα τουρκικά ΜΜΕ έχουν γράψει για πολλές περιπτώσεις τέτοιων απωθήσεων από Έλληνες στρατιωτικούς στα κοινά σύνορα. Η Άγκυρα είναι πολύ εξοργισμένη για όλα αυτά».
Η γερμανική εφημερίδα αναδημοσιεύει πληροφορία της Sabah για ένα συμβάν την τελευταία εβδομάδα με 29 πρόσφυγες, κυρίως αραβικής καταγωγής, που σώθηκαν μέσα σε συνθήκες πολικών θερμοκρασιών από τουρκικές μονάδες ασφαλείας σε νησίδα του Έβρου. Οι πρόσφυγες διηγήθηκαν στον αρθρογράφο της τουρκικής εφημερίδας ότι μετά την παράνομη διέλευση των συνόρων συνελήφθησαν από την ελληνική αστυνομία και στη συνέχεια μασκοφορεμένοι άνδρες τους ανάγκασαν να γυρίσουν πίσω και κολυμπώντας κατέληξαν σε νησίδα του Έβρου. Ένας εκ των προσφύγων, ο Λίβυος Μουσταφά Μπελκαζέμ ανέφερε ότι οι Έλληνες τους χτύπησαν, τους πήραν τα κινητά και τους άφησαν νηστικούς, οι άλλοι τρεις δεν κατάφεραν να φτάσουν στη νησίδα και «εξαφανίστηκαν». Σύμφωνα με τη Sabah πέρυσι η Ελλάδα απώθησε παράνομα πίσω στην Τουρκία γύρω στους 4.000 παράτυπους πρόσφυγες. «Αυτή η τακτική παραβιάζει την προσφυγική συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα μπορεί να στέλνει νόμιμα πρόσφυγες στην Τουρκία και σε αντάλλαγμα η ΕΕ να δέχεται ορισμένο αριθμό Σύρων από την Τουρκία».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου