Θέμα ημερών θεωρείται πλέον ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης καθώς μετά τις διαρροές της Παρασκευής αλλά και αυτές που θα έρθουν στην αυριανή ψηφοφορία η κυβερνητική ισορροπία είναι απολύτως διαταραγμένη.
Όπως αναφέρουν άλλωστε κυβερνητικές πηγές, ο ανασχηματισμός θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη και όπως λέγεται δεν θα είναι απλές αλλαγές που θα αφορούν υπουργούς που διαφωνούν με τη συμφωνία, αλλά θα είναι...ένας πιο ευρύς ανασχηματισμός που θα αφορά την καλύτερη λειτουργία της κυβέρνησης.
Επίσης, στο Μαξίμου απορρίπτουν το ενδεχόμενο να αλλάξει η κομματική σύνθεση της κυβέρνησης και στο πλαίσιο αυτό επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει με την υπάρχουσα μορφή της (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ).
Ποιοι υπουργοί φεύγουν
Σε πρώτη φάση δεδομένες θα πρέπει να θεωρούνται οι απομακρύνσεις των κκ. Λαφαζάνη καιΣτρατούλη -καθώς μετά το «παρών» στην προηγούμενη ψηφοφορία έχουν προκαλέσει έντονη ενόχληση στον πρωθυπουργό- αλλά και της Νάντιας Βαλαβάνη, η οποία λέγεται ότι έχει ήδη υποβάλλει την παραίτηση της από τη θέση της υπουργού, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες σκέφτεται να παραιτηθεί και από βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, λέγεται ότι κυβερνητικά στελέχη και όχι μόνο έχουν «περικυκλώσει» την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών για να αποχωρήσει από την κυβέρνηση, καθώς προοριζόταν για τη θέση του κ. Λαφαζάνη, στο υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης.
Την ίδια στιγμή, εκτός κυβερνητικού σχήματος αναμένεται να μείνει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χουντής ο οποίος έχει ήδη υποβάλλει την παραίτηση του για να πάει στην ευρωβουλή στη θέση του παραιτηθέντος Μανώλη Γλέζου. Εξάλλου, με το ένα πόδι στην έξοδο φαίνεται πως είναι και ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Κώστας Ήσυχος, ο οποίος περιλαμβάνεται στους 15 βουλευτές, οι οποίοι αν και ψήφισαν «ναι» στην ψηφοφορία της Παρασκευής έχουν δηλώσει ότι θα καταψηφίσουν τα μέτρα.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ανακατατάξεις είναι πολύ πιθανές σε υπουργεία όπως τα Δικαιοσύνης, Καταπολέμησης της Διαφθοράς και Παιδείας, που εμφανίζουν σημαντικά προβλήματα.
Παράλληλα, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, ο Πάνος Σκουρλέτης έχει διαμηνύσει στοΜέγαρο Μαξίμου την πρόθεση του να μην παραμείνει στο υπουργείο Εργασίας ανεξαρτήτως ανασχηματισμού. Μάλιστα, οι ίδιες πληροφορίες τονίζουν ότι δεν αποκλείεται να τοποθετηθεί σε άλλο πόστο, ενώ εκτός κυβέρνησης θα παραμείνει ο Θοδωρής Δρίτσας καθώς διαφωνεί με το μνημόνιο.
Την ίδια στιγμή, πηγές αναφέρουν ότι έχει βρεθεί ήδη λύση για την Ζωή Κωνσταντοπούλου. Εφόσον αυτό γίνει, είτε με παραίτηση είτε με αντικατάσταση μέσω πρότασης μομφής, για τη θέση του Προέδρου της Βουλής συζητείται το όνομα του υπουργού Εσωτερικών Νίκου Βούτση. Σε αυτή την περίπτωση στη θέση του κ. Βούτση στο υπουργείο Εσωτερικών είναι πιθανό να μετακινηθεί ο υπουργός Εργασίας κ. Σκουρλέτης.
Το σενάριο της ψήφου εμπιστοσύνης
Πάντως, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σε περίπτωση που η κυβέρνηση έχει απώλειες στην ψηφοφορία για την τελική συμφωνία, ο πρωθυπουργός προτίθεται να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.\
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου