Οι επενδυτές χθες αναθάρρησαν με τα σημάδια προόδου που εμφανίστηκαν για την επίλυση της αντιπαράθεσης μεταξύ ευρωζώνης και ελληνικής κυβέρνησης για το χρέος της τελευταίας, αλλά «αξίζει να έχουμε κατά νου ότι δεν υπάρχει πολύς χρόνος διαθέσιμος».
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το marketwatch.com, ο Carl Weinber, επικεφαλής οικονομολόγος της High Frequency, υπενθύμισε στους πελάτες του σε πρόσφατο note ότι το χρονοδιάγραμμα χρέους της Ελλάδας οδηγεί σε ένα σενάριο που καταλήγει σε στάση πληρωμών μέσα σε διάστημα λίγων εβδομάδων...
«Η Ελλάδα θα καταλήξει με στάση πληρωμών, πιθανώς με την μορφή αναδιάρθρωσης με ένα αρκετά μεγάλο haircut, αλλά πιθανώς με την μορφή μιας χρεοκοπίας», αναφέρει στο note του ο Weinberg. «Το μόνο ερώτημα είναι πόσο σύντομα (θα συμβεί αυτό). Αν πιστεύει κανείς το αντίθετο, δεν μπορεί να είναι κάτι περισσότερο από ευσεβής πόθος».
Και συνεχίζει το δημοσίευμα του marketwatch επισημαίνοντας ότι το να διευκρινιστεί η ακριβής ημερομηνία του πότε η κυβέρνηση θα «ξεμείνει από μετρητά» υπό τις τρέχουσες συνθήκες, είναι δύσκολο εξαιτίας της έλλειψης ημερήσιων στοιχείων για την ακριβή κατάσταση των ταμειακών της διαθεσίμων. Αλλά ο Weinberg υποστηρίζει ότι ανεπισήμως, τα ταμειακά διαθέσιμα της κυβέρνησης στα μέσα Ιανουαρίου διαμορφωνόταν στα 2 δισ. ευρώ.
Προκειμένου να χρηματοδοτήσει όλες τις αποπληρωμές, η Ελλάδα θα πρέπει να μετακυλήσει τα υφιστάμενα t-bills, να «τρέξει» έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό τουλάχιστον σε ταμειακή βάση, και να πουλήσει 27,6 δισ. ευρώ σε νέα ομόλογα, αναφέρει ο Weinberg.
Τα μετρητά που έχει στη διάθεσή της μπορούν να καλύψουν τις πληρωμές μέχρι αυτή την εβδομάδα και την επόμενη, αλλά δεν θα κρατήσουν περαιτέρω, εκτιμά ο Weinberg, που σημαίνει ότι η κυβέρνηση μπορεί να μην έχει επιλογή από το να αθετήσει υποχρεώσεις δανείων της ή να προχωρήσει σε περικοπές στις δημόσιες υπηρεσίες, ή και τα δύο.
«Και η Ελλάδα δεν έχει καμία πιθανότητα να πουλήσει δισ. ευρώ σε μη εξασφαλισμένα ομόλογα γενικών υποχρεώσεων, χωρίς εγγυήσεις από τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης», αναφέρει το δημοσίευμα.
Τονίζει ακόμη ότι «τουλάχιστον ο Αλ. Τσίπρας, έχοντας παραλάβει έναν σε μεγάλο βαθμό ισοσκελισμένο προϋπολογισμό από την προηγούμενη κυβέρνηση, δεν θα πρέπει να ανησυχεί για εξάντληση των ταμειακών διαθεσίμων βραχυπρόθεσμα. Ο Αλ. Τσίπρας ωστόσο, έχει δώσει υποσχέσεις, συμπεριλαμβανομένης και της αύξησης των δημοσίων δαπανών και την ελάφρυνση των φόρων», αναφέρει ο Weinberg.
Ο ίδιος προσθέτει ακόμη ότι δεν χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να καταλάβει κανείς ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη περισσότερων μετρητών από αυτά που έχει ή που μπορεί πιθανώς να αντλήσει μόνη της, εκτός και αν συμβαδίσει με την «γραμμή» των διεθνών πιστωτών της, «με την ελπίδα ότι ένα θαύμα θα την καταστήσει ικανή να αποπληρώσει τα 330 δισ. ευρώ».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου