Στη δίνη του εμφυλίου η Ουκρανία.
Έκαψαν ζωντανούς φιλορώσους.
Πολλοί νεκροί και στην επιχείρηση στο Σλαβιάνσκ.
ΠΡΟΣΟΧΗ! ΠΟΛΥ ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ
Αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των νεκρών. Ξεπερνάνε τους 38 οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους. Ο αριθμός των τραυματιών είναι περίπου 50, στις συγκρούσεις που σημειώθηκαν μεταξύ πιστών στην κυβέρνηση του Κιέβου και φιλορώσων.
Την ίδια ώρα καίγεται κτίριο συνδικαλιστικής ένωσης. Εκεί καταγράφηκαν και οι περισσότεροι νεκροί, 30 από ασφυξία και οκτώ πήδηξαν από τα παράθυρα.
Όλα ξεκίνησαν όταν πολλές εκατοντάδες φιλορώσοι αυτονομιστές με κράνη και ρόπαλα επιτέθηκαν σε μια πορεία περίπου 1.500 φιλοκυβερνητικών στο κέντρο της Οδησσού.
Η αστυνομία προσπάθησε να τους εμποδίσει, παρόλα αυτά στις συγκρούσεις τραυματίστηκαν περίπου δέκα άνθρωποι και από τις δύο πλευρές, ενώ ένας σκοτώθηκε.
Νωρίτερα τα ξημερώματα το Κίεβο εξαπέλυσε στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Σλαβιάνσκ και του Κραματόρσκ.
Αργά το απόγευμα το Κίεβο ανακοίνωσε πως υπάρχουν πολλοί νεκροί αντάρτες στο Σλαβιάνσκ και κλιμακώνουν την επιχείρηση. Όμως ταυτόχρονα παραδέχεται πως η επιχείρηση καθυστερεί.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας, ο στρατός κατέλαβε εννέα σημεία ελέγχου τα οποία πριν βρίσκονταν στα χέρια των φιλορώσων.
Στα χωριά γύρω από τη Σλαβιάνσκ οι Ουκρανοί στρατιώτες συχνά γίνονταν δεκτοί με εχθρότητα από τους κατοίκους οι οποίοι τους φώναζαν συνθήματα ζητώντας τους να επιστρέψουν σπίτι τους.
"Φύγετε, αυτή είναι η γη μας, η Δημοκρατία του Ντονέτσκ", φώναζαν οι κάτοικοι στους στρατιώτες. "Οι μητέρες σας θέλουν να επιστρέψετε σπίτια σας ζωντανοί και χωρίς το αίμα του λαού στα χέρια σας", φώναξε μια κάτοικος.
Στο μεταξύ το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας παραδέχτηκε πως δύο Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και ένας αδιευκρίνιστος αριθμός τραυματίστηκε όταν οι φιλορώσοι κατέρριψαν δύο επιθετικά ελικόπτερα Mi-24 με εκτοξευτήρες ρουκετών στη διάρκεια των πρώτων μαχών.
Τέτοιες ενέργειες φέρουν την υπογραφή "επαγγελματικών ομάδων δολιοφθορέων" και "στρατιωτών ή ξένων μισθοφόρων", σχολίασε ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Μιχάιλο Κοβάλ που έχει μεταβεί στην περιοχή με τον υπουργό Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ.
Ένας ακόμη πιλότος που είναι σοβαρά τραυματισμένος κρατείται όμηρος από τους αυτονομιστές. Ένα βίντεο που αναρτήθηκε από φιλορώσους ακτιβιστές δείχνει άνδρες να τραβούν τον πιλότο έξω από ένα όχημα και να του προσφέρει τις πρώτες βοήθειες ένας γιατρός.
"Οι τρομοκράτες άνοιξαν πυρ με βαρά όπλα, περιλαμβανομένων εκτοξευτήρων ρουκετών", σημείωσε ο Αβάκοφ, προσθέτοντας ότι οι δυνάμεις του έχουν εμπλακεί σε μια "πλήρη μάχη με επαγγελματίες μισθοφόρους".
Η Ρωσία ζήτησε έκτακτη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας. Δέκα χιλιάδες στρατιώτες κοντά στα σύνορα
Η Ρωσία ζήτησε την πραγματοποίηση έκτακτης συνόδου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επιχείρηση που πραγματοποιεί ο ουκρανικός στρατός στην νοτιοανατολική πόλη της Ουκρανίας Σλαβιάνσκ, μετέδωσαν την Παρασκευή ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων επικαλούμενα την αποστολή της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη.
Λίγο αργότερα ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θα συνέλθει στις 19:00 ώρα Ελλάδος κατόπιν αιτήματος της Ρωσίας για να συζητήσει για την κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία.
Η Ρωσία στήριξε το αίτημά της για την πραγματοποίηση της συνόδου αυτής στη "σοβαρή κλιμάκωση της βίας στην ανατολική Ουκρανία", διευκρίνισαν διπλωμάτες.
Ο Βρετανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ Μαρκ Λάιαλ δήλωσε σήμερα ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θα πρέπει "να παρακολουθεί πολύ στενά την κατάσταση αυτή η οποία αποτελεί το αποτέλεσμα των προσπαθειών της Ρωσίας για την αποσταθεροποίηση του ανατολικού τμήματος της Ουκρανίας".
Η σημερινή σύνοδος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ θα είναι η 13η που γίνεται από τότε που άρχισε η ουκρανική κρίση. Καμία από τις προηγούμενες επίσημες συνόδους ή συνεδριάσεις διαβουλεύσεων δεν κατέληξαν στην λήψη μιας κοινής θέσης από το Συμβούλιο όσον αφορά την ουκρανική κρίση. Η Ρωσία, μόνιμο μέλος του Συμβουλίου που έχει δικαίωμα άσκησης βέτο, μπορεί να μπλοκάρει οποιαδήποτε πρωτοβουλία των Δυτικών σε αυτό.
Την ίδια ώρα η Ουκρανία απέρριψε σήμερα κατηγορηματικά τις ρωσικές κατηγορίες που έχουν στόχο να θεωρηθεί υπεύθυνο το Κίεβο για την κατάρρευση της συμφωνίας της Γενεύης, η οποία επετεύχθη τον περασμένο μήνα, υπογραμμίζοντας ότι η Μόσχα απέτυχε να κάνει βήματα για την αποκλιμάκωση της κρίσης στην ανατολική Ουκρανία.
"Αντ' αυτού η Ρωσία υποστηρίζει με πολλούς τρόπους τρομοκρατικές οργανώσεις που δρουν στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας, οι οποίες θέτουν τους αμάχους σε κίνδυνο, συλλαμβάνουν ομήρους και δημιουργούν μια ατμόσφαιρα τρόμου και βίας", αναφέρει το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση που εξέδωσε.
Το υπουργείο προσθέτει στην ανακοίνωση αυτή ότι η Ουκρανία προτίθεται να διαπραγματευτεί με έναν Ρώσο απεσταλμένο για να βρεθεί μια λύση στην κρίση, αλλά σημειώνει ότι το Κίεβο δεν είχε ενημερωθεί για την άφιξή του στην ανατολική Ουκρανία.
Νωρίτερα σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν απέστειλε στην νοτιοανατολική Ουκρανία εκπρόσωπό του για συνομιλίες για την απελευθέρωση των παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) που κρατούνται εκεί.
Εν τω μεταξύ αξιόπιστες πηγές θέλουν την Ρωσία να διατηρεί περίπου 10.000 στρατιώτες κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία με κύκλους του Κρεμλίνου να λένε:
"Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις".
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Associated Press, BBC
Στέλιος Μπαμιατζής
news247
news247
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου