«Αυτοί οι άνθρωποι και οι ιδέες τους δεν πρόκειται να γίνουν ποτέ αποδεκτοί από την κοινότητά μας καθώς τα πιστεύω τους είναι ξένα προς τα δικά μας πιστεύω και με τον τρόπο ζωής μας».
Αυτό υπογράμμισε ο κ. Νίκος Μούγιαρης, συνιδρυτής του American Leadership Council, με έδρα το Σικάγο με δηλώσεις που έκανε στη βρετανική εφημερίδα Guardian...
Η Helena Smith σε εκτενή ανταπόκρισή της από την Αθήνα στην εφημερίδα με τίτλο «Greece’s neo-Nazi Golden Dawn goes global with political ambitions» αναφέρει ότι το νεοναζιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής, ενθαρρυμένο από την δημοσκοπική επιτυχία του στην Ελλάδα, επιθυμεί να απλώσει τώρα τα πλοκάμια του στο εξωτερικό και ιδιαίτερα στην Ελληνική Διασπορά, «δημιουργώντας πυρήνες σε κάθε γωνιά του κόσμου».
Το εξτρεμιστικό κόμμα, που έχει σφυρηλατήσει δεσμούς με τους Βρετανούς νεοναζιστές από τη δεκαετία του ’80, άρχισε να ανοίγει γραφεία στην Γερμανία, στην Αυστραλία, στον Καναδά και στις ΗΠΑ. Η διεθνής της δράση έρχεται ως συνέχεια διαφόρων δημοσκοπήσεων, που δείχνουν ότι παγιώνει τη θέση της ως τρίτο κόμμα στο ελληνικό πολιτικό σύστημα, ενώ διαθέτει ήδη 18 βουλευτές στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.
Η Χρυσή Αυγή, της οποίας το σήμα μοιάζει με την σβάστικα, ενώ τα μέλη της απευθύνουν συχνά ναζιστικούς χαιρετισμούς, αυτοχαρακτηρίζεται ως η δύναμη που προτίθεται να ανατρέψει τη διεφθαρμένη καθεστηκυία τάξη. Κατόρθωσε μάλιστα να ανοίξει γραφεία σε όλη την Ελλάδα, με την στήριξη, όπως υποστηρίζουν διάφορε φήμες, πλούσιων εφοπλιστών.
Τώρα επικεντρώνει τις προσπάθειές της στην διεθνή της επέκταση, με το άνοιγμα αρχικά, τον προηγούμενο μήνα, γραφείου στη Γερμανία, και τον προγραμματισμό παραρτημάτων στην Αυστραλία. Ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης, έχει δηλώσει ότι αποφασίστηκε το άνοιγμα παραρτημάτων «όπου υπάρχουν Έλληνες».
Όπως επεσήμανε σε ελληνόφωνη εφημερίδα της Μελβούρνης «ο κόσμος έχει καταλάβει ότι η Χρυσή Αυγή λέει την αλήθεια. Στα άμεσα σχέδιά μας είναι η δημιουργία γραφείου και τοπικής οργάνωσης στη Μελβούρνη και γι’ αυτό το σκοπό σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί πολύ σύντομα επίσκεψη βουλευτών μας στην Αυστραλία».
Η διεθνής εκστρατεία της Χρυσής Αυγής αντιμετωπίζεται ωστόσο με αποτροπιασμό και λοιδορία από επιφανή μέλη της Ελληνικής Διασποράς, που εκπροσωπούν τις ελληνικές κοινότητες στο βόρειο και νότιο ημισφαίριο.
«Δεν βλέπουμε κανένα ‘χρυσάφι’ στη Χρυσή Αυγή» επεσήμανε ο πατέρας, Alex Karloutsos, μια από τις ηγετικές προσωπικότητες της αμερικανικής ελληνικής κοινότητας στο Southampton της Νέας Υόρκης, προσθέτοντας ότι «ο εθνικισμός, ο φασισμός και η ξενοφοβία δεν αποτελούν μέρος της πνευματικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς».
Ο Δημήτρης Ψαρράς, συγγραφέας του βιβλίου «Η Μαύρη Βίβλος της Χρυσής Αυγής» υποστηρίζει ότι «η Χρυσή Αυγή δεν μοιάζει με κανένα από τα υπόλοιπα ελληνικά κόμματα, ενώ από την ίδρυσή της, στις αρχές της δεκαετίας του ’80, έχει πάντα το ένα μάτι της στραμμένο στο εξωτερικό», συμπληρώνοντας ότι «παρόμοιες οργανώσεις στη Ρωσία και στην Ευρώπη έχουν παράσχει στο κόμμα την ιδεολογική και ενίοτε οικονομική στήριξη για την έκδοση βιβλίων και περιοδικών. Μετά την μακρόχρονη εισαγωγή ναζισμού επιθυμεί τώρα να εξάγει τον ναζισμό». Η διείσδυση στις κοινότητες του εξωτερικού δεν αποσκοπεί μόνο στην ενίσχυση της αξιοπιστίας της, αλλά και στην εξεύρεση νέων πηγών χρηματοδότησης, όπως και νέων ψηφοφόρων, στην περίπτωση που δοθεί δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες ομογενείς.
Σύμφωνα με τον Δημήτρη Ψαρρά «η Χρυσή Αυγή δεν επιζητά να καταστεί απλά κεντρικός πόλος μιας πανευρωπαϊκής συμμαχίας των νεοναζιστών, γεγονός που αποποιείται με σθένος δημόσια», μολονότι κομματικά της στελέχη συναντώνται τακτικά με νεοναζιστές από την Ιταλία, την Γερμανία και την Ρουμανία, « αλλά επιθυμεί την διάδοσή της επιρροής της παγκόσμια».
Όπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, η Χρυσή Αυγή επιθυμεί να διεισδύσει στις πολυπληθείς ελληνικές κοινότητες της Αυστραλίας, των ΗΠΑ και του Καναδά.
Σύμφωνα με τον ιστορικό Αναστάσιο Τάμη, «πρόκειται για μια καλά σχεδιασμένη εκστρατεία καθώς υπάρχει (στην Αυστραλία) ένα μεγάλο απόθεμα συντηρητικών πολιτών, πρώην βασιλικών και χουντικών, που είναι απογοητευμένοι από τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα και να αναζητούν τρόπους να το εκφράσουν. Υπάρχουν εθνικιστές που αισθάνονται προδομένοι από την Ελλάδα, σχετικά με την Μακεδονία, την Κύπρο και την ελληνική μειονότητα στην βόρειο Ήπειρο, ενώ αδυνατούν να διαβλέψουν την φασιστική πλευρά του κόμματος. Η Χρυσή Αυγή επιχειρεί να τους προσεταιριστεί».
Ο Αναστάσιος Τάμης θεωρεί ωστόσο ότι δεν πρόκειται να βρει μεγάλη απήχηση η Χρυσή Αυγή στην Αυστραλία, μολονότι έλαβε γρήγορα τη στήριξη του αυστραλιανού ακροδεξιού κόμματος. Όπως επεσήμανε επιφανές μέλος της ελληνικής κοινότητας που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, η Αυστραλία είναι μια πολυπολιτισμική κοινωνία που δεν επιθυμεί την έλευση της Χρυσής Αυγής. Ελληνικές αριστερές οργανώσεις της Αυστραλίας έχουν ξεκινήσει εκστρατεία για την συγκέντρωση υπογραφών ώστε να ασκήσουν πιέσεις στον Αυστραλό υπουργό μετανάστευσης για να απαγορεύσει την είσοδο των βουλευτών της Χρυσής Αυγής στη χώρα.
Παρόμοια ήταν η υποδοχή και στον Καναδά, όπου η Χρυσή Αυγή άνοιξε παράρτημα τον περασμένο Οκτώβριο, καθώς οι Ελληνοκαναδοί την χαρακτήρισαν ως ένα «μαύρο σημάδι».
Μεγάλες ήταν οι αντιδράσεις στο άνοιγμα γραφείων στη Νέα Υόρκη, ενός από τα σημαντικότερα κέντρα της Ελληνικής Διασποράς, όπου σημαντικοί εκπρόσωποι της κοινότητας κατήγγειλαν την νεοναζιστική οργάνωση, υπενθυμίζοντας τον αγώνα της Ελλάδας κατά της ναζιστικής γερμανικής κατοχής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου