Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Στο στόχαστρο του Πεπόνη τα κοράκια των πλειστηριασμών ακινήτων


Διακόσια άτομα που «χτυπούν» κυρίως πλειστηριασμούς ακινήτων 
έχουν τεθεί στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ, καθώς υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις σε βάρος τους για φοροδιαφυγή εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ! 

Στην υπόθεση παρενέβη κι ο οικονομικός εισαγγελέας κ. Γρηγόρης Πεπόνης που ζήτησε τα σχετικά έγγραφα στοιχεία.
Οι ελεγκτές του Υπουργείου Οικονομικών στρέφουν πλέον το ενδιαφέρον τους σε ιδιώτες που επί σειρά ετών υφάρπαζαν χιλιάδες ακίνητα μέσω πλειστηριασμών και είχαν τεράστια κέρδη, χωρίς να δηλώνουν στην εφορία τις ύποπτες συναλλαγές τους...

Τα στελέχη του ΣΔΟΕ εκτιμούν ότι μέσω αυτού του εκτεταμένου ελέγχου θα φτάσουν και σε κυκλώματα «τοκογλύφων».
 


Με επείγον έγγραφό του στην Ένωση Ελλήνων Συμβολαιογράφων, το οποίο στάλθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 2012, το ΣΔΟΕ ζητεί να ενημερωθεί από τα μέλη της «για τα πλήρη στοιχεία αγοραπωλησιών ακινήτων που εκπλειστηριάστηκαν την περίοδο 2007-2010 στην περιοχή της τέως διοίκησης πρωτευούσης».

Σημειώνεται ότι στην τέως διοίκηση πρωτευούσης περιλαμβάνονται όλοι σχεδόν οι δήμοι της Αττικής. Εκτιμάται ότι σχετικές απαντήσεις θα αποστείλουν τις προσεχείς εβδομάδες περίπου 1.000 από τους περίπου 1800 συμβολαιογράφους της 'Ενωσης. Υπολογίζεται ότι την περίοδο 2007-2010, περίοδος στην οποία επικεντρώνεται το ενδιαφέρον του ΣΔΟΕ, έχουν εκπλειστηριασθεί περισσότερα από 150.000 ακίνητα τα οποία κατέληξαν σε «επαγγελματίες μειοδότες».

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα άτομα αυτά επί σειρά ετών λυμαίνονταν τη διαδικασία των πλειστηριασμών και απειλούσαν τους εκτός κυκλωμάτων υποψήφιους πλειοδότες να αποσυρθούν, έτσι ώστε να αποκτήσουν τα ακίνητα έναντι... πινακίου φακής.

Υπάρχουν ακόμη και περιπτώσεις στις οποίες κατακυρώθηκαν ακίνητα σε τιμή μόλις τριών ευρώ υψηλότερη από την τιμή εκκίνησης η οποία υπολειπόταν βεβαίως ακόμη και της αντικειμενικής αξίας τους. Επιπλέον πολλές φορές είχαν υπάρξει κρούσματα ξυλοδαρμού ιδιωτών, εκτός του κυκλώματος, που επιχειρούσαν να διεκδικήσουν τα ακίνητα.

Τα «κοράκια» που λαμβάνουν μέρος στους πλειστηριασμούς υποβάλουν συνήθως μηδενικές φορολογικές δηλώσεις, ενώ εμφανίζονται στους πλειστηριασμούς να κάνουν προσφορές δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Σημειώνεται πάντως ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα οι εμφανίσεις των «κορακιών» στους πλειστηριασμούς έχουν μειωθεί ύστερα από τις αλλαγές που επήλθαν στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας με τη καθιέρωση ενσφράγιστων προσφορών, την υποχρέωση να καταθέτουν εγγυοδοσίες κ.λπ.

Στελέχη του ΣΔΟΕ έκαναν γνωστό στο «Βήμα» για την υπόθεση:
 
«Επιχειρούμε έναν έλεγχο που υπολογίζουμε ότι θα μας φέρει μεγάλα έσοδα. Θα δούμε ποιοι ήσαν αυτοί που επί σειρά ετών κέρδιζαν συστηματικά πλειστηριασμούς, σε ποιες τιμές πωλούσαν τα ακίνητα, τι εισέπρατταν και τι δήλωναν στην εφορία. 
Μιλάμε για τεράστια διακίνηση «μαύρου χρήματος» από κυκλώματα που ποτέ δεν έχουν ελεγχθεί στα οποία μετέχουν ιδιώτες που εμφανίζονται να μην είχαν επαγγελματική δραστηριότητα ή παρουσιάζουν ένα άλλο εικονικό επάγγελμα. 
Αν υπολογισθεί ότι κατά μέσον όρον κάθε ένα από τα ακίνητα επωλείτο από 150.000 έως 200.000 ευρώ, τότε μιλάμε για έναν ποσό της τάξης των 30 δις ευρώ για τα οποία δεν έχει υπάρξει επαρκής φορολογικός έλεγχος».

 


Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: