Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

Ποιες ειδικότητες επαγγελματιών είναι δυσεύρετες μέσα στην κρίση

Αν και πληθώρα στελεχών είναι στην ανεργία οι εργοδότες δεν βρίσκουν τους κατάλληλους σε μια σειρά ειδικοτήτων (πωλητές, τεχνίτες, υψηλόβαθμα στελέχη κ.ά.) σύμφωνα με τη ManpowerGroup, που διαπιστώνει έλλειμμα ευελιξίας και υποστήριξης στην πλευρά εργαζομένων και εργοδοτών αντίστοιχα.
Πωλητές, εξειδικευμένοι τεχνίτες και τεχνικοί αλλά και υψηλόβαθμα στελέχη είναι τα επαγγέλματα της …κρίσης, καθώς παρά την αύξηση της ανεργίας οι συγκεκριμένες ειδικότητες διατηρούνται στην κορυφή της κατάταξης των πιο δυσεύρετων ειδικοτήτων στην Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια,...
σύμφωνα με στοιχεία της ManpowerGroup.
Ταλαντούχοι πωλητές
Διαπιστώνεται ότι οι επιχειρήσεις, προκειμένου να ανακόψουν την κάθετη πτώση των πωλήσεών τους, αποτέλεσμα της παρατεταμένης ύφεσης, αναζητούν λύσεις στα στελέχη πωλήσεων ψάχνοντας ταλαντούχους επαγγελματίες που θα φέρουν πελάτες. Μάλιστα φαίνεται ότι δοκιμάζουν, κυρίως, εργαζόμενους που στελεχώνουν την ομάδα πωλήσεων και όχι τόσο διευθυντές τμημάτων. Είναι ενδεικτικό ότι οι εξειδικευμένοι πωλητές είναι Νο1 στο Top 10 των δυσεύρετων επαγγελμάτων στην Ελλάδα από το 2009 (χρονιά κατά την οποία ανέβηκαν από το No4 της κατάταξης, όπου ήταν ένα χρόνο πριν). Κάτι αντίστοιχο ισχύει για τα υψηλόβαθμα στελέχη (No4 το 2012, No3 το 2011).

Σταθερότητα στη ζήτηση επιδεικνύουν και οι τεχνικοί που παραμένουν στο No2 τα τελευταία τέσσερα χρόνια (από το No3 που ήταν το 2008), ενώ διατηρούνται στην πρώτη πεντάδα για πολλά περισσότερα. Μάλιστα αυτό το στοιχείο πέρα από την αλλαγή του οικονομικού μοντέλου κατά τις τελευταίες δεκαετίες αναδεικνύει κι ένα διαρθρωτικό πρόβλημα της Οικονομίας, αυτό της έλλειψης τεχνικής κατάρτισης των εργαζομένων που συνδέεται με έλλειμμα ανταγωνιστικότητας για τις επιχειρήσεις, μείωση της εμπιστοσύνης του καταναλωτή, υψηλό κόστος κ.ά.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα στοιχεία στον υπόλοιπο κόσμο. Σχολιάζοντας το έλλειμμα ταλέντου που αφορά άτομα που στελεχώνουν υψηλόβαθμες θέσεις η δρ Βενετία Κουσία, διευθύνουσα σύμβουλος της ManpowerGroup Ελλάδας, παρατηρεί ότι η συγκεκριμένη ειδικότητα βρίσκεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά ανάμεσα στις πέντε πρώτες πλέον δυσεύρετες στη χώρα μας και σύμφωνα με την ετήσια μελέτη της ManpowerGroup για την έλλειψη ταλέντου και στο εξωτερικό διαπιστώνεται ότι τα υψηλόβαθμα στελέχη αποτελούν, την 8η κατά σειρά, ειδικότητα σε δυσκολία κάλυψης παγκοσμίως και την 10η στην περιοχή ΕΜΕΑ (Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική). Το έλλειμμα είναι αισθητό σε κάθε μήκος και πλάτος του πλανήτη, σε οικονομίες που βρίσκονται σε πλήρη τροχιά ανάπτυξης, σε χώρες που βρίσκονται σε ύφεση, καθώς και στις ήδη αναπτυγμένες.

Το έλλειμμα
Αν θεωρήσουμε ότι μετά τις πολλαπλές αναδιοργανώσεις πολλά και -θεωρητικά- αξιόλογα στελέχη βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε αναζήτηση εργασίας, το παραπάνω εύρημα είναι ανησυχητικό, σύμφωνα με την κ. Κουσία. «Από τη στιγμή που το έλλειμμα δεν είναι αριθμητικό, γιατί οι εργοδότες θεωρούν πως τα διαθέσιμα στελέχη δεν μπορούν να ανταποκριθούν επαρκώς στα ζητούμενά τους;».
Μάλιστα εξηγεί ότι σε πρόσφατη έρευνα της Right Management (brand της ManpowerGroup, παγκόσμιος ηγέτης στη διαχείριση ταλέντου και σταδιοδρομίας) σε 1.400 CEOs από όλο τον κόσμο βλέπουμε τους βασικούς λόγους για τους οποίους αποτυγχάνουν στον ρόλο τους τα υψηλόβαθμα στελέχη: η αδυναμία τους να χτίσουν σχέσεις και ομάδες, το κακό «ταίριασμα» με την εταιρική κουλτούρα, η αποτυχία τους στο να φέρουν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, η αδυναμία τους να κερδίσουν την υποστήριξη της εταιρείας και η έλλειψη κατάλληλης εκπαίδευσης.

Το παράδοξο
Τα στοιχεία αυτά φανερώνουν ένα μεγάλο παράδοξο: ενώ θεωρούμε την επιτυχία των υψηλόβαθμων στελεχών κρίσιμη για την επιτυχία της επιχείρησης, η υποστήριξη και η εκπαίδευση που τους προσφέρουμε προκειμένου να εγκλιματιστούν είναι ανεπαρκής. Κατά την άποψη της κ. Κουσία, θεωρούμε ίσως ότι η φροντίδα μας σταματά στην προσεκτική επιλογή τους και μετά εκείνοι απλώς θα πρέπει να κολυμπήσουν στα βαθιά. «Στην περίπτωση που πνιγούν τους βαφτίζουμε ανεπαρκείς και αναζητούμε τους επόμενους» τονίζει.
Όλα αυτά φανερώνουν μία ανάγκη, που αποτελεί ταυτόχρονα και μεγάλη ευκαιρία για τις επιχειρήσεις: να επανεξετάσουν τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσουν εκ των έσω ή υποδέχονται και στηρίζουν στον κρίσιμο ρόλο τους τα άτομα που επιλέγουν να ηγηθούν. Η υποχρέωση όμως δεν σταματά στην πλευρά του εργοδότη, καθώς σύμφωνα με την κ. Κουσία και τα ίδια τα στελέχη οφείλουν να πλησιάσουν και να αντιληφθούν τις τωρινές ανάγκες της επιχείρησης. Να καταλάβουν ότι όπως οι καιροί έχουν αλλάξει, αντίστοιχα και οι ίδιοι οφείλουν να αλλάξουν, να γίνουν περισσότερο ευέλικτοι, περισσότερο συνεργατικοί και πρόθυμοι να συμπλεύσουν με την αλλαγή, αντί να της αντιστέκονται.

Στρατηγικές 
Σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας, οι Έλληνες εργοδότες σε ερώτημα για τις στρατηγικές που ακολουθούν, προκειμένου να καλύψουν κενές θέσεις εργασίας, σε ποσοστό 35% απάντησαν ότι προσφέρουν επιπλέον εκπαίδευση και ανάπτυξη στο υπάρχον προσωπικό. Το αντίστοιχο ποσοστό στον κόσμο είναι 25% (μέσος όρος). Μόλις 8 στους 10 εργοδότες είπαν στο συγκεκριμένο ερώτημα ότι δίνουν κάποια αύξηση (το ίδιο ισχύει και στον κόσμο) ενώ μόλις ένας στους 10 είπε ότι συνεργάζεται με εκπαιδευτικά ιδρύματα προκειμένου να δημιουργήσει εκπαιδευτικά προγράμματα που θα είναι σύμφωνα με τις ανάγκες τις εταιρείας, ενώ στον κόσμο είναι 7 στους 10.
   ΣΟΦΙΑ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ
   Πηγή : ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗΣ
by Αντικλείδι , http://antikleidi.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: