Πέμπτη 10 Απριλίου 2025

Οι δασμοί, τα νέα δεδομένα για τα Τέμπη και η στρατηγική «ολικής επαναφοράς» της κυβέρνησης

Δασμοί, Τέμπη, περιοδείες και στο βάθος δημοσκοπήσεις
Τα κυβερνητικά «αντανακλαστικά» ρίχνουν το βάρος σε αυτά τα τέσσερα πεδία, αναζητώντας την παράλληλη διαχείριση όλων των δεδομένων, που μπαίνουν στην κυβερνητική ατζέντα και τη δημόσια συζήτηση.
Η κίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να «απευθυνθεί», ουσιαστικά, στον Αμερικανό πρόεδρο, μέσω συνέντευξης στο Breitbart News, το μέσο από το οποίο ενημερώνεται καθημερινά ο Ντόναλντ Τραμπ, αποδείχθηκε αποτελεσματική, καθώς προκάλεσε την αντίδραση, με θετικό πρόσημο, του Αμερικανού προέδρου, παρεμβαίνοντας στην «καρδιά» της είδησης, που κυριαρχεί τα τελευταία 24ωρα, το θέμα των δασμών...
Ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε στον Matthew Boyle, στέλνοντας, όπως είπε, «ένα ευρωπαϊκό μήνυμα και ένα ελληνικό μήνυμα»

Έκανε λόγο για «δυνατότητα εξεύρεσης μιας “win-win” λύσης σε ό,τι αφορά το εμπόριο, μιας λύσης που θα είναι αμοιβαία επωφελής» σε ευρωπαϊκό επίπεδο και επεσήμανε για μια ακόμη φορά την «στρατηγική εταιρική σχέση» της Ελλάδας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τους γεωπολιτικούς και οικονομικούς λόγους, για τους οποίους η Ελλάδα είναι σημαντικός σύμμαχος των ΗΠΑ -επαναφέροντας στο προσκήνιο και τον IMEEC, τον Οικονομικό Διάδρομο Ινδίας - Μέσης Ανατολής - Ευρώπης, ο οποίος μπορεί να αναδείξει τη χώρα σε «γέφυρα μεταξύ της μεγαλύτερης δημοκρατίας του κόσμου και της ισχυρότερης δημοκρατίας». Υπενθυμίζοντας ότι ο ίδιος έχει συνεργαστεί με τον πρόεδρο Τραμπ στο παρελθόν, έστειλε, παράλληλα, το σήμα ότι μπορεί να συνεργαστεί «και πάλι πολύ καλά μαζί του για την αντιμετώπιση των περιφερειακών προκλήσεων». 

«Συμφωνώ, τον ξέρω, είναι ένας καλός άνθρωπος, εκτιμώ τα σχόλιά του. Ναι θα μπορούσε να υπάρχει συμφωνία με κάθε έναν από αυτούς. Θα υπάρξει δίκαιη συμφωνία με τον οποιοδήποτε» ήταν η απάντηση Τραμπ, λίγο πριν ανακοινώσει «πάγωμα» 90 ημερών στους ευρωπαϊκούς δασμούς.

Διάστημα, που κατά τον πρωθυπουργό θα πρέπει «η Ευρωπαϊκή Ένωση να εκμεταλλευτεί ώστε να μπορέσει να διαπραγματευτεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες μία συμφωνία η οποία να είναι αμοιβαία επωφελής», ακόμη και να καταλήξει σε ένα πλαίσιο μηδενικών δασμών από και προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δείχνει ξεκάθαρα την ελληνική θέση.

Εν μέσω ραγδαίων και απρόβλεπτων διεθνών και οικονομικών εξελίξεων, το Μέγαρο Μαξίμου επαναφέρει, όμως, σε πρώτο πλάνο και το εσωτερικό σκηνικό για τον πρωθυπουργό, επιλέγοντας να βάλει στο πρόγραμμά του και στον δρόμο προς το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, «στάσεις», εν είδει μίνι περιοδείας, στη Βοιωτία. Έτσι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με το ΔΣ του Συνδέσμου Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας στα Οινόφυτα, επισκέφθηκε τη Λιβαδειά και έστειλε το μήνυμα της οικονομικής πολιτικής, που η κυβέρνηση προτάσσει: αύξηση εξαγωγών, μείωση ανεργίας, ενίσχυση εισοδημάτων.

«Η Ελληνική Κυβέρνηση στέκεται έμπρακτα δίπλα στη βιομηχανία» είπε ο κ. Μητσοτάκης, επαναλαμβάνοντας ότι η ελληνική βιομηχανία δημιουργεί πολλές και καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας, αλλά και ότι η οικονομία της χώρας αναπτύσσεται πλέον γρήγορα, η ανεργία μειώνεται με μεγάλη ταχύτητα και στόχος είναι η στροφή περισσότερων νέων προς τη βιομηχανία και τη μεταποίηση.

Σε αυτό το πλαίσιο, έχει τουλάχιστον ενδιαφέρον η αναφορά του επικεφαλής της JPMorganChase, Τζέιμι Ντάιμον στην ετήσια επιστολή του προς τους μετόχους, στην οποία χαρακτηρίζει «εξαιρετικό πολιτικό ηγέτη» τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφερόμενος στις χώρες που έχουν εφαρμόσει σωστές πολιτικές και έχουν επιτύχει «αξιοσημείωτα αποτελέσματα», σε αντιδιαστολή με το πρόσφατο παρελθόν τους.

Στο νέο «σχέδιο δράσης» του Μεγάρου Μαξίμου είναι και η επαναφορά της επικοινωνίας του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους πολίτες. Γι’ αυτό και από τη Λιβαδειά, ο ίδιος έσπευσε να επισημάνει το κυβερνητικό διακύβευμα για το υπόλοιπο της θητείας του, σημειώνοντας ότι «τα καλύτερα είναι μπροστά μας» και προαναγγέλλοντας ότι «τα επόμενα δύο χρόνια θα δείτε σημαντικές πρωτοβουλίες, οι οποίες θα επιστρέψουν το μέρισμα της συλλογικής ανάπτυξης στους πολίτες». Το επίδικο για την κυβέρνηση είναι σαφές και το επανέλαβε και ο κ. Μητσοτάκης, «θα κριθούμε για την αποτελεσματικότητά μας στο τέλος της τετραετίας».

Στον αντίποδα των διεθνών εξελίξεων και της επανέναρξης των περιοδειών του πρωθυπουργού, βρίσκονται οι εξελίξεις για την τραγωδία των Τεμπών. Με επίκεντρο τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ, η κυβέρνηση περνά στην αντεπίθεση, κατηγορώντας την αντιπολίτευση για συγκάλυψη της αλήθειας και για απόλυτη κατάρρευση του αφηγήματος περί συγκάλυψης.

Στο τέλος του «δρόμου» βρίσκονται οι επόμενες εθνικές κάλπες, σε δύο χρόνια, όπως επιμένει να δηλώνει σε κάθε ευκαιρία ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Τόσο οι ευρύτερες εξελίξεις, όσο και τα νέα δεδομένα σε ζητήματα, όπως η τραγωδία των Τεμπών, που μονοπώλησαν την επικαιρότητα το τελευταίο δίμηνο, αρχίζουν να διαφοροποιούν την εικόνα, που καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις.

Ήδη, η δεύτερη θέση της Ζωής Κωνσταντοπούλου δείχνει να παγιώνεται και η διαφορά της με το τρίτο πλέον, ΠΑΣΟΚ, να διευρύνεται. Από την άλλη, η κυβέρνηση φαίνεται να βάζει «φρένο στις διαρροές, σε κάποιες μάλιστα, να ανακτά δυνάμεις. Σε δημοσκόπηση της Real Polls για το Protagon και την πρόβλεψη αποτελέσματος, η Νέα Δημοκρατία ξεπερνά τα ποσοστά των ευρωεκλογών και φτάνει το 29,7% (από 27% στην έρευνα του περασμένου Μαρτίου), ενώ η Πλεύση Ελευθερίας βρίσκεται στο 17,9%.

Στην τρίτη θέση το ΠΑΣΟΚ, με 10,5%, η Ελληνική Λύση 8,8%, το ΚΚΕ 7,8%, ο ΣΥΡΙΖΑ, 6,6% και ακολουθούν ΜέΡΑ25 με 4,2%, Φωνή Λογικής 3,5%, Κίνημα Δημοκρατίας 3,4% και κάτω από το όριο του 3% τα υπόλοιπα κόμματα. Στην παράλληλη δημοσίευση της δημοσκόπησης της Interview για την Political και την εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, η Νέα Δημοκρατία παραμένει στην πρώτη θέση με 27%, ακολουθεί η Πλεύση Ελευθερίας με 14,6% και στην τρίτη θέση το ΠΑΣΟΚ με 12,5%.

Ακολουθούν, Ελληνική Λύση με 9%, ΚΚΕ με 8,5%, ΣΥΡΙΖΑ με 5,5%, ΝΙΚΗ με 3,9%, Φωνή Λογικής με 3,7%, ΜέΡα25 με 3,4% και Κίνημα Δημοκρατίας με 3,3%.

Αντίστοιχη η εικόνα και στους απόλυτους αριθμούς της πρόθεσης ψήφου, εκεί όπου για το κυβερνητικό επιτελείο έχει σημασία και το ποσοστό των αναποφάσιστων, που φθάνει ή και ξεπερνά το 13% στις μετρήσεις. Η αξιοποίηση όλου αυτού του πλέγματος θεμάτων και πολιτικών, αποτελεί για το κυβερνητικό επιτελείο το σχέδιο «ολικής επαναφοράς», που επιδιώκει να θέσει σε λειτουργία, με πρώτο χρονικό ορίζοντα τον Σεπτέμβριο και την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, από το βήμα της οποίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσει το οικονομικό και μεταρρυθμιστικό πλάνο της «τελικής ευθείας» για την κυβέρνησή του.

Λίδα Μπόλα

Δεν υπάρχουν σχόλια: