Μόνο που έτσι η Δικαιοσύνη «μένει απέξω» που θα τραγουδούσε και ο Νιόνιος. Η δικαιοσύνη δυο χρόνια τώρα, διεξάγει τον εσωτερικό της αγώνα να βρει άκρη με το τραγικό δυστύχημα, αλλά η κρίση της, τα συμπεράσματά της, θα τεθούν στην εντεταλμένη κρισάρα του εξεγερμένου πεζοδρομίου.
Διαβάζουμε π.χ. μεταξύ άλλων, σε μια ανακοίνωση: «Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση της ΝΔ και τα κόμματα που κυβέρνησαν τη χώρα, στο κράτος, την ΕΕ, τους θεσμούς και τη «Δικαιοσύνη» που υπηρετεί το άδικο».
Δικαίωμα η μη εμπιστοσύνη στην ΕΕ. Αλλά ήταν η Ευρωπαία εισαγγελέας που άσκησε δίωξη για τη μη υλοποίηση της περίφημης σύμβασης 717 που έχει γίνει φετίχ στον δημόσιο διάλογο. Κατηγορούν, και σωστά, τα κόμματα που κυβέρνησαν για τη μη υλοποίησή της. Όμως η ΕΕ συνέβαλε τη χρηματοδότησή της με 800 εκ. ευρώ. Αν δεν έχουμε καμιά εμπιστοσύνη στην ΕΕ, μήπως να τα επιστρέψουμε αυτά τα χρήματα και να την εκτελέσουμε ιδίοις πόροις;
Το συνδικαλιστικό κίνημα που κάνει συλλαλητήρια για τα Τέμπη, λίγο αργά κινητοποιήθηκε. Και δεν προβληματίζεται γιατί οι απεργίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ είναι ολιγάριθμες, και τις εντυπώσεις από πλευράς συμμετοχής σώζει μόνο το ΠΑΜΕ.
Διαβάζουμε ότι «τίποτα δεν μπορεί να κρύψει και να «θολώσει» τις τεράστιες διαδηλώσεις (αυτές που δεν ήταν οι δικές τους, και προσπαθούν να οικειοποιηθούν), ενώ καταγγέλλουν την κυβέρνηση και την αστυνομία ότι «έπνιξε το λαό και τη νεολαία με χημικά την ημέρα που όλοι μας ζητούσαμε οξυγόνο, στήνοντας σκηνικά επεισοδίων».
Δηλαδή όλη η χώρα που ήταν σε ζωντανή σύνδεση είδε πως τα χημικά άρχισαν μετά τις ομιλίες, όταν εμφανίστηκαν οι κουκουλοφόροι. Αλλά οι διαδηλωτές της Τετάρτης προσπαθούν να πείσουν για το αντίθετο και να «εξηγήσουν» ότι οι κουκουλοφόροι ήταν προβοκάτορες που τους έβαλε η κυβέρνηση. Μια επιχειρηματολογία δεκαετιών, όταν οι διαδηλώσεις δεν ελέγχονται.
Άραγε το ίδιο το συνδικαλιστικό κίνημα πόσο κύρος έχει στη διαδήλωσή του, όταν δεχόταν (ή μάλλον διεκδικούσε) οι εργαζόμενοι στον προβληματικό ΟΣΕ, που χρηματοδοτείτο από τον Έλληνα φορολογούμενο, να λαμβάνουν π.χ. «επίδομα πλυσίματος χεριών», επίδομα «έγκαιρης προσέλευσης» και «επίδομα εκκίνησης μηχανής οχήματος», ενώ πάνω από 130 υπαλλήλους να λαμβάνουν αποδοχές που υπερέβαιναν αυτές του Προέδρου και του Διευθύνοντος Συμβούλου;
Αυτά είχε αποκαλύψει Θανάσης Ζηλιασκόπουλος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ (2010-2015). Ο εν λόγω δεν ήταν κομματικά εγκάθετος. Είχε αναλάβει μέσω του Opengov που καθιέρωσε ο Γιώργος Παπανδρέου
Παρέλαβε μία ΤΡΑΙΝΟΣΕ που κόστιζε στο Δημόσιο 300 εκατομμύρια το χρόνο και μέσα σε πέντε χρόνια, την παρέδωσε κερδοφόρα με 30 εκατομμύρια κέρδος το χρόνο.
Είχε επίσης διαπιστώσει «περίεργες συμβάσεις» για μεταφορές εμπορευμάτων: «Εκεί που έπρεπε η ΤΡΑΙΝΟΣΕ να εισπράξει 100 ευρώ εισέπραττε 10 ευρώ. Υπήρχαν εκπτώσεις που αντί να μας πληρώνουν, τους πληρώναμε εμείς για να τους μεταφέρουμε τα προϊόντα», είπε - και πολλά άλλα! Ούτε αυτά τα έβλεπε το αγέρωχο συνδικαλιστικό κίνημα του ΟΣΕ;
Ο ίδιος υποστήριξε ότι δεν τον ήθελαν οι συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν το ξέρουμε. Πάντως, το επίσημο κόμμα αντέδρασε στον ορισμό του στη σύνθεση της Επιτροπής για το δυστύχημα των Τεμπών.
Είχε παραιτηθεί από τη θέση όταν οι μετανάστες κατέλαβαν για κάνα δίμηνο τη σιδηροδρομική γραμμή της Ειδομένης. Και, ω του θαύματος, την επομένη της παραίτησής του η γραμμή άνοιξε…!
Η ΝΔ με μικροκομματική κουτοπονηριά, αρνήθηκε επί της ουσίας την εξεταστική επιτροπή για τα Τέμπη, ενώ θα μπορούσε να την επεκτείνει ως το 2010. Ποτέ δεν είναι αργά. Για να βγουν όλα στο φως, μαζί και η αποτυχία της σύμβασης 717.
Κάτι που θα έπρεπε να ζητούσε πρωτίστως και το συνδικαλιστικό κίνημα που διαδηλώνει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου