Θα πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί και η τελευταία, φετινή, εξέλιξη, στον τομέα της νανοτεχνολογίας, η οποία αφορά στην κατασκευή του εργοστασίου παραγωγής εύκαμπτων οργανικών εκτυπωμένων φωτοβολταϊκών τρίτης γενιάς. Πρόκειται για μια επένδυση ύψους 21,2 εκατ.ευρώ που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η επένδυση γίνεται στο πλαίσιο του Flex2Energy project, που συντονίζει η ελληνική εταιρεία Organic Electronic Technologies και στο οποίο συμμετέχουν άλλοι 14 φορείς, έξι από τη Θεσσαλονίκη και εννέα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το έργο, το οποίο ξεκίνησε τον Ιανουάριο προχωρά με τους προβλεπόμενους ρυθμούς. Η πόλη βρίσκεται στην αιχμή του κλάδου νανοτεχνολογίας τα τελευταία χρόνια με το ιδιαίτερα δραστήριο και παραγωγικό οικοσύστημα του κλάδου.
Προτάσεις και Κριτική για την Οικονομία, την Πολιτική, την Κοινωνία & την Ανάπτυξη!
Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2023
Η απόβαση τεχνολογικών κολοσσών στη Θεσσαλονίκη
Εδώ και τρία χρόνια η Θεσσαλονίκη ζει στο ρυθμό μιας τεχνολογικής αναβάθμισης, η οποία σταδιακά την έχει αναδείξει σε τεχνολογική πρωτεύουσα των Βαλκανίων.
Πρόκειται για μία απόβαση κολοσσών της τεχνολογίας από όλο τον κόσμο, οι οποίοι εκτός από τη νέα ώθηση στις ψηφιακές τεχνολογίες και την ενδυνάμωση της εξωστρέφειας, έχουν επενδύσει και συνεχίζουν να επενδύουν σημαντικά ποσά καθώς και να δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας.
Το ξεκίνημα έγινε εδώ και 3 χρόνια, με την Pfizer και το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας, το οποίο αναπτύσσει... καινοτόμες ψηφιακές και τεχνολογικές λύσεις που προάγουν τον εταιρικό σκοπό της και την ανακάλυψη καινοτόμων φαρμάκων και εμβολίων για τους ασθενείς. Το ψηφιακό και τεχνολογικό κέντρο καινοτομίας του φαρμακευτικού κολοσσού που ήδη λειτουργεί στην πόλη αποτελεί τμήμα του παγκόσμιου ψηφιακού δικτύου της εταιρείας και είναι στενά συνδεδεμένο με το εξωτερικό οικοσύστημα. Η Pfizer σταδιακά οικοδομεί ένα δίκτυο συνεργασίας με τα στελέχη της και τους τοπικούς φορείς, με σκοπό να παρέχει διάφορες υπηρεσίες και προγράμματα.
Η συνολική επένδυση της φαρμακοβιομηχανίας Pfizer στη Θεσσαλονίκη ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ. Tα δύο κέντρα δημιουργούν 2.600 έμμεσες και άμεσες θέσεις εργασίας στη Θεσσαλονίκη, αποφέροντας παράλληλα 1,6 δισ. ευρώ στο ελληνικό ΑΕΠ σε βάθος δεκαετίας.
Παράλληλα, η εταιρεία προέβη και σε μια νέα επένδυση, πρόσφατα, με τη δημιουργία του νέου τμήματος που ονομάζεται «Safety Surveillance & Risk Management» από την Pfizer και έχει παρουσία σε συνολικά οκτώ χώρες στον κόσμο εκ των οποίων οι τέσσερις βρίσκονται στην Ευρώπη, με την Ελλάδα να αποτελεί πλέον μια από αυτές. Οι υπόλοιπες στην Ευρώπη είναι η Ιταλία, Μεγάλη Βρετανία και Ελβετία.
Από τις αρχές του χρόνου έχει ξεκινήσει την λειτουργία του στη Θεσσαλονίκη το digital hub του αμερικανικού ασφαλιστικού κολοσσού Chubb. Στο εν λόγω τεχνολογικό κέντρο απασχολούνται ήδη 30 άτομα και στόχος της εταιρείας είναι η αύξησή τους σε 150 ως το τέλος του έτους. Το τεχνολογικό hub της Chubb θα έχει παγκόσμια εμβέλεια, υποστηρίζοντας τη δραστηριότητα του αμερικανικού ομίλου ανά την υφήλιο. Ανάλογα hubs διαθέτει η Chubb επίσης στις ΗΠΑ, στο Μεξικό και στην Ινδία, ενώ διατηρεί γραφεία σε Νέα Υόρκη, Ζυρίχη, Λονδίνο, Παρίσι και δραστηριοποιείται σε 54 χώρες.
Ακόμη, από τον Ιούλιο του 2020 λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη το Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων της Cisco.
Αντικείμενα των δραστηριοτήτων του Κέντρου είναι να φέρνει κοντά σε ομάδες εργασίας, ερευνητές, Πανεπιστήμια, startups και συνεργάτες της με σκοπό την επίλυση προβλημάτων ή ανάπτυξη νέων υπηρεσιών με καινοτόμες λύσεις, β) συνδυάζει τεχνολογία, με εκπαίδευση και πολιτισμό γ) είναι ανοιχτό στην κοινωνία.
Εδώ και τρία χρόνια στη Θεσσαλονίκη λειτουργεί και το πρότυπο κέντρο τεχνογνωσίας, εκπαίδευσης και καινοτομίας της Deloitte το οποίο απασχολεί περισσότερα από 400 εξειδικευμένα στελέχη, δημιουργώντας θέσεις εργασίας υψηλής αξίας και συμβάλλοντας στην τόνωση της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας στην πόλη.
Η επιλογή των στελεχών γίνεται από ταλαντούχους απόφοιτους πανεπιστημίων, οι οποίοι, μέσω συνεχούς και εξειδικευμένης εκπαίδευσης στις πλέον προηγμένες τεχνολογίες, συμμετέχουν στην ανάπτυξη και υλοποίηση σύνθετων έργων διεθνούς εμβέλειας του δικτύου της Deloitte. Συγκεκριμένα, τα στελέχη του DACC απασχολούνται σε τομείς όπως Digital, Application Management, Systems Integration, Cloud Engineering, Robotics Process Automation, Data Analytics, Enterprise & Operations Risk, Cyber Risk, Assurance & Finance.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου