Ένας γκρίζος κύκλος για την Ελλάδα κλείνει και επίσημα σήμερα, 20η Αυγούστου το 2022.
Μία νέα εποχή διαγράφεται για την ελληνική οικονομία, μετά από 12 χρόνια αυστηρής επιτήρησης από τους θεσμούς.
«Κλείνει, έτσι, ένας δωδεκαετής κύκλος που έφερε πόνο στους πολίτες, καθήλωση στην οικονομία και διχασμό στην κοινωνία. Για να ξεπροβάλει, όμως, ένας νέος, καθαρός ορίζοντας ανάπτυξης, ενότητας και ευημερίας για όλους» επεσήμανε σε μήνυμά του.
Η ελληνική οικονομία θα αξιολογείται πλέον κάθε εξάμηνο από τους θεσμούς και όχι κάθε τρίμηνο, ενώ η κυβέρνηση καλείται να συνεχίσει τη συνετή δημοσιονομική πολιτική χωρίς να θέσει σε κίνδυνο τόσο τη μείωση του χρέους όσο και την επίτευξη του στόχου για επιστροφή σε πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% του ΑΕΠ το 2023.
Η χώρα φυσικά παραμένει υπό παρακολούθηση, όπως συμβαίνει και με τις άλλες χώρες των προγραμμάτων διάσωσης, την Ιρλανδία, την Ισπανία, την Κύπρο και την Πορτογαλία. Η εποπτεία θα συνεχιστεί, έως η Ελλάδα αποπληρώσει το 75% των δανείων, το οποίο αυτό θα συμβεί το 2059, σύμφωνα με τον σημερινό σχεδιασμό.
“Ένας βασικός εθνικός στόχος επετεύχθη. Η χώρα μας, μετά από 12 χρόνια επιστρέφει στην ευρωπαϊκή κανονικότητα και παύει να αποτελεί την εξαίρεση στην Ευρωζώνη“, τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας.
Με αναρτήσεις τους στο Twitter η πρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρόεδρος του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, χαιρετίζουν την έξοδο της Ελλάδος απο το καθεστώς της Ενισχυμένης Εποπτείας, λίγη ώρα μετά το μήνυμα του Έλληνα πρωθυπουργού.
Τι φέρνει η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία
Είναι μια έξοδος που έρχεται μετά από τέσσερα χρόνια. Ήταν προγραμματισμένο να βγούμε τον Αύγουστο του 2022 αλλά έπρεπε η χώρα μας να περάσει από 14 μεταμνημονιακές αξιολογήσεις με θετικό πρόσημο. Η Ελλάδα τα κατάφερε και έτσι περνά τώρα σε καθεστώς απλής παρακολούθησης, που θα διαρκέσει ένα σχετικά μεγάλο διάστημα, προκειμένου να αποπληρώσει το 75% των δανείων που έχουν ληφθεί από τους ευρωπαίους εταίρους.
Μεταξύ των θετικών στοιχείων είναι η διεύρυνση των δυνατοτήτων της κυβέρνησης να ασκήσει μια πιο χαλαρή δημοσιονομική πολιτική, εντός των ευρωπαϊκών κανόνων.
Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα:
- Κλείνει, σε συνδυασμό με την πρόωρη εξόφληση των δανείων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών, ένα επώδυνο κεφάλαιο για την Ελλάδα.
- Ενισχύει τη θέση της χώρας στις διεθνείς αγορές.
- Παρέχει πρόσθετη ώθηση στην αναπτυξιακή δυναμική της πατρίδας μας και στην προσέλκυση επενδύσεων.
- Αποδεικνύει τη δυναμική που έχει αποκτήσει η ελληνική οικονομία αφού, παρά τις πρωτόγνωρες εξωγενείς δυσκολίες, η χώρα κατακτά τους στόχους που θέτει.
Αυτό που «προσφέρει» η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία, μεταξύ άλλων, είναι η θετική αξιολόγηση της οικονομικής πολιτικής της Ελλάδας, παρά τις διαδοχικές κρίσεις, και στέλνει ένα μήνυμα σε αγορές και επενδυτές.
Εφόσον η ελληνική οικονομία καταφέρει και ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα το 2023 – κάτι που προυποθετει πολυ προσεκτικά βήματα ως προς τη δημοσιονομική πολιτική λόγω του υψηλού χρέους- τότε η Ελλάδα θα έχει αποτινάξει τη ρετσινιά της κρίσης του 2009. Τότε με συνεχείς υποβαθμίσεις είχε απωλέσει την επενδυτική βαθμίδα και το ελληνικό αξιόχρεο εισήλθε στην κατηγορία «junk», με αποτέλεσμα να δανείζεται με απαγορευτικά υψηλά επιτόκια, να αποκλειστεί από τις αγορές και να ακολουθήσουν τα «βοηθήματα» από το ΔΝΤ και την Ε.Ε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου