Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2019

Τα σχέδια Μητσοτάκη για τις επόμενες κρίσιμες 100 ημέρες της διακυβέρνησης: Στο «τραπέζι» εκλογικός νόμος και ΠτΔ

Στις πρώτες εκατό ημέρες της κυβέρνησης, επιχειρήθηκε να ρυθμιστούν άμεσα ζητήματα ενώ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε σε κάποια εντυπωσιακές κινήσεις καθώς έφερε ταχύτερα τη μείωση του ΕΝΦΙΑ ενώ προχώρησε και σε φοροελαφρύνσεις για τη μεσαία τάξη και όχι μόνο.
Εσχάτως, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την αναστολή του ΦΠΑ στα ακίνητα σκορπώντας χαμόγελα στην αγορά.
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκαθαρίσει πλήρως το τι θα γίνει με την ψήφο των αποδήμων και αν τελικά θα βγει...«λευκός καπνός» για τη διευκόλυνση της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος των ομογενών.
Ωστόσο, η κυβέρνηση αναμένεται να φέρει το επόμενο διάστημα στο προσκήνιο και άλλα δύσκολα θέματα, όπως η αλλαγή του εκλογικού νόμου και η αναθεώρηση του Συντάγματος, ενώ εντός του 2020 θα υπάρξει και το θέμα τη εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, θέμα για το οποίο το Μαξίμου δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά του.

Συνταγματική αναθεώρηση


Στο ζήτημα της Συνταγματικής αναθεώρησης φαίνεται ότι οι συναινέσεις δεν θα είναι μία εύκολη υπόθεση.
Σύμφωνα με την τελική πρόταση που εισηγείται η ΝΔ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μπορεί να εκλέγεται με 151 ψήφους ενώ παραμένει στην έσχατη περίπτωση η ασφαλιστική δικλείδα για την ανάδειξη του ανώτατου πολιτειακού παράγοντα της χώρας με σχετική πλειοψηφία όπως ισχύει και τώρα.
Σε κάθε περίπτωση, επιλύεται το μείζον: η αποσύνδεση της προεδρικής εκλογής από την διάλυση της Βουλής και την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Έτσι, η εισήγηση της ΝΔ έχει ως εξής: παραμένουν οι αυξημένες πλειοψηφίες που προβλέπει το ισχύον Σύνταγμα κατά τις τρεις πρώτες ψηφοφορίες (200-200-180), ενώ για την τέταρτη ψηφοφορία προβλέπεται η απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151) και στην έσχατη περίπτωση δεν καταστεί δυνατή η εκλογή Προέδρου τότε παραμένει η δυνατότητα ανάδειξής του με σχετική πλειοψηφία.

Ονοματολογία για ΠτΔ


Όπως είναι φυσικό, λίγους μήνες πριν λήξη η προεδρική θητεία του Προκόπη Παυλόπουλου ξεκίνησε δειλά – δειλά και η ονοματολογία.
Μπορεί η κυβέρνηση να μην έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά της λέγοντας μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα ότι είναι νωρίς ακόμη για ονοματολογία, ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να τάσσεται υπέρ της επανεκλογής του Προκόπη Παυλόπουλου, θεωρώντας ότι ήταν και είναι ένας επιτυχημένος ΠτΔ.
Το τελευταίο διάστημα έχουν αρχίσει να πέφτουν αρκετά ονόματα στο «τραπέζι». Κάποια απλά για να «καούν»και ορισμένα επειδή όντως κάποιοι θα τα ήθελαν για τη θέση του του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Μαρία Δαμανάκη, Αννα Διαμαντοπούλου, Νίκος Αλιβιζάτος, Λουκάς Παπαδήμος και ο Ευάγγελος Βενιζέλος είναι μερικά από τα ονόματα που έχουν ακουστεί ενώ το επόμενο διάστημα θα διαφανεί εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει να εργαλοποιήσει το θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.


Στο προσκήνιο ο εκλογικός νόμος


Ένα από τα θέματα «αγκάθια» που πρέπει να επιλύσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφορά στην αλλαγή του εκλογικού νόμου. Η κυβέρνηση χρειάζεται και πάλι – όπως στην ψήφο των αποδήμων – 200 βουλευτές ώστε η όποια αλλαγή αποφασιστεί να εφαρμοστεί από τις επόμενες εκλογές.
Η εξίσωση όμως για τον πρωθυπουργό φαντάζει ιδιαιτέρως δύσκολη καθώς τα κόμματα της Αριστεράς δύσκολα θα συναινέσουν στην κατάργηση της απλής αναλογικής.
Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και τα δύο άλλα κόμματα της Αριστεράς (ΚΚΕ και ΜέΡΑ25) δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένα να δεχτούν την κατάργηση της απλής αναλογικής. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει μέσα από τις προτάσεις που θα καταθέσει να… δελεάσει τα κόμματα της Αριστεράς προκειμένου να ψηφίσουν έναν εκλογικό νόμο που θα έχει στοιχεία αναλογικότητας αλλά θα εξασφαλίζει κυβερνησιμότητα.

Τα τρία σενάρια


Το επόμενο διάστημα, ένα από τα θέματα που βρίσκονται στην κορυφή της πολιτικής επικαιρότητας θα είναι η αλλαγή του εκλογικού νόμου την οποία έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ερωτηθεί πρόσφατα για όλα τα σενάρια που διακινούνται σχετικά με τον εκλογικό νόμο. Είχε τονίσει ότι σε κάθε περίπτωση το ζήτημα της απλής αναλογικής είναι στο τραπέζι, καθώς αν δεν αλλάξει ο εκλογικός νόμος, το 2023 θα υπάρξει διπλή κάλπη. «Δεν θα μπορεί να σχηματιστεί κυβερνητική πλειοψηφία με απλή αναλογική, οπότε θα έχουμε δύο διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις, εξήγησε».
Έχει ξεκαθαρίσει αρκετές φορές ότι η απλή αναλογική είναι καταστροφική για τη χώρα και πως η ΝΔ θα προτείνει στη Βουλή έναν εκλογικό νόμο που θα εξασφαλίζει κυβερνησιμότητα.
Αν και ακόμη δεν υπάρχει κάτι επίσημο έχουν κυκλοφορήσει διάφορα σενάρια για το νέο εκλογικό νόμο.

Σενάριο πρώτο
Ενα σύστημα που βασίζεται στο γερμανικό μοντέλο. Οι μικρότερες περιφέρειες μετατρέπονται σε μονοεδρικές – όπου υποτίθεται ότι οι ψηφοφόροι θα καλούνται να ψηφίσουν πρόσωπα κι όχι κόμματα – και στις μεγάλες καθιερώνεται η εκλογή με λίστα – ο εκάστοτε αρχηγός κόμματος επομένως επιλέγει ποιοι θα είναι υποψήφιοι.

Σενάριο δεύτερο
Θεσπίζεται κατώτατο όριο στο μπόνους των εδρών του πρώτου κόμματος και κλιμακωτή αύξησή του μέχρι ένα συμφωνημένο ταβάνι, ανά μονάδα και έδρα.

Σενάριο τρίτο
Η επαναφορά του νόμου Σκανδαλίδη με μπόνους 40 εδρών στον νικητή των εκλογών – η επαναφορά του νόμου Παυλόπουλου που έδινε το μπόνους των 50 εδρών μέχρι και τις εκλογές της 7ης Ιουλίου δεν φαντάζει εξαιρετικά πιθανή στους γνωρίζοντες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: