Σωστός ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν στην ομιλία του ανέφερε ότι η σκευωρία εις βάρος δέκα πολιτικών προσώπων «στήθηκε» από κυβερνητικά πολιτικά πρόσωπα του ΣΥΡΙΖΑ.
Αμέσως μετά, υπήρξε αρθρογραφία από μερίδα ΜΜΕ, που έσπευσε να στηρίξει τους δικαστικούς που ασχολήθηκαν με την έρευνα της υπόθεσης Novartis, αιτιολογώντας τη στήριξή τους με τη φράση ότι «αφού το σκάνδαλο Novartis ήταν υπαρκτό, έπρεπε να διερευνηθεί»...
Οι διαφωνίες όμως που διατυπώθηκαν κατά την εξέλιξη της υπόθεσης προέρχονται από το γεγονός ότι οι δικαστικοί που ασχολήθηκαν με την έρευνα της υπόθεσης αυτής, και συγκεκριμένα οι εισαγγελείς που έχουν τοποθετηθεί στην Εισαγγελία Διαφθοράς, είχαν κύριο μέλημα, όπως απεδείχθη, να εμπλέξουν πολιτικά πρόσωπα, ώστε να έχει πολιτικά οφέλη ο ΣΥΡΙΖΑ.Κανένας πολίτης δεν θα ήταν ποτέ δυνατόν να διαφωνήσει για την επιβεβλημένη έρευνα μιας υπόθεσης που είχε εξελιχθεί σε παγκόσμιο σκάνδαλο.
Αναφερθήκαμε χωρίς περιστροφές στους εισαγγελείς Διαφθοράς, που βεβαίως με «πράσινο» φως των προϊσταμένων τους κ.κ. Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, Ξένης Δημητρίου, και βεβαίως τις παρεμβάσεις όταν εκρίνετο αναγκαίο των κ.κ. Σταύρου Κοντονή και Μιχάλη Καλογήρου.
Συμπαραστάτες στην προσπάθεια σπίλωσης των πολιτικών προσώπων ήταν συγκεκριμένα ΜΜΕ, όπως «Documento», «Νέα Σελίδα», «Αυγή», «Εφημερίδα των Συντακτών», καθώς επίσης και τηλεοπτικοί σταθμοί, όπως ο Alpha TV, και η ΕΡΤ –η κα Ακριβοπούλου έδινε καθημερινό ρεσιτάλ–, αλλά και ραδιοφωνικοί σταθμοί όπως ο Alpha Radio, «Το Κόκκινο», κ.λπ.
Όλα τα παραπάνω ΜΜΕ, με άμεση πληροφόρηση μέσα από την Εισαγγελία Διαφθοράς, πριν καλά-καλά στεγνώσει το μελάνι από τις καταθέσεις των προστατευομένων μαρτύρων, είχαν πρωτοσέλιδα με συμπεράσματα και προγνωστικά για τις ημερομηνίες που θα οδηγούνταν στον Κορυδαλλό τα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα.
Ο συλλογισμός για τη συμμετοχή των πολιτικών προσώπων της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στο «στήσιμο» της σκευωρίας της Novartis, είναι προφανής. Κανείς δικαστικός δεν θα τολμούσε να προβεί σε σειρά παρανόμων πράξεων, σε σειρά παραβάσεων του Ποινικού Κώδικα και της Δικονομίας, σε σειρά διαρροών στα προαναφερόμενα ΜΜΕ, ώστε να δημιουργείται η κατάλληλη ατμόσφαιρα. Μόνο αν οι εν λόγω δικαστικοί ήταν «καλυμμένοι» από ψηλά, θα τολμούσαν δικαστικά πραξικοπήματα όπως αυτά που είδαν το φως της δημοσιότητας.
Πρώτο «αίμα» η Ελ. Ράικου
Όταν αποφασίστηκε να στηθεί η σκευωρία, έπρεπε να βρεθεί τρόπος να απομακρυνθούν η τότε προϊσταμένη της Εισαγγελίας Διαφθοράς, κα Ελένη Ράικου, και οι επίκουροι εισαγγελείς κ.κ. Σέβης, Ελευθεριάνος, κ.ά. Με ένα δημοσίευμα εις βάρος της κας Ράικου στην εφημερίδα «Documento» –δημοσίευμα το οποίο μετά από έρευνα απεδείχθη ανυπόστατο–, η κα Ράικου υπέβαλε την παραίτησή της για λόγους ευθιξίας καταγγέλλοντας την ύπαρξη κάποιου «Ρασπούτιν» σε υψηλόβαθμη θέση της Δικαιοσύνης, τον οποίο μετά παρέλευση περίπου ενάμισι έτους ο πρώην πρωθυπουργός κατονόμασε ως τον κ. Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης στον τομέα της Διαφθοράς.
Τη θέση της κας Ράικου κατέλαβε η κα Ελένη Τουλουπάκη, μία εισαγγελέας μετρίων δυνατοτήτων και η οποία αν και μόλις προ δύο μηνών, δηλαδή τον Φεβρουάριο του 2017 είχε προαχθεί στη θέση του αντεισαγγελέα Εφετών, εκρίθη από το Δικαστικό Συμβούλιο ως κατάλληλη για τη σημαντική αυτή θέση.
Η δράση της κας Τουλουπάκη, κατά το χρονικό διάστημα από τον Απρίλιο 2017 έως σήμερα, θα πρέπει να καταγραφεί στα δικαστικά χρονικά ως παράδειγμα προς αποφυγήν για τους νέους εισαγγελείς.
Και τι δεν έκανε η κα Τουλουπάκη στην υπόθεση Novartis… Θα επιχειρήσουμε μία μικρή καταγραφή, γιατί αν προσπαθούσαμε να καταγράψουμε όλες τις δικονομικές παραβάσεις της κας εισαγγελέως, ενδεχομένως οι 40 σελίδες της εφημερίδας που εκδίδουμε δεν θα επαρκούσαν…
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν.
1] Τον Νοέμβριο του 2017, ενώ ο μάρτυρας Μανιαδάκης είναι εμπλεκόμενος, τον ανακηρύσσει ως προστατευόμενο μάρτυρα. Τον Δεκέμβριο του 2018 τον πιέζει φορτικά –όπως ο ίδιος καταγγέλλει σε δικόγραφό του– να καταθέσει ότι προέβη σε χρηματισμό των πολιτικών προσώπων Γιάννη Στουρνάρα, Άδωνι Γεωργιάδη και Αντώνη Σαμαρά, διαφορετικά από προστατευόμενο μάρτυρα θα τον μετέβαλλε σε κατηγορούμενο. Μετά την άρνησή του, άσκησε δίωξη εναντίον του και βεβαίως του αφήρεσε τον μανδύα του προστατευόμενου μάρτυρα.
2] Επανειλημμένα παρέκαμψε την «αμελλητί» διαβίβαση του φακέλου που αφορούσε την εμπλοκή πολιτικών προσώπων στη Βουλή, σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία. Ως παράδειγμα αναφέρεται η κατάθεση στη Βουλή στις 5/2/2018 φακέλου με εμπλοκή των δέκα πολιτικών προσώπων, όταν μάρτυρας είχε καταθέσει –ψευδώς, ως απεδείχθη– την εμπλοκή κάποιων εξ αυτών από τα τέλη Οκτωβρίου 2017.
3] Επιδεικνύοντας πρωτοφανή άγνοια –ή ενδεχομένως και σκοπιμότητα–, κατά τη λήψη καταθέσεων των προστατευομένων μαρτύρων ήταν παρούσα –γιατί, άραγε, μήπως για να κατευθύνει τους μάρτυρες;– γεγονός το οποίο καθιστά άκυρες τις παραπάνω καταθέσεις, αφού την έγκριση των καταθέσεων αυτών θα αποφάσιζε η ίδια ως προϊσταμένη της Εισαγγελίας Διαφθοράς. Δηλαδή, με λίγα λόγια, θα είχε την ιδιότητα του ελέγχου και του ελεγχόμενου.
4] Όπως κατήγγειλε ο αντεισαγγελέας ΑΠ, κ. Γιάννης Αγγελής, ήθελε να ασκήσει διώξεις εις βάρος των πολιτικών προσώπων χωρίς προηγουμένως να τους καλέσει για παροχή εξηγήσεων. Δηλαδή, η κα Τουλουπάκη ήθελε να ακολουθήσει τη γραμμή «Ρασπούτιν», σύμφωνα με την οποία οι εισαγγελείς έπρεπε «να ασκήσουν δίωξη εις βάρος των πολιτικών προσώπων, και ας αφήσουν την ανάκριση για τα περαιτέρω».
5] Όταν καταγγέλθηκε η όλη πρακτική που ακολουθούσε στην υπόθεση Novartis, από τον κ. Γ. Αγγελή, «θυμήθηκε» να του καταλογίσει ότι ουσιαστικά «έκλεψε» το αρχείο της Εισαγγελίας Διαφθοράς. Αρχείο το οποίο ως επόπτης των ερευνών για την υπόθεση Novartis είχε κάθε δικαίωμα να γνωρίζει ο εν λόγω εισαγγελέας.
6] Ενώ επί μήνες ολόκληρους δεν υπάρχει το παραμικρό νεότερο στοιχείο που να έχει εμπλουτίσει τον φάκελο Novartis, η κα Τουλουπάκη μόλις προ τριών ημερών αρχειοθέτησε το σκέλος που αφορά στον Αντώνη Σαμαρά, ενώ για τα άλλα τρία πολιτικά πρόσωπα, δηλαδή για τους Δημήτρη Αβραμόπουλο, Άδωνι Γεωργιάδη και Γιάννη Στουρνάρα, δεν ανακοινώνει την αρχειοθέτηση του σκέλους που τους αφορά. Η παραπάνω πρακτική της κας Τουλουπάκη προφανώς υπεδείχθη διότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ πήγαινε στις εκλογές των ευρωεκλογών 26/5, και των βουλευτικών 7/7, με αρχειοθέτηση όλου του φακέλου Novartis, τότε ενδεχομένως η διαφορά με τη Νέα Δημοκρατία να ήταν πολύ μεγαλύτερη.
Υπάρχουν και άλλα παρατράγουδα στην όλη συμπεριφορά της κας Τουλουπάκη στην υπόθεση Novartis. Όταν όλα τα παραπάνω αναφερόμενα και όχι μόνο, ερευνηθούν ενδελεχώς, από δικαστικούς συναδέλφους της, τότε τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής θα προκαλέσουν πάταγο. Και βεβαίως, το αφήγημα περί ρεβανσισμού του κ. Πολάκηαλλά και του κ. Τσίπρα, θα μπορεί άνετα να αποδοθεί με τη γνωστή παροιμία «το παραμύθι δεν είχε δράκο».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου