Το σχέδιό του για την επόμενη ημέρα στην Ελλάδα ανέλυσε στη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε τα βήματα που θα κάνει η κυβέρνησή του, η οποία, όπως τόνισε, θα αποτελείται τόσο από νέα όσο και από έμπειρα στελέχη, αλλά και από πρόσωπα από την Κεντροαριστερά, με την επιλογή των πιο ικανών στις σωστές θέσεις.
Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι στην Κεντροαριστερά δεν περιλαμβάνει τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι... «δεν υπάρχει καμία περίπτωση να συμφωνήσω και να συμφωνήσει η Νέα Δημοκρατία σε οποιουδήποτε είδους μεγάλο συνασπισμό που να συμπεριλαμβάνει τον ΣΥΡΙΖΑ».
Και συνέχισε λέγοντας: «Από εκεί και πέρα, θα επιδιώξω το καλύτερο δυνατό εκλογικό αποτέλεσμα. Και αυτοδύναμοι να είμαστε ως Νέα Δημοκρατία, θα επιδιώξω ευρύτερες κοινοβουλευτικές, αλλά και πολιτικές συγκλίσεις. Είμαι απολύτως βέβαιος ότι, σε κάθε περίπτωση, η χώρα δεν θα μείνει ακυβέρνητη. Και δεν θα οδηγηθεί σε εκλογές με απλή αναλογική. Σκεφτείτε λίγο το σενάριο, μία χώρα εκτός αγορών, τα επιτόκια να ανεβαίνουν και η χώρα να οδηγείται και πάλι σε δεύτερες εκλογές, με απλή αναλογική και -να γνωρίζουν όλοι- ότι την επόμενη μέρα είναι εξασφαλισμένη η ακυβερνησία της χώρας. Είμαι, λοιπόν, απολύτως βέβαιος ότι την επόμενη μέρα, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, θα υπάρχει ψήφος εμπιστοσύνης σε κυβέρνηση που δεν θα συμπεριλαμβάνει, προφανώς, τον ΣΥΡΙΖΑ».
«Από αυτό εδώ το βήμα, ο κ. Τσίπρας είπε ότι περίπου δεν τον νοιάζει η πρόσβαση στις αγορές για τα επόμενα δύο χρόνια. Αυτό είναι τεράστιο σφάλμα», είπε επίσης ο πρόεδρος της ΝΔ, για να διευκρινίσει: «Δεσμεύομαι ότι, εφόσον με εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός, πρώτη μου προτεραιότητα θα είναι η σταδιακή αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού και θα κάνω ό,τι χρειάζεται για να γίνει αυτό πράξη. Διότι αν αυτό δεν γίνει, καταλαβαίνετε ότι, όταν τελειώσει το μαξιλάρι του αποθέματος, η χώρα θα είναι απολύτως εκτεθειμένη στις ορέξεις των αγορών και αυτό δεν είναι κάτι το οποίο προτίθεμαι να επιτρέψω».
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε ότι η μείωση φόρων και εισφορών είναι αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα για τη Νέα Δημοκρατία, ενώ αναφερόμενος στους θεσμούς, είπε ότι συμφώνησαν σε ένα λάθος μείγμα πολιτικής για την ελληνική οικονομία και τους καταλόγισε στρουθοκαμηλισμό απέναντι στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όταν «ξηλωνόντουσαν σημαντικότατες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες είχαν γίνει από προηγούμενες κυβερνήσεις».
Δεν είναι ίδιο το πρόγραμμα με του κ. Τσίπρα
Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως το δικό του πρόγραμμα δεν είναι ίδιο με αυτό του κ. Τσίπρα, τον οποίο κατηγόρησε ότι αντιγράφει δικά του μέτρα, ενώ σε ερώτηση για το τι θα κάνει στη Βουλή αν πάνε προς ψήφιση μέτρα με τα οποία συμφωνεί και ο ίδιος, απάντησε: «Από τη διαρροή του κ. Τσακαλώτου κατάλαβα ότι ο κ. Τσίπρας παρουσίασε ένα μενού μέτρων, για τα οποία έχει συμφωνήσει μόνο την κοστολόγησή τους με τους δανειστές μας. Άρα, κρατάτε λίγο μικρό καλάθι. Σε κάθε περίπτωση, μέτρα τα οποία θα είναι ευθυγραμμισμένα με τη δική μας λογική και τα οποία ξεκάθαρα ο κ. Τσίπρας αντιγράφει από εμάς, δεν έχουμε λόγο να μην τα ψηφίσουμε. Από εκεί και πέρα, όμως, θα πρέπει να δούμε την εξειδίκευση των μέτρων».
Είπε, επίσης, πως ο ίδιος έχει στόχους την επίτευξη ρυθμού ανάπτυξης 4% την επόμενη δεκαετία και τη δημιουργία 700.000 θέσεων εργασίας μέσα στην επόμενη πενταετία.
Σχετικά με τη σταδιακή μεταφορά της αρμοδιότητας είσπραξης του ΕΝΦΙΑ στους δήμους μέχρι το 2021, για την οποία δεσμεύτηκε ο κ. Μητσοτάκης, εξήγησε: «Το πόσο ψηλός ή χαμηλός θα είναι ο ΕΝΦΙΑ τελικά θα καθορίζεται από τους ίδιους τους δήμους. Ταυτόχρονα, βέβαια, θα περικοπούν και οι κεντρικοί πόροι οι οποίοι μεταφέρονται στους δήμους, οι οποίοι σήμερα είναι περίπου 2 δισ., όσα δηλαδή προσβλέπουμε ότι θα εισπράττουμε από τον ΕΝΦΙΑ. Εάν ένας δήμος ή ένας δήμαρχος θέλει να αυξήσει τον τοπικό φόρο στην ακίνητη περιουσία -διότι θέλει να παρέχει περισσότερες και καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες του- θα έχει τη δυνατότητα αυτό να το κάνει, αλλά θα λογοδοτεί στους πολίτες και για το φόρο που επιβάλλει και για τις παροχές τις οποίες προσφέρει».
Κοροϊδεύει κατάμουτρα τους συνταξιούχους ο κ. Τσίπρας
Σχετικά με το θέμα των συντάξεων κατηγόρησε για «αφόρητη διγλωσσία» τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση ότι «κοροϊδεύει κατάμουτρα» τους συνταξιούχους, λέγοντας: «Τη μια λέει ότι θα ακυρωθεί το μέτρο, την άλλη ότι δεν θα ακυρωθεί. Εμείς λοιπόν είμαστε πάρα πολύ ξεκάθαροι. Δεν το ψηφίσαμε το μέτρο και μακάρι το μέτρο αυτό να μην εφαρμοστεί. Και για το αφορολόγητο ισχύει το ίδιο, είναι ψηφισμένο μέτρο».
Στον χαρακτηρισμό του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, ότι είναι «τζάμπα μάγκας» στο Μακεδονικό, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι «τζάμπα μάγκας είναι ο κ. Καμμένος». Καταλόγισε λαϊκισμό στον κ. Τσίπρα λέγοντας χαρακτηριστικά: «Φαντάζομαι ότι στην νέα έκδοση του λεξικού Μπαμπινιώτη, δίπλα στην λέξη "λαϊκιστής" υπάρχει το όνομα του κ. Τσίπρα. Σίγουρα δεν είναι το δικό μου. Και οι Έλληνες πολίτες γνωρίζουν πολύ καλά ποιος τους εξαπάτησε και ποιος έκανε τα ακριβώς αντίθετα από αυτά τα οποία υποσχέθηκε».
Για μακεδονική γλώσσα και εθνότητα η μεγάλη μάχη
Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως «η Νέα Δημοκρατία δεν θα ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, όταν τη φέρει ο κ. Τσίπρας για κύρωση στη Βουλή» και σημείωσε: «Αν για οποιονδήποτε λόγο μεσολαβήσουν εκλογές και η Συμφωνία δεν έχει έρθει στην Βουλή, δεν θα κυρώσει τη Συμφωνία την επόμενη μέρα. Από τη στιγμή, όμως, που η Συμφωνία κυρώνεται, και με βάση τη συμφωνία κυρώνεται ταυτόχρονα από την ελληνική Βουλή και το πρωτόκολλο ένταξης στο ΝΑΤΟ, το ζήτημα του ΝΑΤΟ έχει τελειώσει. Είμαστε πολύ ειλικρινείς. Και να το πούμε αυτό στους Έλληνες πολίτες: κυρωμένη η Συμφωνία, διεθνής συμφωνία παράγει, δυστυχώς για τη χώρα, έννομα αποτελέσματα τα οποία είναι πολύ δύσκολο να τα ανατρέψουμε». Τόνισε, ακόμα, πως τα ίδια λέει και στο εσωτερικό της χώρας και στο εξωτερικό και στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.
Σε ερώτηση για τη θέση του απέναντι στη σύνθετη ονομασία που περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία, είπε πως η μακεδονική γλώσσα και εθνότητα αποτελούν το όχημα του αλυτρωτισμού των Σκοπίων και παρατήρησε: «Προφανώς και δεν νομίζω ότι υπάρχει κανείς Έλληνας ο οποίος να ήθελε να υπάρχει το όνομα "Μακεδονία" στην ονομασία του γειτονικού κράτους. Αλλά θέλω να είμαι ρεαλιστής: Παρ' ότι αυτό είναι κάτι το οποίο δεν μου αρέσει καθόλου -η σύνθετη ονομασία νομίζω ότι συναισθηματικά ενοχλεί τους πιο πολλούς Έλληνες- το βασικό πρόβλημα σήμερα στη συμφωνία είναι στη γλώσσα και την εθνότητα, όπως σας είπα. 'Αρα, την επόμενη μέρα, εφόσον έχουμε τη δυνατότητα, το τονίζω, -αυτό το οποίο είπα είναι υπό την αίρεση ότι δεν θα κυρωθεί η συμφωνία- η μεγάλη μάχη -γιατί θα πρέπει να ξέρουμε πόσες μάχες μπορούμε να δώσουμε ταυτόχρονα- θα πρέπει να δοθεί για τη γλώσσα και την εθνότητα».
Καμία απόλυση στο Δημόσιο
Σε ό,τι αφορά στους δημοσίους υπαλλήλους ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τόνισε πως δεν θα προχωρήσει σε απολύσεις, αλλά δεν θα ακολουθήσει την αναλογία μία πρόσληψη για κάθε μία αποχώρηση και θα καθιερώσει ένα πιο αυστηρό πλαίσιο. Για τους συμβασιούχους είπε πως όταν λήγουν οι συμβάσεις τους θα λήγει και η εργασία τους. «Ενας νέος συμβασιούχος, όταν λήγει η σύμβαση του δεν απολύεται, λήγει η σύμβαση του. Το τι δυνατότητες ανανέωσης υπάρχουν είναι ζήτημα της διοίκησης», υπογράμμισε.
Οποιος υπογράφει σύμβαση ορισμένου χρόνου δεν έχει δικαίωμα μονιμοποίησης, ξεκαθάρισε, γνωρίζει ότι συμβασιούχοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, αλλά δεν μπορεί να ξεφύγει από κάθε έλεγχο ο αριθμός τους, ούτε να είναι ο τρόπος για να μπουν από την «πίσω πόρτα» και να γίνουν μόνιμοι.
Σχετικά με τη δέσμευση του για το ασφαλιστικό και την κατηγορία από την πλευρά της κυβέρνησης για «μοντέλο Πινοσέτ», ο κ. Μητσοτάκης απάντησε πως τέτοια συστήματα όπως αυτό που προτείνει εφαρμόζονται στην Ελβετία, τη Σουηδία και άλλες χώρες.
Ο κ. Τσίπρας και τα στελέχη του έχουν αποτύχει οικτρά
Για την κυβέρνηση Τσίπρα είπε ότι «δεν έχει κανένα ηθικό πλεονέκτημα» και πρόσθεσε: «Ο κ. Τσίπρας και τα στελέχη του έχουν αποτύχει οικτρά». Σε ερώτηση αν στην περίπτωση που γίνει πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε Εξεταστικές Επιτροπές για σκάνδαλα την περίοδο διακυβέρνησης από ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ απάντησε ότι η μόνη Εξεταστική Επιτροπή για την οποία έχει δεσμευτεί είναι αυτή για το πρώτο εξάμηνο του 2015.
Δήλωσε πως έχει εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη και θα εξασφαλίσει οι υπουργοί του να μην παρεμβαίνουν τηλεφωνικά στο έργο της. Τόνισε πως θα καταργήσει αμέσως τον νόμο Παρασκευόπουλου και θα προχωρήσει σε αλλαγή του πλαισίου για τις άδειες των κρατουμένων.
Τάχθηκε υπέρ της λελογισμένης αύξησης του κατώτατου μισθού, μέσω ελεύθερων διαπραγματεύσεων, έθεσε θέμα αντιπροσωπευτικότητας όσων υπογράφουν κλαδικές και επιχειρησιακές συμβάσεις και είπε πως επιχειρησιακές συμβάσεις μπορούν να παρεκκλίνουν από τις κλαδικές, όταν τίθεται ζήτημα, για παράδειγμα, συνέχισης ή μη της λειτουργίας της επιχείρησης.
Δεν υπάρχουν ακροδεξιοί στη ΝΔ
«Δεν υπάρχουν ακροδεξιοί στη Νέα Δημοκρατία, ο κ. Τσίπρας συγκυβερνά με τον κ. Καμμένο», απάντησε σε ερώτηση για την ακροδεξιά ο κ. Μητσοτάκης.
Χαρακτήρισε φασιστική συμπεριφορά τη δημοσιοποίηση της διεύθυνσης κατοικίας του καθηγητή κ. Συνολάκη από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη και σημείωσε: «Δεν είναι μόνο η ακροδεξιά το πρόβλημα, είναι και ο λαϊκισμός και ο αυταρχισμός και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει και από τα δύο».
Δήλωσε πως δεν έχει καμιά πολιτική σχέση με τον Σαλβίνι στην Ιταλία, ενώ για τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν είπε πως η συμπεριφορά του δεν συμβαδίζει με τις αρχές και αξίες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και αυτό το ζήτημα πρέπει να το απασχολήσει.
Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «απαράδεκτη ντροπή» την κατάσταση στη Μόρια και επιτέθηκε στην κυβέρνηση στην οποία καταλόγισε την αποκλειστική ευθύνη. Μίλησε για «απαξίωση της ανθρώπινης ζωής από μια δήθεν αριστερή κυβέρνηση που κάνει πως κόπτεται για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες», δεσμεύτηκε για αλλαγή της διαδικασίας χορήγησης ασύλου (σε δύο αντί για τέσσερα στάδια), με άμεση επιστροφή στην Τουρκία όσων δεν το εξασφαλίσουν και τόνισε πως θα γίνει έρευνα για «διασπάθιση κονδυλίων».
Σε ερώτηση για τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο είπε πως έχει μια «πολύ καλή θεσμική συνεργασία» μαζί του και εξέφρασε την πεποίθηση ότι όταν έρθει η ώρα θα υπάρξει στη Βουλή προεδρική πλειοψηφία.
Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι σκοπεύει να χρησιμοποιήσει και πρόσωπα από τον χώρο της Κεντροαριστεράς σε μια κυβέρνησή του και είπε «όχι» σε έναν μεγάλο κυβερνητικό συνασπισμό με τη συμμετοχή και του ΣΥΡΙΖΑ.
Στις περιφερειακές εκλογές η ΝΔ θα στηρίξει υποψηφίους και ψηφοδέλτια ενώ κάτι τέτοιο δεν είναι απαραίτητο στις δημοτικές όπου τον λόγο έχουν οι τοπικές κοινωνίες.
Τέλος οι άδειες στον Κουφοντίνα
Ο κ. Μητσοτάκης ρωτήθηκε και για το καθεστώς αδειών που χορηγείται σε βαρυποινίτες και αν προτίθεται να το αλλάξει. Μάλιστα, στην ερώτηση έγινε ειδική μνεία στον Δημήτρη Κουφοντίνα: «Δεν είναι μόνο ο κ. Κουφοντίνας. Την επόμενη μέρα, το καθεστώς αδειών για ανθρώπους που είναι καταδικασμένοι πολλές φορές σε ισόβια, ναι, θα αλλάξει», απάντησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.
Πηγή: iefimerida.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου